Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Därför är vänsterhänta personer exceptionella

02 okt, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT.
Angelina Jolie
Ungefär tio procent av världens befolkning är vänsterhänta, och bland dem hittar vi många av våra största stjärnor.
Historiskt har vänsterhänta diskriminerats, men numera visar forskning att vänsterhänta kan vara smartare än högerhänta inom vissa områden.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
9 kändispar med stor åldersskillnad - som du kanske inte känner tillBrand logo
9 kändispar med stor åldersskillnad - som du kanske inte känner till

Är du vänsterhänt? Då är du en minoritet, ungefär var tionde människa i världen är vänsterhänt, men kan samtidigt vara särskilt lämpad för att verka inom kreativa områden.

Rent historiskt har vänsterhänta varit diskriminerade i samhället – i Sverige tvingades vänsterhänta barn skriva med höger hand så sent som på 50-talet. I dag har man en annan inställning till vänsterhänta, och i skolorna hittar vi numera hjälpmedel som vänstersaxar i stället för att barnen får förmaningar.

Forskning visar inte bara att vänsterhänta är lika intelligenta som högerhänta – inom vissa områden kan de till och med vara bättre. Vänsterhänta har ofta en fallenhet för kreativa områden, och kan vara bättre på att tänka utanför boxen. Kanske är det därför inte konstigt att några av våra främsta skådespelare och artister, som Angelina Jolie, Brad Pitt, Paul McCartney och Nicole Kidman, alla är vänsterhänta.

Annons

Jobben som vänsterhänta dras till

Föreningen ”The left-handers club” har gjort en studie med över 2000 deltagare, och kunde visa att vänsterhänta oftare valde yrken inom konst, musik, sport och IT än högerhänta personer.

Även inom sport kan det vara lönsamt att vara vänsterhänt – i alla fall i sportgrenar där man använder ena handen, som tennis, badminton och boxning. Oavsett om du är högerhänt eller vänsterhänt så tränar du rent statistiskt oftare mot högerhänta personer, så när man möter en vänsterhänt motståndare är man mindre beredd på det, och har också större risk att förlora.

I en studie från 2019 kunde man se att 17 procent av manliga boxare var just vänsterhänta, alltså en stor skillnad från de 10 procent som är vänsterhänta bland övriga befolkningen. De vänsterhänta boxarna hade kunnat bli mer framgångsrika för att motståndarna inte var beredda på deras boxningsstil.

Källa: Brightside.

9 gånger kändisar gjort stora hårmakeoversBrand logo
9 gånger kändisar gjort stora hårmakeovers
Annons