5 nyttiga och billiga höstrecept med rotfrukter
Vintersoppa med rotfrukter & kyckling
(4 personer)
3 kycklingbröstfiléer
15 dl hönsbuljong
2–3 bakpotatisar
4–6 morötter
2 persiljerötter
3 selleristjälkar
2 persiljekvistar
2 timjankvistar
2 smala purjolökar
salt och nymald peppar
Tillbehör
100 g bacon
bröd
Gör så här
1. Koka kycklingfiléerna i hönsbuljongen i cirka 10 minuter. Lägg dem åt sidan. Sila buljongen och häll tillbaka i kastrullen. Koka upp.
2. Skala potatis, morötter och persiljerötter och skär i mindre bitar. Koka rotfrukterna nästan mjuka i buljongen i cirka 14 minuter.
3. Ansa och skiva sellerin. Plocka bladen av persilja och timjan. Skölj och skiva purjolöken.
4. Plocka kycklingen i bitar eller dra isär med två gafflar. Vänd ner kyckling och purjolök i soppan. Sjud i cirka 2 minuter till. Salta och peppra.
5. Stek baconet knaprigt i torr panna och låt rinna av på papper. Bryt det knaperstekta baconet i små bitar och strö över soppan. Servera med gott bröd.
Bakade rotfrukter i filodeg
(4 personer)
3 ägg
3 dl mjölk
salt och peppar
1 förp filodeg
1 morot
1 stor rödbeta
1 squash
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar.
2. Klä en pajform med filodeg, lägg dem omlott i lager på lager. Häll äggstanningen i formen.
3. Skala morot och rödbeta och skölj squashen. Skiva dem riktigt tunt på längden, gärna med mandolin. Rulla skivorna och ställ rullarna tätt i formen.
4. Grädda i ugnen i cirka 35 minuter tills filodegen fått fin färg. Låt svalna i formen före servering.
Rotfruktspizza med getost & rödlök
(4 personer)
20 g jäst
4 dl fingervarmt vatten
1 tsk salt
1 tsk strösocker
2 msk olivolja
10–11 dl vetemjöl, gärna tipo 00, ca 650 g
1 msk olivolja till pensling
Balsamicoglaze
2 dl balsamvinäger
karamelliserad rödlök
1 stor rödlök
1 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
1 tsk lönnsirap eller annan sirap
1 nypa salt
Rotfruktsspiraler
500 g rotfrukter: sötpotatis, rödbetor och rotselleri
1 msk olivolja
1 nypa salt
Topping
200 g getost
färsk rosmarin
Gör så här
1. Smula ner jästen i en stor bunke och rör ut den i vattnet. Tillsätt salt, socker och olja. Rör ner lite mjöl i taget och arbeta ihop till en deg. Pensla med olja och låt jäsa under bakduk i rumstemperatur i 1 timme.
2. Koka upp balsamvinäger i en kastrull. Låt sjuda i cirka 10 minuter, tills hälften av vätskan kokat bort och vinägern börjar tjockna. Låt svalna.
3. Skala rödlöken, halvera och skär i tunna halvmånar. Stek i olja i stekpanna. Tillsätt vinäger och sirap. Salta och ta från värmen när det mesta av vätskan kokat bort. Låt svalna något.
4. Skala rotfrukterna och använd en spiralskärare för att göra tunna spiraler, eller hyvla remsor med en potatisskalare. Vänd rotfruktsstrimlorna i olja och salt i en skål.
5. Sätt in två plåtar i ugnen och värm till 250°. Slå upp degen på mjölat bakbord. Dela i två bitar och tryck ut vardera till en rund pizzabotten. Tryck inifrån och ut för luftiga, fina kanter. Lägg varje pizzabotten på ett ark bakplåtspapper. Smula getost över, samt fördela ut rotfrukter och rödlök. Ta ut de heta plåtarna och dra över pizzorna på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter, tills pizzorna är spröda. Droppa balsamicoglaze över, garnera med rosmarin och servera genast.
Marockansk kyckling med ugnsbakade rotfrukter och yoghurtdressing
(4 personer)
4 hela kycklinglår
2 msk naturell yoghurt
1 msk harissa
1 msk olivolja
2 tsk honung
2 tsk salt
Ugnsbakade rotfrukter
1 kg blandade rotfrukter, gärna gulbetor, palsternackor, rödbetor och sötpotatis
2 msk olivolja
1 tsk stött spiskummin
1 tsk stött koriander
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk salt
1 handfull dadlar
150 g fetaost
75 g valnötter
Yoghurtdressing
2 dl naturell yoghurt
2 msk olivolja
2 msk citronsaft
salt och nymalen svartpeppar
Till servering
½ granatäpple
1 handfull färsk mynta
Gör så här
1. Lägg kycklinglåren i en skål. Rör ihop yoghurt, harissa, olja, honung och salt i en skål och fördela över kycklinglåren. Täck med plastfolie, låt marinera i kylskåp i minst 2 timmar eller gärna över natten.
2. Värm ugnen till 220°. Skala rotfrukterna och skär i grova tärningar. Lägg i en stor ugnsform eller på en plåt med höga kanter. Droppa olja över och krydda med spis-kummin, koriander, paprika och salt. Blanda runt och stek i ugnen i 15 minuter.
3. Ta ut formen från ugnen. Fördela kycklinglåren över rotfrukterna och ställ in i ugnen i ytterligare 25 minuter.
4. Kärna ur dadlarna och skär i bitar. Strö dadlar, smulad feta och valnötter över rotfrukterna och kycklingen. Blanda runt och ställ åter in i ugnen i 10 minuter. Se till att kycklingen är helt färdig och gyllene.
5. Rör ihop alla ingredienserna till yoghurtdressingen i en liten skål. Dela granatäpplet och banka ut kärnorna med en träslev eller pilla ut dem i en skål med vatten. Garnera rätten med granatäppelkärnor och mynta och servera med yoghurtdressing.
Älskad morotskaka
(35 bitar)
4 ägg
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
2 tsk ingefära
1 tsk stött kardemumma
1½ dl rapsolja
350 g fint rivna morötter
Glasyr
100 g rumstempererat smör
1½ dl florsocker
200 g naturell färskost
1 citron, rivet skal
1–2 msk citronsaft
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och kryddor. Sikta ner blandningen under försiktig omrörning. Rör ner olja och morötter.
2. Häll smeten i bakplåtspappersklädd form, 30x20 cm. Grädda i ugnen i 50–60 minuter, prova med sticka. Låt svalna.
3. Vispa smör och florsocker poröst. Vispa färskosten fluffig för sig. Blanda samman till en frosting och bred över kakan. Garnera eventuellt med några morotsstrimlor.
Text av: Gitte Heidi Rasmussen, Skovdal nordic, Emma Martiny, Marianne Liljenberg. Foto: Stine Christiansen, Winnie Methmann, Olof Abrahamsson.