Psykologen: Så pratar du med din tonåring om alkohol: ”Man måste vara försiktig”
Att vara tonårsförälder är underbart på flera sätt, men det kommer också med en rad tuffa beslut och samtalsämnen. Vi har pratat med psykologen och författaren Liria Ortiz om hur man pratar med sina barn och tonåringar om alkohol.
– Det är väldigt vanligt att ungdomar säger ”jag vet inte”, eller bara är tysta. Vilket är frustrerade för vuxna, säger hon.
5 handfasta tips på hur du pratar om alkohol med din tonåring
1. Introducera ämnet
Liria säger att det kan vara svårt att introducera ämnet och ställa frågor till din ungdom. Därför tipsar hon om att börja mjukt och generellt.
– Börja prata lite mer generellt, som att ”vad gör dina kompisar? Dricker man mycket på fester?”. Då närmar man sig lite först. Sedan kan man gå vidare och fråga ”hur tänker du kring det?” och så.
2. Prata om säkerhet
Säkerhet är en viktig aspekt att prata om menar Liria, speciellt för tjejer.
– Man måste prata om säkerhet, speciellt om det är tjejer. Förklara vad som kan hända om man dricker alkohol. Att man kan glömma vad man gjort, att man inte har så mycket medvetenhet om vad som händer. Framför allt för tjejer kan det vara en risk, säger hon och tillägger:
– Då kanske man kan rekommendera sitt barn att gå tillsammans med en kompis, inte lämna en kompis som har druckit för mycket och så. Eller ringa föräldrarna så fort kompisen eller man själv känner att något konstigt händer, som till exempel om man inte riktigt vet var man befinner sig, eller om någon vill att man ska vara ensam utan att man känner personen.
3. Läs på tillsammans!
Liria tipsar om att det finns informationsvideos på nätet som man kan titta på tillsammans med sin tonåring. Hon tipsar om att leta efter filmer från myndigheter, eftersom källan och trovärdigheten är viktig.
– Leta efter korta filmer som är väldigt pedagogiska, som berättar om effekterna av alkohol och så vidare.
4. Förbered dig inför samtalet
Innan du pratar med din tonåring så kan det vara bra att förbereda sig, både mentalt och informativt, för att ha en plan på hur du ska reagera beroende på hur din tonåring svarar eller beter sig.
– Man måste vara försiktig med hur man reagerar om barnet säger att ”ja, jag dricker”. För om man går i gång och säger saker som ”nej, det får du inte” så kommer ungdomen aldrig mer berätta något för dig. Det kanske är lite drastiskt men ibland är det som att man tvingar den andra att ljuga, om man frågar med ett visst tonläge, säger hon och fortsätter:
– Om du känner att det är mer än vad du kan behärska just nu så är det bästa att lämna samtalet och ta en paus för att fortsätta en annan dag.
5. Reflektera över dina egna alkoholvanor
Liria säger också att barn ofta tar efter vad föräldrar gör, så det är viktigt att observera sig sitt eget beteende och sina egna vanor när det kommer till alkohol. Och att försöka ha uppsikt över sin tonåring, utan att vara för kontrollerande.
– Det är jättesvårt att hitta en balans, men det är viktigt att tänka på hur man förhåller sig till saker och ting, säger hon och påpekar att det finns flera telefonlinjer man kan ringa för att få hjälp:
– Ring och säg att du behöver hjälp om du inte vet hur du ska nå fram till din tonåring eller om du inte vet vilka ord du ska använda, säger hon.