Lyxmat på nolltid – 5 enkla recept
Maxad macka
(4 personer)
4 rejäla skivor gott surdegsbröd
4 msk olivolja
salt och peppar
4 msk majonnäs
2 tsk dijonsenap
2 förkokta rödbetor
1 rödlök
1 näve rucolasallad
ca 100 g getost
2 mogna mangor
2–3 msk flytande honung
1/2 dl rostad mandel
färska groddar
Gör så här:
1. Ringla olivolja över brödskivorna och strö lite salt över. Rosta bröden i torr panna.
2. Blanda majonnäs och senap och bred det på brödskivorna.
3. Fördela skivade rödbetor, tunt skuren lök, rucola och getost på brödskivorna.
4. Skala och skiva mangon och fördela ovanpå getosten. Ringla honung över och ta ett par tag med svartpepparkvarnen över.
5. Toppa med rostad mandel och garnera med någon typ av groddar.
Saffransdoftande skaldjursgryta
(4 personer)
½–1 kg musslor
300 g räkor med skal
300 g potatis, gärna liten delikatess
1 morot
2 vitlöksklyftor
4 salladslökar
1/2 knippa dill
1 knippa grön sparris
6 dl fiskbuljong
1 dl vitt vin
1 msk tomatpuré
1/2 g saffran
salt och peppar
Till servering:
bröd
Gör så här:
1. Tvätta musslorna och skala räkorna.
2. Dela potatisen i halvor eller mindre bitar. Skala och skiva moroten tunt. Skiva vitlök och salladslök, grovhacka dillen. Skär bort de nedersta 3 centimetrarna på sparrisen.
3. Lägg ner potatis, morot, vitlök, salladslök och dill i en rymlig gryta. Tillsätt buljong, vin, tomatpuré och saffran. Koka i cirka 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
4. Lägg i musslorna och sparrisen. Låt koka under lock i 5 minuter. Tillsätt räkorna och servera skaldjursgrytan rykande varm med en bit bröd och ev ett glas vitt vin.
Ryggbiff med mustig sås
(4 personer)
700 g ryggbiff i hel bit (välmarmorerad)
salt och peppar
rapsolja till stekning
700 g liten fast potatis
ca 10 steklökar
olivolja
Sås:
5–6 soltorkade tomater
1 tsk sambal oelek
1 liten vitlöksklyfta
1 dl hoisinsås
1 msk färsk riven ingefära
Gör så här:
1. Värm ugnen till 225°.
2. Krydda ryggbiffen runt om med salt och grovmalen svartpeppar. Hetta upp rapsolja i en stekpanna och bryn köttet så att det får fin färg på alla sidor.
3. Lägg över steken i en rymlig eldfast form där även potatis och lök ska få plats. Ställ in i den varma ugnen.
4. Dela potatisen i halvor och skala steklöken.
5. Ta ut steken och lägg potatis och lök vid sidan av. Ringla lite olivolja över och krydda grönsakerna med salt och peppar. Ställ in i ugnen igen.
6. Stek i cirka 25 minuter. För rosa kött ska innertemperaturen ligga mellan 55–60°.
7. Gör såsen under tiden: Finhacka de soltorkade tomaterna och blanda hacket i en liten skål med sambal oelek, pressad vitlök, hoisinsås och ingefära.
8. Skiva steken i tunna skivor med vass kniv och servera tillsammans med grönsaker och sås.
Tips!
Hur rött köttet ska vara är en smaksak. Här ligger innertemperaturen på 55°, för mindre rött kött låt steka till 60°.
Kycklingspett med smak av Asien
(4 personer)
600 g kycklingbröstfiléer eller lårfilé
ca 6 steklökar, skalade
8–12 små tomater
1 msk sambal oelek
2 msk rapsolja till stekning
Rödkålsslaw:
400 g rödkål
saft av 1 lime
1 msk sesamolja
1 röd chilifrukt
1 morot
1/4 gurka
1 msk sesamfrön
2 msk finskuren mynta
salt och peppar
Sås:
2 tsk färskriven ingefära
1 liten vitlöksklyfta (pressad)
3/4 dl japansk soja
1/2 dl sweet chilisås
Gör så här:
1. Börja med rödkålsslawn. Strimla rödkålen supertunt och lägg strimlorna i en skål. Blanda noga med limesaft, sesamolja, finstrimlad chili, tunt skuren morot, skivad gurka, sesamfrön, mynta, salt och peppar. Ställ åt sidan. Rör om några gånger under tiden du förbereder resten av måltiden.
2. Skär kycklingköttet i bitar, cirka 4x4 cm, och trä upp på spett varvat med halverade steklökar och små tomater. Pensla spetten med sambal oelek och krydda med salt och peppar.
3. Blanda ingredienserna till såsen.
4. Stek spetten i lite rapsolja i stekpanna eller grillpanna, 4–5 minuter. Vänd då och då på spetten.
5. Servera spetten tillsammans med rödkålssalladen och såsen.
Kryddig lax
(4 personer)
saft av 1 lime
ca 600 g lax i 4 bitar
salt och peppar
2 pak choi, leta i grönsaksdisken
1 röd chilifrukt
rapsolja till stekning
1/2 tsk chiliflakes
3 dl fiskbuljong
11/2 dl grädde
1 msk tomatpuré
1–2 tsk röd currypasta
Till servering:
basmatiris
Gör så här:
1. Pressa limesaft över laxen och krydda sedan med salt och peppar.
2. Halvera pak choi genom att dela den på längden. Skiva chilin.
3. Hetta upp lite rapsolja i en rymlig stekpanna och stek laxen på ena sidan och pak choi med snittytan ner tills både lax och pak choi har fått fin färg. Lägg i chilin och chiliflakes och stek en liten stund.
4. Vänd på lax och pak choi. Tillsätt buljong och grädde och klicka i tomatpuré och röd currypasta. Låt koka i 8–10 minuter.
5. Servera genast tillsammans med nykokt basmatiris.
Pak choi, även kallad för sellerikål, är rik på bland annat vitamin A, C och K och innehåller även vitamin B6 och kalcium. Den lär rankas som nummer 2 av totalt 41 näringsrika matväxter enligt WHO:s klassificerings-system.