Så fungerar den virala smarta ringen
Det är lättare än någonsin för privatpersoner att hålla koll på sin egen hälsa med hjälp av tekniska produkter som mäter hur vi sover, tränar och lever. Det finns redan hundratals smartklockor i olika prisklasser ute på marknaden, men på senare tid har fler fått upp ögonen för en ny, mindre pryl.
En smart ring fungerar som en kompakt version av en klocka, och i stället för på armen bärs den som ett fingersmycke. Under det gångna året har ringarna fått ett uppsving – inte minst på Tiktok där den både hyllas och kritiseras.
De smarta ringarna har likt klockorna inbyggda sensorer som mäter steg, hjärtslag, kroppstemperatur och aktivitet för att generera hälsodata till användaren i mobilen. Många använder den för att hålla koll på sömnen, eller för att räkna ut återhämtningstid efter ett träningspass. En del ringar har bara grundläggande funktioner som stegräknare, medan andra kan ta emot notiser från mobilen och går att koppla till sitt bankkort. Vissa går också att använda för att hålla koll på sin menscykel.
Några av de populäraste ringarna i Sverige är Ultrahuman Ring Air, Oura Ring, Haale Smart ring och Samsung Galaxy Ring, enligt Prisjakt.
De billigaste kostar ett par hundra kronor och de dyraste upp emot 6 000 kronor. Några märken kräver att användaren tecknar ett löpande abonnemang för att kunna använda ringen.
Är en smart ring ett bättre alternativ än en klocka?
Det beror på vad du är ute efter. Om du vill kunna läsa mejl, meddelanden och ringa samtal utan att ha mobilen med dig är det en smartklocka som gäller. Är du ute efter ett verktyg för att räkna steg och mäta sömn kan en ring vara ett smidigare alternativ.
En fördel är att många ringar har ett längre batteriliv än klockor. Samtidigt innebär dess storlek att sensorerna mäter på en mindre yta och att resultatet därför riskerar att bli mindre exakt jämfört med en klocka.
Tiktok-kreatören Simone Saunders hyllar ringen från Oura eftersom att den mäter hur lång tid det tar för henne att somna på kvällen och baserat på det ger rekommendationer för när hon bör gå att lägga sig. Hon är samtidigt något kritisk till andra funktioner.
– Jag skulle inte använda den för att logga träningspass eftersom att jag inte tycker den är helt korrekt, men om du är någon som snarare vill få en generell uppfattning av din aktivitet och inte exakta nummer fungerar den okej, säger hon.
Saker att tänka på
Det finns en del saker att tänka på innan du investerar i en ring. Jakob Tholander, professor vid Stockholms Universitet, har forskat på hur idrottare använder teknikprylar. Till P3 Nyheter säger han att det finns en risk att man överbelastar sig om man följer den träningsinformation som till exempel en ring ger istället för att känna efter själv. Enligt Tholander är det också så att många inte är tillräckligt insatta för att kunna tolka alla mätresultat som samlas in. Viktigt att komma ihåg är också att en ring eller smartklocka kan ge ett resultat som inte är hundra procent tillförlitligt.