Spara sommaren på burk – 6 goda recept på bär!
Rabarbersaft
(ca 1 liter)
500 g rabarber
200 g rörsocker
1 liter vatten
1 citron, ekologisk
Gör så här:
1. Ansa rabarbern och skölj den i kallt vatten. Skär stjälkarna i mindre bitar och lägg dem i en stor kastrull. Tillsätt socker, vatten och citron i kvartar.
2. Låt koka upp och sedan sjuda i 5 minuter. Dra grytan från värmen och låt stå och dra i 20–25 minuter.
3. Sila saften genom en saftduk och tryck lätt med en sked så att all saft och smak pressas ur rabarbermoset.
4. Häll upp på ren flaska och förslut. Förvara i kylen där saften håller sig i 2–3 veckor.
Tips!
Vill du spara saften längre? Häll över den i plastburk med lock eller på enren PET-flaska och frys in.
Hallonparfait
(6 personer)
450 g hallon (frysta går bra)
150 g strösocker
2 msk citronsaft
1 vaniljstång
50 g florsocker
4 äggulor
4½ dl vispgrädde
Hallonpuré:
125 g hallon
1 msk florsocker
1 msk citronsaft
Rostade pekannötter:
100 g pekannötter
2 msk lönnsirap
¼ tsk flingsalt
Till servering
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
100 g färska hallon
1½ KitKat à 41,5 g (brukar finnas bland chokladen i godishyllan)
Gör så här:
1. Koka upp hallonen till parfaiten tillsammans med socker och citronsaft i en liten kastrull. Sänk till medelvärme och låt småkoka i 5 minuter.
2. Pressa massan genom en finmaskig sil så att du bara får den rena hallonsaften. Låt saften svalna i 10 minuter.
3. Snitta vaniljstången, skrapa ur fröna och blanda dem med florsockret.
4. Vispa äggulor och florsocker ljust och luftigt i en skål. Vispa grädden i en annan.
5. Rör ner den avsvalnade hallonsaften i äggvispet, vänd sedan försiktigt ner det i vispgrädden med hjälp av en slickepott. Häll över smeten i form. Ställ in i frysen och låt stå i minst 8 timmar.
6. Mixa hallon till purén med stavmixer. Pressa massan genom en finmaskig sil. Rör ner florsocker och citronsaft i den kärnfria purén. Förvara i kylskåpet fram till serveringen.
7. Sätt ugnen på 200°.
8. Blanda pekannötter och lönnsirap i en skål. Smaka av med en aning salt. Fördela nötblandningen på en bakpappersklädd plåt. Ställ in i den varma ugnen och rosta nötterna spröda, 8–10 minuter. Ta ut och låt svalna. Grovhacka sedan nötterna.
9. Ta ut parfaiten ur frysen 5 minuter före serveringen. Vispa grädden med vaniljsockret. Varva parfait i kulor med vispad grädde, färska hallon, hallonpuré och rostade pekannötter i höga glas. Stick ner en bit KitKat-choklad i varje glas. Servera.
Röd bärsoppa
(4 personer)
2 dl vatten
170 g strösocker
1 vaniljstång, delad och urgröpt
400 g jordgubbar
125 g hallon
125 g röda vinbär
40 g potatismjöl
2 msk vatten
Till servering:
5 dl kefir
frön från 1 vaniljstång
50 g florsocker
rivet skal av 1 citron, ekologisk
Gör så här:
1. Koka upp vatten, socker, vaniljfrön och vaniljstång i en kastrull.
2. Tillsätt de ansade bären när sockret har smält. Låt sjuda i 5 minuter. Ta kastrullen från värmen och ta upp vaniljstången. Sila soppan genom en finmaskig sil. Häll soppan i en ren kastrull.
3. Ge soppan ett nytt snabbt uppkok och dra bort från värmen. Smaka av med socker.
4. Rör ut potatismjölet i 2 msk vatten och tillsätt det i soppan i en tunn stråle under omrörning. Förvara i kylen fram till serveringen.
5. Rör kefiren med fröna från vaniljstången, florsockret och det rivna citronskalet. Smaka av och servera tillsammans med soppan.
Vinbärsgelé
2 dl kall osötad vinbärssaft, se recept nedan
200 g syltsocker
Gör så här:
1. Blanda saft och syltsocker i en kastrull. Låt koka upp under omrörning och sedan puttra i 10 minuter.
2. Häll upp i väl rengjord burk, gärna sköljd med Atamon, och förslut. Låt svalna och förvara i kylskåp. Gelén får sin rätta konsistens efter ett dygn i kylen.
Vinbärssaft
(ca 1½ liter)
1 kg röda eller svarta vinbär
11–16 dl vatten
200–250 g strösocker
½ tsk vaniljpulver
Gör så här:
1. Skölj vinbären, de behöver inte repas, och lägg dem i en stor gryta. Häll på 1 dl vatten och låt koka i ca 20 minuter. Sila genom saftduk. Ta undan 2 dl av saften till gelén.
2. Häll tillbaka saften i kastrull och tillsätt socker, vaniljpulver och 1–1½ liter vatten. Låt koka upp under omrörning så att sockret löser sig. Smaka av.
3. Häll upp på väl rengjorda flaskor, gärna sköljda med Atamon. Förslut och förvara kallt.
Kaka med björnbärsglass
(10 personer)
Cookies:
150 g vetemjöl
200 g strösocker
50 g kakaopulver, rent
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
¼ tsk salt
140 g rumsvarmt smör
1 ägg
Björnbärsglass:
½ vaniljstång
1 burk sötad kondenserad mjölk à 397 g
5 dl vispgrädde
100 g mörk choklad, hackad
Björnbärspuré:
200 g björnbär
1½ msk florsocker
2 msk färskpressad citronsaft
Gör så här:
1. Värm ugnen till 175° med varmluften på (ca 200° utan).
2. Blanda mjöl, socker, kakao, vaniljsocker, bikarbonat, bakpulver och salt i en skål. Tillsätt smöret och vispa samman med en elvisp med degkrokar. Tillsätt ägg och vispa till en slät deg.
3. Forma degen till 20 runda kulor (ca 2 tsk deg till varje kula) och fördela dem på 2 bakpappersklädda plåtar. Lämna utrymme mellan varje så att de inte flyter ihop. Ställ in i den varma ugnen och grädda 12–15 minuter. Ta ut och låt svalna helt på galler.
4. Dela vaniljstången till glassen och skrapa ur fröna. Vispa kondenserad mjölk, vaniljfrön och grädde i en skål luftigt med elvisp. Vänd ner den hackade chokladen.
5. Kör björnbären till puré med en stavmixer. Pressa massan genom en sil. Blanda ner florsocker och citronsaft i den kärnfria purén.
6. Häll hälften av glassen i en form, droppa hälften av björnbärspurén över. Fördela resten av glassen över och toppa med resterande björnbärspuré. Ta ett grillspett i trä, eller liknande, och kör runt lite försiktigt så det blir ett mönster. Ställ in i frysen och låt stå i minst 8 timmar.
7. Ta ut glassen ca 5 minuter före serveringen. Lägg en glasskula mellan två cookies. Servera genast eller lägg tillbaka glasskakorna i frysen och servera lite senare.
Tips!
Till den här glassen behöver du ingen glassmaskin och smeten ska vare sig kokas eller röras. Vill man, går det utmärkt att byta ut den mörka chokladen mot vit choklad.