Nytänkande sötsaker till julhelgen
Chokladtårta med hallon- och rödbetspuré
(8 personer)
Tårtbotten:
150 g smält smör
4 ägg
5 dl strösocker
3 dl vatten
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
1 dl kakao
Hallon- och rödbetspuré:
400 gram frysta hallon
2 rödbetor, skalade och fint rivna
3 dl socker
1 citron, saften
Vaniljsmörkräm:
450 g smör, rumsvarmt
7 ½ dl florsocker
1 tsk vaniljpulver
1 nypa salt
2 äggulor
Topping:
maränger
färska hallon
kakaobönor
Gör så här:
1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175°. Smörj två springformar och pudra dem med vetemjöl.
2. Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa strösocker och ägg luftigt i en skål och tillsätt det smälta smöret och vattnet.
3. Blanda de torra ingredienserna i en annan skål. Vänd försiktigt ned de torra ingredienserna i äggsmeten. Fördela smeten i de två springformarna. Grädda i ugnen i cirkaa 30–40 minuter tills kakorna är torra, kolla med en sticka. Låt svalna.
4. Hallon- och rödbetspuré: Koka upp alla ingredienser i en vid kastrull. Rör under tiden så att inget fastnar i botten. Låt koka på medelvärme i cirka 15 minuter. Mixa purén med stavmixer tills den är slät och fin. Låt svalna och förvara i kyl.
5. Vaniljsmörkräm: Vispa ihop smör, florsocker, vaniljpulver och salt med elvisp. Vispa till sist ner äggulorna och vispa tills du har en riktigt fluffig smörkräm, i cirka 10 minuter.
6. Montering: Börja med att dela vardera tårtbotten i tre delar på höjden så att du sammanlagt har 6 bottnar.
7. Varva puré (3 lager) och smörkräm (2 lager) på bottnarna tills du har en hög och fin tårta. Avsluta med att bre återstående vaniljsmörkräm runt hela tårtan. Stryk tunt på kanterna så att man ser bottnarna och lägg lite tjockare på toppen.
8. Dekorera med maränger, hallon, kakaobönor och gärna någon liten grankvist. Låt tårtan stå i kylen en stund före servering.
Lakritskola med havssalt
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 dl sirap
1 msk lakritspulver
1 msk lakritssirap
en nypa havssalt
2 msk rumsvarmt smör
Gör så här:
1. Koka upp grädde, socker, sirap, lakritspulver och lakritssirap i en tjockbottnad, vid kastrull. Låt sedan puttra på medelvärme tills kolan når 125° eller klarar kulprovet.
2. Ta av kastrullen från plattan och rör snabbt ned smöret skuret i mindre bitar. Häll upp i en bakplåtspappersklädd form cirka 15x20 cm. När kolan svalnat något, strö över lite havssalt. Låt stelna på en sval plats. Skär i bitar.
Kardemummakola
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 dl sirap
1 msk stötta kardemummakärnor
½ tsk vaniljpulver
en nypa salt
2 msk rumsvarmt smör
Gör så här:
1. Lägg grädde, socker, sirap, kardemumma, vaniljpulver och salt i en tjockbottnad, vid kastrull. Låt koka upp och puttra sedan på medelvärme tills kolan når 125° eller klarar kulprovet.
2. Ta av kastrullen från plattan och rör snabbt ner smöret skuret i mindre bitar. Häll upp i en bakplåtspappersklädd form, cirka 15x20 cm. När kolan svalnat något, strö över lite stötta kardemummakärnor. Låt stelna på en sval plats. Skär i bitar och njut!
Apelsintryffel
200 g mjölkchoklad
200 g mörk choklad
8 msk grädde
5 msk juice från apelsin
1 apelsin, finrivet skal
ev choklad att doppa i
Gör så här:
1. Dela chokladen i bitar och smält den långsamt i mikron.
2. Koka upp grädden, ta av kastrullen från plattan och tillsätt apelsinjuicen och det rivna skalet. Rör ihop snabbt med den smälta chokladen. Avsluta med stavmixer för att få en slät tryffel.
3. Plasta insidan av en avlång brödform med plastfolie. Häll i tryffeln och låt den stelna till dagen efter. Skär i bitar eller rulla tryffeln i önskad form. Doppa gärna i smält choklad eller pudra över kakao.
Kardemummaglass med lakrits, hallonpuré och bruten chokladkaka
(4 personer)
½ liter vaniljglass av god kvalitet
1 msk stötta kardemummakärnor
4 msk lakritssirap
ca 4 msk hallon- och rödbetspuré (se s 91)
valfri mjuk chokladkaka
Gör så här:
1. Låt glassen stå framme en stund så att den blir mjuk och smidig. Rör sedan ned de stötta kardemummakärnorna. Lägg glassen i en burk och frys en liten stund före servering.
2. Vid servering, fördela glassen i fyra portioner. Dekorera med ringlad lakritssirap och en sked hallon- och rödbetspuré och bryt chokladkakan lite slarvigt runtom.
Chokladbräck med frukt och nötter
(4–6 personer)
½ dl rostade mandlar eller mandelflagor
½ dl osaltade pistagenötter
2 msk pumpakärnor
½ dl torkade tranbär
2 msk syltade apelsinskal
100 g mörk choklad
100 g ljus choklad
Gör så här:
1. Hacka mandeln och pistagenötterna grovt. Skär ev tranbären och apelsinskal i mindre bitar.
2. Bryt chokladen i bitar och smält den i mikron eller över vattenbad. Bred ut chokladen tunt på ett bakplåtspapper. Strö över nötterna, fröna och den torkade frukten. Låt stelna och bryt i bitar.