Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

5 saker mor- och farföräldrar aldrig borde säga

04 okt, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT.
Mormor morfar
Att bli mor- eller farförälder är så klart fantastiskt – men hur ska man förhålla sig till att ens barn nu har fått egna barn?
Det är lätt att trampa fel och hamna i konflikt med de nyblivna föräldrarna, för att man tycker att saker ska göras på ett annat sätt.
Här är fem saker mor- och farföräldrar bör låta bli att säga eller göra.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
6 kändispar som fått barn i hemlighetBrand logo
6 kändispar som fått barn i hemlighet

Tro inte att du bestämmer

Det kan vara svårt att släppa taget om ens barn – många nyblivna mor- och farföräldrar vill lägga sig i när det gäller barnbarnens uppfostran eller livsstil. Men som mormor eller farmor bör du ta ett steg tillbaka, och inte underminera föräldrarna genom att gå emot deras uppfostran, eller hjälpa barnet bryta mot deras regler. Att som förälder hela tiden bli ifrågasatt eller motarbetat kan göra att man tar avstånd från sina egna föräldrar, och att mor- och farföräldrarna får träffa sina barnbarn mindre.

Lägg inte ut bilder på internet utan tillåtelse

Det är klart att du vill lägga upp bilder på ditt urgulliga barnbarn på dina sociala medier, och skryta inför vänner och bekanta om den bedårande bebisen eller barnet. Men kolla först med föräldrarna att det känns okej – i dag är det allt fler föräldrar som inte är bekväma med att bilder på deras barn hamnar på internet och finns kvar där för alltid.

Annons

”Vi hade inte så här mycket regler...”

Tycker du att dina barn har för mycket regler och restriktioner kring sina barn, som du inte hade när du uppfostrade dina? ”Vi höll inte på med allt det där, men det blev folk av er ändå”, är det lätt att säga. Men samhället och forskning utvecklas, och att anpassa sig till nya rön kring barns säkerhet är inget dåligt. Lyssna på föräldrarna när det gäller barnens säkerhet, och ta inte för givet att det som gällde när dina barn var små är det som gäller nu.

Tävla inte med de andra släktingarna

Det är inte ovanligt att det blir lite stelt mellan morföräldrar och farföräldrar – det är svårt att inte jämföra sig med varandra, eller till och med börja tävla. Om de ena bor närmare de nyblivna föräldrarna än de andra, så är det lätt hänt att drabbas av lite ”fear of missing out”, och att man då försöker kompensera det på andra sätt.

Tänk på att ni alla vill barnets bästa – inget blir bättre av att ni tävlar mot varandra.

Uppfostra inte föräldrarna

Summan av kardemumman: Ta baksätet, och tro inte att det är du som styr och ställer. Om barnen inte är i riktig fara så hjälper du mer genom att bara finnas som stöd, och låta föräldrarna sköta föräldraskapet.

– Att ställa krav eller säga till föräldrarna vad de ska göra är nästan som att uppfostra föräldrarna, och det är då saker kan gå åt

Se 4 kända svenskar som jobbat med sina barnBrand logo
Se 4 kända svenskar som jobbat med sina barn
Annons