Här är recepten för hela nyårsmenyn – 6 goda rätter
Hallonbubbel
(8 glas)
125 g hallon
1½ dl vatten
1½ dl strösocker
1 flaska mousserande vin, 75 cl
Garnering:
8 hallon
8 kvistar mynta eller citronmeliss
Gör så här:
1. Koka upp och sjud hallon, vatten och socker i 10 minuter. Sila lagen och låt den kallna. Fördela i 8 glas.
2.Vid servering: Fyll på med vin och lägg i hallon och mynta.
Tips!
Det blir väldigt fint att servera drycken i olikformade glas, gärna i olika höjd.
Romfyllda krustader
(ca 20 st)
1½ dl crème fraiche
1 förp minikrustader
½ liten hackad rödlök
ca 50 g löjrom eller röd stenbitsrom
ca 50 g svart stenbitsrom
1 knippe dill
Gör så här:
1. Spritsa en klick crème fraiche i varje krustad och toppa med hackad rödlök.
2. Klicka i löjrom och stenbitsrom. Garnera med dill och servera genast!
Parmarullar med färskost
(15–18 st)
1–1½ gurka
ca ½ burk färskost, 4 sorters peppar, à 125 g
8 skivor parmaskinka
ca ½ förp krasse
1 knippe gräslök
Gör så här:
1. Hyvla gurkan på längden med osthyvel så det blir långa remsor. Bred färskost på gurklängderna.
2. Lägg på parmaskinka, lite krasse och några gräslöksstrån så att det sticker upp över kanten, rulla ihop så det blir 2–3 rullar på varje längd. Fäst med tandpetare.
Minitoast med räkor
(ca 16 st)
8 skivor ljust rostbröd
smör
ca 500 g räkor med skal
valfri sallad, t ex kruksallad
Aioli:
ca 1½ dl majonnäs
1 liten fint riven vitlöksklyfta
1–3 tsk pressad citronsaftfint
rivet skal av knappt ½ citron
citronpeppar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250°. Bred smör på brödskivorna. Ta med mått eller glas ut små rundlar, cirka 2 ur varje skiva. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
2. Rosta bröden knapriga i ugnen ett par min tills de fått fin färg. Passa noga. Låt svalna.
3. Blanda ingredienserna till aiolin och smaka av med citronpeppar.
4. Skala räkorna. Lägg på sallad, en liten klick aioli och cirka 2 räkor på varje brödbit.
Jordärtskockssoppa med oststänger
(4–6 personer)
500 g jordärtskockor
2 potatisar
smör till stekning
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
1½–2 dl torrt vitt vin
5 dl höns- eller grönsaksbuljong
3 dl vispgrädde
Garnering:
½–1 dl hackade örter, tex timjan, persilja, basilika, blanda eller välj en sort
2–3 msk rostad lök
Oststänger:
½ förp kyld smördeg, à 250 g
ägg till pensling
25 g riven västerbottensost
Gör så här:
1. Skala skockor och potatis. Skär i mindre bitar och fräs i smör med fint rivna vitlöksklyftor. Salta och peppra. Späd med vin och buljong. Sjud under lock tills allt mjuknat.
2. Mixa soppan och tillsätt grädden, koka upp och sjud några min. Provsmaka om mer kryddor och vin bör tillsättas.
3. Oststänger: Sätt ugnen på 225°. Rulla ut smördegen, pensla med lätt vispat ägg, strö över riven ost. Skär i remsor, 1½–2 cm breda, snurra dem och lägg på plåt med bakplåtspapper. Pensla även den degyta som har blivit synlig med ägg. Grädda strax före servering, cirka 10 minuter eller till fin färg och frasiga.
4. Häll upp den heta soppan, garnera med hackade örter och rostad lök. Servera med oststängerna.
Lyxig lax med skaldjur
(4 personer)
800 g delikatesspotatis
125 g sockerärter
500 g lax i portionsbitar
salt och peppar
smör till stekning
4 pilgrimsmusslor
4 mindre, kokta havskräftor eller ½ stor per person
salladsblad
Gräslökssås:
2 dl crème fraiche
1 dl vispgrädde
1 knippe gräslök
1–2 tsk citronpeppar
salt
Gör så här:
1. Sås: Vispa crème fraiche och grädde var för sig. Hacka gräslöken. Rör samman allt. Smaka av med citronpeppar och salt. Ställ in i kylen.
2. Koka potatisen. Förväll sockerärterna cirka 1 minut i kokande vatten.
3. Krydda de skinnfria, rumstempererade laxbitarna väl. Stek dem i några min på varje sida i smör, till en innertemperatur på cirka 60°.
4. Stek pilgrimsmusslorna cirka 1 minut på varje sida. Servera laxen och skaldjuren med kokt potatis, sås, sockerärter och salladsblad.
Bild: Lax, havskräfta och pilgrimsmussla – en härlig tallrik med havets läckerheter.
Tips!
Om du serverar en ½ havskräfta till varje portion kan du gratinera dem i någon min med topping; blanda smör, hackad persilja, fint riven vitlök med smulad formfranska.
Glasstårta med blåbärsparfait
(6–8 personer)
1 liter vaniljglass
ca 1 dl blåbärssylt
Blåbärsparfait:
2 gelatinblad
2½ dl vatten
2½ dl strösocker
4 dl blåbär
250 g rysk yoghurt
1–2 msk citronsaft
Garnering:
ca 2 dl färska blåbär
mynta eller citronmeliss
florsocker
Gör så här:
1. Mjukgör cirka hälften av glassen något. Täck en avlång bakform, 1 liter, med bakplåtspapper längs bottnen och upp över långsidorna så det lätt går att lyfta upp senare.
2. Täck bottnen med ett 2 cm tjockt lager vaniljglass och frys in.
3. Parfait: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 minuter. Koka vatten och socker i cirka 10 minuter till simmig lag. Tillsätt blåbären och sjud 10–12 minuter, krossa bären mot kanten.
4. Sila bort skalen, häll tillbaka i kastrullen och tillsätt de lätt urkramade gelatinbladen. Rör om tills de har löst sig. Låt svalna och blanda försiktigt ner yoghurten och till sist citronsaften lite i taget. Smaka av för rätt syra. Frys parfaiten i en separat skål och vispa med elvisp under infrysningen då och då så blir det en mjuk parfait.
5. När parfaiten är nästan fryst och smidig, bred ut allt över vaniljglassen i formen. Jämna till och frys igen.
6. När ytan fryst till, täck med återstående vaniljglass, frys åter och avsluta med blåbärssylt. Frys ett litet tag till så sylten stelnar. Ta ut desserten 5–10 minuter före servering och lägg upp en skiva på varje fat. Garnera med blåbär, mynta och florsocker.
Tips!
Det går bra att använda frysta bär om du inte får tag på färska. Du varierar lätt parfaiten genom att byta ut blåbären mot andra bär.