Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

Här är Catarina Königs 4 bästa vardagsrecept

03 okt, 2023
AvCatarina König
FotografCatarina König, Andreas von Gegerfeldt
Catarina Königs bok Vardag med Guldkant.
Förgyll hösten! Mästerkocken Catarina König ­ägnar hela sin nya bok Vardag med ­guldkant åt att ge mervärde mellan måndag och fredag. Hugg in!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Vegetariskt med lyxkant #4 - Surdegsmacka med chèvrekräm och ugnsrostade morötterBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #4 - Surdegsmacka med chèvrekräm och ugnsrostade morötter

Boeuf Bourguignon

4 personer

Boeuf Bourguignon av Catarina König.
Picklad rödlök lyfter rätten ytterligare en nivå.

600 g oxfilé eller högrev

salt

nymalen svartpeppar

10 steklökar eller små schalottenlökar

smör, att steka i

2 msk tomatpuré

1 ½ msk vetemjöl

2 ½ dl vatten

1 msk koncentrerad oxfond

2 ½ dl rödvin

2 lagerblad

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 ½ tsk torkad timjan

250 g färska champinjoner

120 g pancetta, fint tärnad

TOPPING

finhackad persilja

TILLBEHÖR

potatispuré, ris eller kokt potatis

Gör så här

1. Skär köttet i bitar, 2x2 centimeter. Salta och peppra runt om. Skala löken.

2. Hetta upp en gryta med en rejäl klick smör och bryn köttet ihop med steklöken tills köttet fått fin färg.

Annons

3. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med i grytan.4. Sikta över mjöl, rör runt, och tillsätt sedan vatten, oxfond, vin, lagerblad, vitlök och timjan. Låt koka upp.

5. Lägg på locket och låt småkokai 1–1 ½ timme tills köttet blir mört. (Smaka av ibland och häng medi matlagningen.)

6. Skär champinjonerna i fjärde-delar. Förväll dem i en torr stek-panna tills vätskan dunstat bort.

7. Tillsätt pancettan och stek tills den fått färg. (Här behövs inget fetti pannan för pancettans fett smälter.)

8. Vänd ner champinjoner och pancetta i grytan när köttet kokat klart och är mört. Låt småputtra fram till servering.

Tips: Om du gör ­potatispuré till grytan, smaksätt den gärna med västerbottensost eller några droppar tryffelolja.

Rostad tomat- och basilikasoppa

4 personer

Rostad tomat- och basilikasoppa av Catarina König.
Häll soppan i djupa tallrikar. Skaka lite vispgrädde i paketet och ringla över. Toppa med mycket persilja och lite chiliflakes.

1 kg små tomater på kvist

1 ½ gul lök

3 hela solovitlökar (kinesisk vitlök)

2–3 msk olivolja

salt och nymalen svartpeppar

Annons

5 dl vatten

2 grönsaksbuljongtärningar

10–12 basilikablad

1 dl vispgrädde

TOPPING

en skvätt vispgrädde, skummad

finhackad persilja

chiliflakes

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200º varmluft.

2. Halvera tomaterna. Skala och skär lökeni klyftor och halvera vitlökarna. (Spara skalet på vitlöken och låt den rostasi sitt skal.)

3. Lägg allt i en ugnssäker form, tomaternas snittyta får gärna ligga uppåt för att de ska kunna rostas ordentligt.

4. Ringla över olivolja, salta och peppra lite. Sätt in i ugnen i 45 minuter.

5. Ta bort skalen från vitlökarna, lägg ner allti en gryta och tillsätt vatten och buljong­tärningar. Låt puttra ihop i 5–10 minuter.

6. Tillsätt basilikablad och vispgrädde. Mixa soppan ordentligt slät med en stavmixer.

7. Smaka av med salt och mycket svartpeppar.

Ugnsbakad fetaost med rotfrukter och vitlöksyoghurt

4 personer

Ugnsbakad fetaost med rotfrukter och vitlöksyoghurt av Catarina König.
Servera den vegetariska rätten som den är eller till något protein vid sidan om. Till detta passar kyckling, lamm­, nöt­ eller fläskkött.

300 g fetaost

10–12 små fasta potatisar, kokta

4 förkokta rödbetor

1 dl svarta oliver, kärnfria

10–12 cocktailtomater½ dl olivolja1–2 tsk torkad oregano

Annons

½–1 tsk torkad timjan

flingsalt

nymalen svartpeppar

timjankvistar

2 msk flytande honung

VITLÖKSYOGHURT

2 vitlöksklyftor

3 dl turkisk yoghurt, 10 %

salt

Gör så här

1. Sätt ugnen på 220º varmluft.

2. Lägg fetaosten i mitten av en ugnssäker form.

3. Halvera potatisarna och lägg dem runt om fetaosten.

4. Skär rödbetorna i klyftor och lägg ut här och var i formen.

5. Fördela ut oliver och cocktailtomater.6. Ringla över olivoljan och strö på oregano, timjan, flingsalt och svartpeppar. Toppa med timjankvistar.

7. Sätt in formen i ugnen i 20–25 minuter, tills potatisen rostats och fetaosten fått lite härlig färg. Man kan sätta ugnen på grill de sista minuterna ifall det inte blivit en härlig yta.

8. Skala och riv ner vitlöken i yoghurten. Smaka av med salt och ställ in i kylen.

9. Ta formen ur ugnen och ringla över honung.

Snabb thai beef ­med ris

4 personer

Snabb thai beef ­med ris av Catarina König.
Så smakrikt och så gott. Och inte minst: snabbt!

1 bananschalottenlök, 1–2 msk rapsolja, att steka i

½–1 röd chili

2 vitlöksklyftor

1 msk finhackad färsk ingefära

Annons

500 g blandfärs

1 msk japansk soja

2 msk ostronsås

salt

nymalen svartpeppar

CHILI- & LIMEMAJONNÄS

1 ½ dl majonnäs, Hellmans

1 msk srirachasås

1 krm sesamolja

saften från ½ lime

TOPPING

1 litet spetskålshuvud,­ ­finstrimlat

½ kruka koriander

rostade sesamfrön, vita och svarta

TILLBEHÖR

basmatiris (4 portioner)

limeklyftor

Gör så här

1. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.2. Blanda ihop ingredienserna till majonnäsen. Ställ in i kylen.

3. Skala och finhackabananschalottenlöken. Fräsden mjuk och glansig i en stekpanna med olja på medelhög värme. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka vitlöken. Blanda i chili, vitlök och ingefära i pannan. Låt fräsa ihop.

4. Tillsätt blandfärsen och bryn den tills den är genomstekt.

5. Rör i soja och ostronsås. Smaka av med salt och svart-peppar.

Tips: Lägg riset på tallrikar, lägg på färsen och toppa med spetskål, chili-­ och limemajonnäs, ­koriander och sesam­frön. Servera med ­limeklyftor som pressas över rätten.

”Att göra ­vardagen festlig behöver inte vara svårt”

Hon är mästerkocken med ett extra gott öga till vinets värld och som aldrig vill vara utan guldkantens skimmer. Nu släpper matprofilen Catarina König sin tredje kokbok – och det med fokus på att göra vardagen extra god.

Catarina König.
Alla små ansträngningar som gör livet lite härligare vurmar Catarina för.

Berätta om din nya bok Vardag med ­guldkant!

– Med boken vill jag att den där hemmavardagen, som ofta handlar om att skjutsa och hämta till och från träningar, sköta jobbet och sedan hinna laga någon sorts mat, ska bli mer inspirerande. Man behöver inte komplicera saker för att man ska känna att det får en guldkant – maten kan i sig vara enkel, men att man ändå anstränger sig till att göra det lite extra gott och snyggt. Som färska kryddor, att man tänder ljus eller att man gör uppläggningen extra fin.

Vardag med guldkant av Catarina König (The Book Affair).
Vardag med guldkant av Catarina König (The Book Affair).

Hur sätter du själv guldkant på ­vardagen utöver matlagningen?

– Jag gillar att duka fint och tända ljus, träffa grannar och vänner oftare mitt i veckan. Det gör att veckan går fortare och känns festligare.

Annons

Du är också nyutexaminerad sommelier. Vad är ditt ”go to”-vin på Systembolaget?

– Jag tycker det är kul att utforska sortimentet, och har en förkärlek för spanska viner särskilt från Ribera del Duero, så det får bli Lat 42 Gran Reserva för 119 kronor, ett sjukt prisvärt vin som passar till mycket!

Inspireras direkt i din inkorg – anmäl dig till Feminas nyhetsbrev

Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten – det är helt gratis!

Annons