Fisk på nytt sätt – 5 enkla recept
Pasta med rökt lax
(2 personer)
250 g pasta, t ex fettuccini
3 vitlöksklyftor i tunna skivor
olivolja till stekning
1 fänkål i grova skivor
1 liten knippa dill, hackad
150 g rökt lax i bitar
salt och peppar
Blomkålssallad:
3 msk färskpressad citronsaft
1 tsk finrivet citronskal, helst ekologisk
2 msk olivolja
1 tsk strösocker
½ blomkålshuvud
3 msk kapris
salt
Gör så här:
1. Börja med salladen. Blanda citronsaft med citronskal, olivolja och socker. Skiva blomkålen tunt, gärna på mandolin. Vänd ner blomkålen och kaprisen i dressingen. Salta lätt och låt stå och dra fram till serveringen.
2. Koka pastan enligt paketets anvisningar. Spara lite av kokvattnet.
3. Fräs vitlöken i en skvätt olivolja. Tillsätt fänkålen och stek i 2–3 minuter. Vänd ner den kokta pastan och dillen och tillsätt lite av det sparade vattnet från pastakoket.
4. Dra pannan från värmen och lägg i laxen i bitar. Smaka av med salt och peppar.
5. Servera genast och servera salladen till i en skål bredvid.
Ugnsbakad uer
(4 personer)
750 g uerfilé, välj MCS-certifierad
500 g tomater
4 msk olivolja
100 g små svarta oliver
50 g kapris
rivet skal av ½ citron, helst ekologisk
Ugnsbakad potatis:
1 kg mellanstor potatis
olivolja
salt och nymalen svartpeppar
Till servering:
dill
Gör så här:
1. Värm ugnen till 210°. Skrubba potatisen och skär den i kvartar. Lägg ut den på en ugnsplåt. Ringla över olivolja och vänd runt. Salta och peppra. Ställ in i den varma ugnen och baka i cirka 25 minuter.
2. Lägg fiskfiléerna med skinnsidan upp i en bakpappersklädd form. Grovhacka tomaterna och fördela dem över fisken. Ringla över olivolja, salta och peppra och ställ in i ugnen i 10 minuter.
3. Ta ut och fördela oliver, kapris och finrivet citronskal över fisken. Ställ in i ugnen igen och tillaga i ytterligare 4 minuter.
4. Strö dill över fisken och servera tillsammans med den ugnsbakade potatisen.
Marulk med ugnsbakad ratatouille
(4 personer)
600 g marulksfilé, välj MSC-certifierad
saft av 1 citron
4 msk olivolja
salt och nymalen peppar
Ratatouille:
1 aubergine
2 zucchini
1 röd paprika
1 gul paprika
500 g kvisttomater
4 vitlöksklyftor
3–4 kvistar färsk timjan
3–4 kvistar färsk rosmarin
1 liten knippa basilika
4 msk olivolja
1 burk kikärter
Gör så här:
1. Värm ugnen till 180°.
2. Skölj och ansa grönsakerna. Skär auberginen i stora tärningar, zucchini och paprika i grova bitar. Lägg ut grönsakerna i en ugnsplåt. Lägg på tomater och skalade och halverade vitlöksklyftor. Vänd runt.
3. Hacka timjan, rosmarin och basilika, lägg undan några fina blad till dekoreringen. Fördela kryddhacket över grönsakerna. Ringla över olja, salta och peppar.
4. Skölj kikärterna och låt dem rinna av innan du fördelar dem på plåten med grönsakerna. Ställ in i den varma ugnen och tillaga i cirka 40 minuter.
5. Lägg fisken i en bakpappersklädd ugnsform. Pressa över citronsaft, ringla över olivolja, salta och peppra. Baka i ugnen i 12–15 minuter.
6. Strö de sparade kryddörterna över fisken och servera tillsammans med ratatouillen.
Mandelpanerad torsk
(4 personer)
2 ägg
100 g flagad mandel
50 g vetemjöl
4 bitar torskfilé à 150 g, välj MSC-certifierad
smör till stekning
salt och nymalen peppar
Ljummen kålsallad:
1 litet blomkålshuvud
½ huvud savojkål
2 äpplen
50 g hasselnötter
saft och skal av 1 citron, helst ekologisk
Gör så här:
1. Vispa äggen i en djup tallrik. Lägg den flagade mandeln på en flat tallrik och mjölet på en annan flat tallrik. Vänd fisken först i mjölet, sedan i äggvispet och till sist i den flagade mandeln. Stek fisken i smör så den får fin färg runt om, cirka 3 minuter på varje sida. Salta och peppra.
2. Skölj och dela blomkålen i mindre buketter. Stek dem gyllene i rikligt med smör. Salta och ställ åt sidan.
3. Ansa och grovhacka savoj-kålen och stek den i smör så den mjuknar men fortfarande har lite tuggmotstånd. Tärna äpplena fint och grovhacka nötterna. Blanda blomkål och savojkål med äpplen och nötter. Tillsätt saft och finrivet skal av citron. Servera genast till den panerade torsken.
Lax med blomkålssallad
(4 personer)
4 bitar laxfilé à ca 150 g
olivolja till stekning
salt och peppar
Blomkålssallad:
2 stora blomkålshuvuden
100 g parmesanost
1 knippa bredbladig persilja
200 g mandlar
Dressing:
2–3 msk olivolja
saft av 1 citron
Till servering:
ev bröd
Gör så här:
1. Börja med salladen. Ansa och skär bort stocken och de gröna bladen på blomkålen. Dela varje blomkålshuvud i 4 bitar och skär dem i tunna skivor. Lägg ut blomkålsskivorna på ett stort fat. Strö över hyvlad parmesan. Toppa med hackad persilja och grovhackade mandlar.
2. Blanda olivolja med citronsaft till dressingen. Smaka av med salt och peppar.
3. Stek laxbitarna i olivolja, 2–3 minuter på varje sida. Salta och peppra. Servera genast tillsammans med salladen och dressingen. En bit bröd är gott till.