Trendar: Se ''Dagen som förändrade allt'' Mitt liv Livet med barn Kärlekshistorier BUP-upproret Våld i nära relationer

Elisabeth gick in i väggen under småbarnsåren – så har hon lagt om livet

20 sep, 2024
AvMalin H. Haugan
FotografKK.
Elisabeth Stenersen
Elisabeth Stenersen försökte balansera livet som småbarnsförälder och chef, men den höga stressnivån gjorde att hon gick in i väggen.
Nu har hon lagt om sitt liv – och förväntar sig inte heller att hennes anställda ska vara tillgängliga dygnets alla timmar.
– Jag har alltid varit ambitiös och intresserad av karriär. Det är en viktig del av mitt liv, men det kan inte vara det viktigaste, säger hon.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se 7 tidiga tecken på utmattningssyndromBrand logo
Se 7 tidiga tecken på utmattningssyndrom

Elisabeth Stenersen, 40, har alltid velat satsa på karriären. I början var det enkelt att ge full gas och dedikera sig helt till jobbet. Men efter att hon blev mamma blev det utmanande att lyckas både på jobbet och hemma.

– Tidigt i karriären hade jag få kvinnliga chefer att se upp till. Jag arbetade i mansdominerade positioner där antalet timmar du lade ner var en viktig framgångsfaktor. De få kvinnorna på toppen hade antingen inte barn eller ett familjeliv jag inte kunde uppnå, med mycket hjälp eller en hemmavarande make.

Hon gav inte upp, och för fem år sedan blev hon chef för start-upen Wolt, samtidigt som hon hade två små barn hemma. Men det var inte förrän Elisabeth gick in i väggen som hon förstod hur hon kunde balansera ett krävande chefsjobb och familjeliv.

Annons

KK har tidigare träffat Elisabeth, som berättat om hur hon blev utbränd och sängliggande i flera månader. Hon hade jobbat för mycket, samtidigt som det var mycket hemma. När Elisabeth kom tillbaka till jobbet fick hon höra något som förändrade hennes liv: ”Du måste låta jobbet anpassa sig efter dig, inte tvärtom”. Det var hennes chef som sa de kloka orden, som blev starten på ett nytt tankesätt.

– Jag har alltid varit ambitiös och intresserad av karriär. Det är en viktig del av mitt liv, men det kan inte vara det viktigaste.

Elisabeth var tvungen att hitta en balans som gjorde det möjligt att vara chef och småbarnsmamma, utan att slita ut sig. Efter utbrändheten följde en skilsmässa, vilket gjorde att Elisabeth nu hade ett helt annat liv, med ensamt ansvar för barnen varannan vecka. Även om Elisabeth har tagit drastiska steg för att förändra sin arbetsvardag, berättar hon att det allra viktigaste är tankesättet.

Annons

– Så här måste det vara för att det ska fungera.

Har två olika prioritetslistor

När det gäller vad Elisabeth gjorde för att få dagarna att gå ihop handlar mycket om prioritering av tid. Jobbet måste kunna göras på 7,5 timmar, och för att få det att fungera var hon tvungen att skära ner på möten, anställa fler och be om hjälp oftare. Nu börjar hon alltid dagen med att lägga en tydlig plan för dagen.

– En lista för ”detta måste jag göra” och en för ”detta vore bra att få gjort”, men den sista kommer jag nästan aldrig igenom.

Hon är hård med prioriteringarna och försöker lösa alla uppgifter som kan lösas här och nu direkt.

– Jag upplever att många kvinnor bär allt på egna axlar. Vi är lite duktig flicka, om något är ditt ansvar, så gör man det själv, säger hon och tillägger att det är receptet på att känna att man inte räcker till.

Hon anser därför att det viktigaste är att släppa ifrån sig ansvar. Elisabeth har lagt ner mycket tid på att bygga upp ett stödnätverk runt sig. På det sättet finns det alltid någon som kan hoppa in om det är något.

Annons

– Be om hjälp och råd. Jag ger mitt folk mycket frihet att lösa saker själva, och så är min styrka att jag är bra på att fatta beslut, så att vi får saker gjorda. Jag kollar med teamet och min chef hela tiden vad som är de viktigaste prioriteringarna nu.

När hon har barnen ensam varannan vecka är det omöjligt att jobba sent på kvällarna och komma innan solen har gått upp, berättar hon. Elisabeth har två barn som måste lämnas och hämtas på skola och förskola. Något hon är helt öppen med sina anställda om.

– Alla på kontoret kan se när jag ska hämta på förskolan eller när jag ska ha tid med barnen, berättar hon.

Elisabeth Stenersen
Elisabeth har satt en ny standard på arbetsplatsen. Foto: KK.no

Kalendern är öppen för alla, och Elisabeth gör sig otillgänglig i kalendern varje eftermiddag de veckor hon har barnen. Elisabeth förväntar sig inte att folk ska vara tillgängliga när som helst utanför arbetstid, och när hon är med barnen är hon inte tillgänglig, inte ens när VD:n vill ha ett möte.

Annons

– Alla vet att jag är mamma och jag hoppas att jag kan leda med exempel för andra.

De anställda tar efter Elisabeth

Öppenheten har resulterat i att flera på kontoret har tagit efter chefen och markerar när de kommer sent eller tidigt på grund av barnen. Helene Tronstad Moe, forskare i arbets- och organisationspsykologi vid Høyskolen Kristiania, berättar att flexibilitet ofta är lättare när man har kommit upp på en viss nivå.

– Då har man ofta visat vad man kan och byggt upp en stor grad av förtroende, något man ofta inte har som nyanställd. Vilket yrke du har kommer också att påverka hur mycket arbetsplatsen kan anpassa sig efter dig, berättar hon.

Allt från läkare och piloter till förskoleanställda måste stanna på jobbet tills arbetsdagen är slut för att det ska fungera, något som också fungerar för många, enligt Tronstad Moe.

– Vad en familj behöver är olika. För vissa är det viktigt att vara närvarande på alla fotbollsträningar eller hämta på förskolan varje dag, medan andra hellre är helt närvarande på helgerna.

Annons

Tronstad Moe anser att det finns många sätt att vara en bra förälder på, även om jobbet inte är så flexibelt. Med det sagt tror Tronstad Moe att både arbetsgivare och arbetstagare har mycket att vinna på flexibilitet där det är möjligt.

– Flexibilitet och hemarbete är ofta win-win, men det betyder inte att det är rätt för alla att gå hem precis klockan tre.

När barnen blir äldre råder hon om att fråga barnen vad de vill och behöver av dig som förälder.

– Kanske är det roligt på fritids på slutet av dagen, kanske är det viktigare att gå på bio på lördagen eller att föräldrarna inte sitter vid datorn i slutet av dagen? Om man är skild kommer det ofta också att vara lättare att vara flexibel, eftersom man ofta kan jobba extra de veckorna man inte har barn, berättar forskaren.

– Det finns ingen facit på hur man löser det, men flexibilitet kommer inte att vara möjligt för alla och inte heller önskvärt för alla.

Det här är en artikel från Feminas norska systersajt KK.no.

5 enkla tips på hur du jobbar smartareBrand logo
5 enkla tips på hur du jobbar smartare
Annons