Här är Catarina Königs 4 bästa vardagsrecept
Boeuf Bourguignon
4 personer
600 g oxfilé eller högrev
salt
nymalen svartpeppar
10 steklökar eller små schalottenlökar
smör, att steka i
2 msk tomatpuré
1 ½ msk vetemjöl
2 ½ dl vatten
1 msk koncentrerad oxfond
2 ½ dl rödvin
2 lagerblad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 ½ tsk torkad timjan
250 g färska champinjoner
120 g pancetta, fint tärnad
TOPPING
finhackad persilja
TILLBEHÖR
potatispuré, ris eller kokt potatis
Gör så här
1. Skär köttet i bitar, 2x2 centimeter. Salta och peppra runt om. Skala löken.
2. Hetta upp en gryta med en rejäl klick smör och bryn köttet ihop med steklöken tills köttet fått fin färg.
3. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med i grytan.4. Sikta över mjöl, rör runt, och tillsätt sedan vatten, oxfond, vin, lagerblad, vitlök och timjan. Låt koka upp.
5. Lägg på locket och låt småkokai 1–1 ½ timme tills köttet blir mört. (Smaka av ibland och häng medi matlagningen.)
6. Skär champinjonerna i fjärde-delar. Förväll dem i en torr stek-panna tills vätskan dunstat bort.
7. Tillsätt pancettan och stek tills den fått färg. (Här behövs inget fetti pannan för pancettans fett smälter.)
8. Vänd ner champinjoner och pancetta i grytan när köttet kokat klart och är mört. Låt småputtra fram till servering.
Tips: Om du gör potatispuré till grytan, smaksätt den gärna med västerbottensost eller några droppar tryffelolja.
Rostad tomat- och basilikasoppa
4 personer
1 kg små tomater på kvist
1 ½ gul lök
3 hela solovitlökar (kinesisk vitlök)
2–3 msk olivolja
salt och nymalen svartpeppar
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
10–12 basilikablad
1 dl vispgrädde
TOPPING
en skvätt vispgrädde, skummad
finhackad persilja
chiliflakes
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200º varmluft.
2. Halvera tomaterna. Skala och skär lökeni klyftor och halvera vitlökarna. (Spara skalet på vitlöken och låt den rostasi sitt skal.)
3. Lägg allt i en ugnssäker form, tomaternas snittyta får gärna ligga uppåt för att de ska kunna rostas ordentligt.
4. Ringla över olivolja, salta och peppra lite. Sätt in i ugnen i 45 minuter.
5. Ta bort skalen från vitlökarna, lägg ner allti en gryta och tillsätt vatten och buljongtärningar. Låt puttra ihop i 5–10 minuter.
6. Tillsätt basilikablad och vispgrädde. Mixa soppan ordentligt slät med en stavmixer.
7. Smaka av med salt och mycket svartpeppar.
Ugnsbakad fetaost med rotfrukter och vitlöksyoghurt
4 personer
300 g fetaost
10–12 små fasta potatisar, kokta
4 förkokta rödbetor
1 dl svarta oliver, kärnfria
10–12 cocktailtomater½ dl olivolja1–2 tsk torkad oregano
½–1 tsk torkad timjan
flingsalt
nymalen svartpeppar
timjankvistar
2 msk flytande honung
VITLÖKSYOGHURT
2 vitlöksklyftor
3 dl turkisk yoghurt, 10 %
salt
Gör så här
1. Sätt ugnen på 220º varmluft.
2. Lägg fetaosten i mitten av en ugnssäker form.
3. Halvera potatisarna och lägg dem runt om fetaosten.
4. Skär rödbetorna i klyftor och lägg ut här och var i formen.
5. Fördela ut oliver och cocktailtomater.6. Ringla över olivoljan och strö på oregano, timjan, flingsalt och svartpeppar. Toppa med timjankvistar.
7. Sätt in formen i ugnen i 20–25 minuter, tills potatisen rostats och fetaosten fått lite härlig färg. Man kan sätta ugnen på grill de sista minuterna ifall det inte blivit en härlig yta.
8. Skala och riv ner vitlöken i yoghurten. Smaka av med salt och ställ in i kylen.
9. Ta formen ur ugnen och ringla över honung.
Snabb thai beef med ris
4 personer
1 bananschalottenlök, 1–2 msk rapsolja, att steka i
½–1 röd chili
2 vitlöksklyftor
1 msk finhackad färsk ingefära
500 g blandfärs
1 msk japansk soja
2 msk ostronsås
salt
nymalen svartpeppar
CHILI- & LIMEMAJONNÄS
1 ½ dl majonnäs, Hellmans
1 msk srirachasås
1 krm sesamolja
saften från ½ lime
TOPPING
1 litet spetskålshuvud, finstrimlat
½ kruka koriander
rostade sesamfrön, vita och svarta
TILLBEHÖR
basmatiris (4 portioner)
limeklyftor
Gör så här
1. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.2. Blanda ihop ingredienserna till majonnäsen. Ställ in i kylen.
3. Skala och finhackabananschalottenlöken. Fräsden mjuk och glansig i en stekpanna med olja på medelhög värme. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka vitlöken. Blanda i chili, vitlök och ingefära i pannan. Låt fräsa ihop.
4. Tillsätt blandfärsen och bryn den tills den är genomstekt.
5. Rör i soja och ostronsås. Smaka av med salt och svart-peppar.
Tips: Lägg riset på tallrikar, lägg på färsen och toppa med spetskål, chili- och limemajonnäs, koriander och sesamfrön. Servera med limeklyftor som pressas över rätten.
”Att göra vardagen festlig behöver inte vara svårt”
Hon är mästerkocken med ett extra gott öga till vinets värld och som aldrig vill vara utan guldkantens skimmer. Nu släpper matprofilen Catarina König sin tredje kokbok – och det med fokus på att göra vardagen extra god.
Berätta om din nya bok Vardag med guldkant!
– Med boken vill jag att den där hemmavardagen, som ofta handlar om att skjutsa och hämta till och från träningar, sköta jobbet och sedan hinna laga någon sorts mat, ska bli mer inspirerande. Man behöver inte komplicera saker för att man ska känna att det får en guldkant – maten kan i sig vara enkel, men att man ändå anstränger sig till att göra det lite extra gott och snyggt. Som färska kryddor, att man tänder ljus eller att man gör uppläggningen extra fin.
Hur sätter du själv guldkant på vardagen utöver matlagningen?
– Jag gillar att duka fint och tända ljus, träffa grannar och vänner oftare mitt i veckan. Det gör att veckan går fortare och känns festligare.
Du är också nyutexaminerad sommelier. Vad är ditt ”go to”-vin på Systembolaget?
– Jag tycker det är kul att utforska sortimentet, och har en förkärlek för spanska viner särskilt från Ribera del Duero, så det får bli Lat 42 Gran Reserva för 119 kronor, ett sjukt prisvärt vin som passar till mycket!