Trendar: Inredning Mat och dryck Resor Kultur

Meningen du behöver för att få ditt småbarn att sluta gnälla

27 aug, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT.
Mamma med småbarn
Gnällande barn kan snabbt göra en riktigt irriterad – men att skälla på dem är knappast rätt väg att gå.
Barnpsykologen Aliza Pressman tipsar om sin bästa fras för att få barn att sluta gnälla.
– Gnäll är inte farligt, det är bara irriterande, säger hon i sin podcast Raising good humans.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se 4 kända svenskar som jobbat med sina barnBrand logo
Se 4 kända svenskar som jobbat med sina barn

Många minns säkert att deras föräldrar sagt ”vi kan prata om vad som helst, bara du inte gnäller” under ens uppväxt – och när man får barn själv är det väldigt lätt att förstå vad ens egna föräldrar menade.

Forskning visar att barn i alla världens hörn gnäller, för att de tidigt märker att det är det enklaste sättet att få sina föräldrars uppmärksamhet snabbt.

Så hur ska man göra för att slippa gnäll från småbarn, oavsett om det är ens egna barn, ens vänners barn eller ens barnbarn? I ett avsnitt av podcasten Raising good humans säger barnpsykologen Aliza Pressman att det är viktigt att börja med ett djupt andetag.

– Gnäll är inte farligt, det är bara irriterande, säger hon i podcasten.

Hon ger sen ett tips på vad man som förälder kan säga för att hjälpa sin barn att sluta gnälla, och i stället prata med sin vanliga röst. Frasen hon tipsar om är: ”Jag vill verkligen förstå vad du försöker säga, men det är svårt att förstå när du gnäller. Kan du försöka säga det igen med din riktiga röst?”

Annons

Därför fungerar metoden mot gnäll

Pressman förklarar att de här frasen fungerar att använda med barn för att man adresserar att barnet är obekvämt, och belyser deras behov av uppmärksamhet – men att de samtidigt måste anstränga sig lite och justera sin egen ton. På många sätt är det den totala motsatsen till hur man brukar bemöta ett gnällande barn, då många brukar ryta ifrån eller visa sin uppenbara irritation.

Småbarnsexperten Devon Kuntzman håller med, och konstaterar att det är helt normalt och naturligt att barnet gnäller för det är så de kommunicerar att de är överväldigade uttråkade eller hungriga. Som vuxen är ens jobb att inte böja sig för gnället utan hjälpa dem att kommunicera på ett bättre sätt.

– Ta ett ögonblick att hitta ditt lugn och grunda dig själv så du kan hjälpa ditt småbarn att uttrycka sig bättre.

Källa: Pure wow.

Se 5 kändispar du inte visste har barn ihopBrand logo
Se 5 kändispar du inte visste har barn ihop
Annons