Kålsoppa med krutonger & fläsk
(4 personer)
100 g grönkål
100 g svartkål alt savoykål
1 rödlök
1 morot
1 stjälk blekselleri
2 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
olivolja till stekning
1 tsk fänkålsfrön
1 liter hönsbuljong
100 g varmrökt sidfläsk
2 skivor ljust bröd
salt och peppar
2 dl kokta cannellinibönor, finns på burk
Beredning: Strimla och koka grönkål och svartkål mjuka i lättsaltat vatten, ca 5 min. Krama ur så mycket vatten som möjligt.
Skiva rödlök, morot, blekselleri, vitlök och urkärnad chili tunt. Hetta upp lite olivolja i en stor kastrull och fräs grönsakerna tillsammans med fänkålsfröna i någon min. Vänd ner kålen och fräs i ytterligare någon min. Häll på buljongen och låt soppan småputtra i ca 30 min.
Tärna under tiden fläsket smått och stek det knaprigt.
Dela brödet i små bitar. Ringla olivolja över och stek brödbitarna gyllenbruna. Salta och peppra.
Lägg ner bönorna i soppan och låt dem bli varma, smaka av med salt och peppar. Servera soppan i varma tallrikar tillsammans med fläsket och krutongerna.
Av JAN-ERIK HAGBOHM
Foto TINE GUTH LINSE