Julbord på nolltid – 5 smarta genvägar
Snabbgravad limelax
(8 bufféportioner)
300 g rå lax, gärna Salma
1 lime, rivet skal och saft
1 msk japansk soja
1 tsk honung
1 tsk riven färsk ingefära
1 msk hackad färsk koriander
1 tsk chiliflakes
½ tsk salt
Koriandersås
2 dl turkisk yoghurt
2 msk finhackad koriander
½ liten lime, rivet skal och saft
½ msk sweet chilisås
salt och peppar
Garnering
limeklyftor
koriander
Gör så här
1. Skär laxen i ½ cm tjocka skivor och lägg på ett fat.
2. Blanda limeskal och -saft, soja, honung, ingefära, koriander, chiliflakes och salt.
3. Skeda marinaden över laxen och låt stå svalt i cirka 30 minuter.
4. Sås: Rör ihop alla ingredienser.
5. Garnera laxen med limeklyftor och koriander och servera med såsen.
Äppel- och ingefärssill
(8 bufféportioner)
1 dl äppelcidervinäger
1 dl strösocker
1 dl vatten
1 msk tunt skivad färsk ingefära
1 förp 5-minuterssill, 420 g
1 litet rött äpple i klyftor
½ dl skivad purjolök
1 rejäl persiljekvist
Gör så här
1. Koka upp äppelcidervinäger, strösocker, vatten och ingefära och rör om så att sockret smälter. Låt kallna helt.
2. Låt sillen rinna av och skär den sedan i cirka 2 cm breda bitar. Varva sillen i en burk med äppelklyftor, purjolök och persilja.
3. Häll över lagen och låt stå i kylen några timmar, gärna ett dygn.
Julskinka med apelsinglaze
(10 bufféportioner)
1 apelsin, finrivet skal och saft
1 msk dijonsenap
2 msk rörsocker
1 msk hackad färsk timjan
1 färdigkokt julskinka, 1 kg
10 kryddnejlikor eller 4 stjärnanis
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Koka upp apelsinsaft, skal, senap, socker och timjan. Låt sjuda några minuter tills det får en tjock, trögflytande konsistens.
3. Ta bort eventuell svål från skinkan och pensla på apelsinglazen.
4. Tryck fast kryddor och griljera mitt i ugnen i cirka 10 minuter tills ytan fått fin färg.
Köttbullesliders
(8 bufféportioner)
1 liten grov baguette
2 msk skånsk senap
2 msk rostad lök
persilja
Köttbullar
500 g högrevsfärs
1 tsk salt
2 krm mald kryddpeppar
100 g kokt, riven potatis
1 riven gul lök
1 ägg
1 msk konc kalvfond
1 msk skånsk senap
smör till stekning
Gör så här
1. Köttbullar: Blanda färsen med salt och kryddpeppar. Tillsätt potatis, lök, ägg, fond och senap. Arbeta ihop och forma till 16 små platta köttbullar. Stek dem i smör i cirka 2 minuter per sida.
2. Skär brödet i tunna skivor och lägg en köttbulle på varje. Klicka senap ovanpå och toppa med rostad lök och persilja.
Grönkålstortillor
(8 bufféportioner)
8 minitortillor, à 25 g
10 cm skivad purjolök
250 g fryst, tinad, hackad grönkål
smör till stekning
salt och svartpeppar
2 dl riven ost
1 dl riven ädelost
Gör så här
1. Sätt ugnen på 250°. Lägg ut bröden på plåtar med bakplåtspapper.
2. Fräs purjolök och grönkål i smör några minuter. Salta och peppra. Fördela på tortillorna och strö över osten.
3. Grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter tills osten smält.
Russinfrallor
(32 stycken)
½ paket jäst, 25 g
1 + 5 dl kallt vatten
2½ dl grahamsmjöl
1 + 1 tsk salt
11–12 dl vetemjöl special
1 msk malda brödkryddor
1 dl russin
½ dl pumpafrön
Gör så här
1. Rör ut en liten bit, cirka ¼, av jästen i 1 dl vatten. Tillsätt grahamsmjöl och 1 tsk salt och arbeta till en smidig liten deg. Täck bunken med plastfolie och låt stå i kylen över natten.
2. Nästa dag: Rör ut resten av jästen i 5 dl kallt vatten. Tillsätt fördegen och vetemjölet, spara lite till utbakning. Arbeta kraftigt, gärna i maskin i 7–8 minuter.
3. Tillsätt kryddor, russin, pumpafrön och 1 tsk salt och knåda ytterligare ett par minuter. Låt jäsa i 30 minuter i rumstemperatur.
4. Arbeta ihop degen igen och rulla ut till en avlång rulle. Dela i 4 delar och rulla ut till vardera 8 bitar som du formar till runda frallor. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och jäs under duk i cirka 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 250°.
5. Grädda frallorna mitt i ugnen i 8–10 minuter.