Här är bästa recepten till kräftskivan
Ny lag
(till ca 2 kg kräftor som tinats i sin egen lag)
4 liter vatten
ca 1½ dl grovt salt
2–3 sockerbitar
2 flaskor porter eller öl
2 gula lökar i klyftor
10–12 dillkronor
5–7 vitpepparkorn
Gör så här:
1. Blanda till ingredienserna i en gryta. Koka i cirka 10 minuter. Ta bort de flesta dillkronorna. Låt svalna.
2. Lägg i kräftorna och ställ i kyl. Låt ligga i lagen till nästa dag.
Kräftgubbröra
(ca 12 st)
1 gul lök
5 kokta potatisar, 150–200 g
50 g kräftstjärtar
2 kokta ägg
½ dl hackad dill
Till servering:
knäckebröd
lax
rom
dill
Gör så här:
1. Skala löken och hacka den fint. Fräs den mjuk och låt svalna.
2. Dela potatis och kräftstjärtar i mindre bitar. Riv ägget eller hacka det grovt. Tillsätt dill och blanda allt.
3. Till servering: Bryt knäckebröd i lagom munsbitar och lägg en msk av röran på varje bit. Garnera med laxrom och dill.
Tips!
Röran går bra att förbereda dagen innan, förvara i kylen.
Västerbottenspaj
(6–8 personer)
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
½ purjolök
matfett till stekning
salt och peppar
300 g västerbottensost
400 g naturell färskost av philadelphiatyp
4 ägg
2 msk dijonsenap
400 g små, röda kvisttomater
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Blanda pajdegen, gärna i matberedare. Tryck ut den, eller en färdigköpt, i en bakpappersklädd form, cirka 20x20 cm i storlek. Ställ formen kallt i cirka 15 minuter. Ta ut och förgrädda skalet i cirka 10 minuter.
3. Höj temperaturen i ugnen till 225°. Strimla och skölj purjon. Fräs den mjuk i matfett, salta och peppra. Riv västerbottensosten och rör ihop den med färskost, ägg och senap.
4. Lägg purjon i skalet, häll ostkrämen över och lägg på kvisttomaterna. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter.
Tips!
Om du använder färdigköpt pajdeg så kan det vara trevligt att kavla in 2 msk torkade örter för att få mer smak i skalet.
Chokladtårta med björnbär
(4 personer)
Chokladmördeg:
100 g mjukt smör
1 dl florsocker
2½ msk kakao
frön från ½ vaniljstång
1 knivsudd salt
1 ägg
½ dl mandelmjöl
175 g, ca 3 dl, vetemjöl
Chokladkräm:
2 gelatinblad
250 g mörk choklad, 70 %
3½ dl vispgrädde
25 g, ca 1½ msk, flytande honung
1 knivsudd salt
Till servering:
200 g frysta eller färska björnbär
2½ dl vispgrädde
Gör så här:
1. Rör smör, florsocker, kakao, vaniljfrön och salt. Rör i ägget. Tillsätt allt mjöl. Rör snabbt ihop degen, rulla in den i plastfolie, lägg i kylen i 30 minuter.
2. Kavla ut degen och klä en smord form med löstagbar botten, 20 cm i Ø. Låt vila 1 timme i frys.
3. Grädda direkt i 190° i cirka 25 minuter. Låt svalna.
4. Chokladkräm: Lägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Hacka chokladen, smält den i en skål över vattenbad.
5. Värm grädde och honung i en kastrull till kokpunkten. Dra kastrullen från värmen. Krama ur gelatinet, smält det i grädden under omrörning. Häll blandningen över chokladen, lite i taget. Rör med kraftiga tag till en blank chokladmassa. Krydda med lite salt. Häll krämen i den avsvalnade bottnen. Ställ svalt i minst 3 timmar.
6. Garnera med björnbär, servera med lättvispad grädde.
Tips!
Vill du byta ut björnbären passar det bra med både blåbär och hallon – ta det du gillar bäst.