Gör inte det här efter att du kokat potatis – hemliga tricket
Många av oss älskar att äta potatis till middag, och har, inte sällan, den lilla knölen som tillbehör till både kött, fisk och vegetariska rätter. Potatis är, trots allt, hälsosamt, billigt – och lätt att använda. En stor norsk studie visade nyligen också att konsumtion av potatis kan leda till lägre dödlighet. Det finns med andra ord ingen anledning till att inte ha just potatis som en del av en hälsosam kost, men har du tänkt på vad du gör med potatisvattnet?
Därför ska du spara vattnet efter att du har kokat potatis
Efter att du har kokat potatis är det lätt att bara hälla vattnet i diskhon, utan att tänka på att du går miste om en viktig bas som kan lyfta din matlagning till nya nivåer. Men, sluta genst med det. Nu är det dags att börja spara potatisvattnet! Liksom pastavatten bör potatisvatten sparas och användas igen. Bara en skvätt kan göra potatissallader, soppor och såser både tjockare och godare. Så, varför är potatisvattnet då så gott?
Potatisvatten innehåller stärkelse, på samma sätt som pastavatten, och därför kan det vara en användbar ingrediens i många rätter.
– Förr var det inte ovanligt att kockar använde kallt potatisvatten som bas när de kokade fond. Det här handlade om att ta tillvara på allt som kunde användas. Stärkelsen i vattnet jämnade ut fonden lite. Jag har faktiskt testat det själv och det fungerar.
Detta säger Svein Iversen, som är kock med mer än 35 års erfarenhet inom restaurangbranschen, och som nu arbetar på Weber grillakademi i Oslo.
Potatisvattnet är dock ofta saltat, så du bör spara lite på saltet när du vill krydda den ”nya” rätten.
– Tänk på att detta bara fungerar med potatis som har kokats utan skal. Oskalad potatis släpper inte ut stärkelse, förklarar Iversen.
Så kan du använda potatisvattnet – efter att potatisarna kokat
Om du vill använda potatisvattnet igen rekommenderar kockarna att använda det i till exempel en potatissoppa. Om potatisvattnet inte är för salt kan du även använda det istället för vatten när du bakar bröd.
– Fördelen med potatisvatten är att det är helt glutenfritt, och det blir lite som att jämna ut en sås med potatismjöl, säger Jan Ivar Nykvist, kock.
Nykvist säger att potatisvatten också kan användas för att vattna blommorna – för att ge dem lite extra näring.
Det här är en artikel från Feminas norska systersajt KK.no