Uppdatera din påskmeny med 5 rätter – stor receptguide!
Cheesecake med löjrom,lax & sparris
(6 personer)
100 g kavring
50 g smör
Fyllning
2 gelatinblad
1 liten rödlök
80 g löjrom
3 dl crème fraiche
½ dl hackad dill, 10 g
½ tsk salt
¼ tsk nymald svartpeppar
Garnering
12 gröna sparrisar
150 g kallrökt lax
ev löjrom, ca 40 g
Gör så här
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
2. Mixa kavringen i en matberedare. Smält smöret och blanda med kavringen. Tryck ut i en bakpappersklädd form, cirka 10x20 cm, och ställ i kylen.
3. Fyllning: Skala och hacka rödlöken fint, rör ihop med löjrom, crème fraiche och dill. Salta och peppra.
4. Lägg lite av fyllningen i en kastrull och smält gelatinet på låg värme. Det får ej koka. Rör sedan ner det i resterande fyllning. Blanda väl. Häll över kavringsbottnen. Låt stelna i kyl i minst 1 timme.
5. Stek sparrisen precis innan servering. Bryt av den nedersta träiga biten och stek sparrisen snabbt på hög värme i lite smör eller olja. Krydda med lite salt och peppar.
6. Skär upp cheesecaken. Garnera med lax, sparris och eventuellt löjrom.
Tips: Cheesecaken är godast om den görs dagen före servering.
Lammstek med rosmarin och citron
(6 personer)
1,2 kg benfri lammstek
1 kruka färsk rosmarin
5 vitlöksklyftor
2 ekologiska citroner, finrivet skal
salt och peppar
olja till stekning
Gör så här
1. Sätt ugnen på 125°. Hacka rosmarinen, riv vitlöken. Blanda med citronskal och gnugga in i steken med salt och peppar. Både inuti och utanpå.
2. Rulla ihop köttet och bind ihop med steksnöre. Bryn köttet runtom i en het stekpanna med lite olja till fin stekyta. Lägg köttet i en ugnsform.
3. Stek i mitten av ugnen till önskad stekgrad, cirka 60° för medium. Använd stektermometer. Ta ut och låt vila medan du gör klart tillbehören.
Yoghurt- och brie-gratinerad potatis
(6 personer)
2 gula lökar
500 g potatis
4 vitlöksklyftor
200 g brieost
500 g turkisk yoghurt
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
2 ägg
Gör så här
1. Skala och skiva löken. Koka potatisen mjuk. Låt löken sjuda med i 2–3 minuter på slutet. Sätt ugnen på 225°.
2. Häll av potatis och lök och låt torka. Lägg över i en ugnsform.
3. Skala och riv vitlöken. Smula ner brieosten i en skål och rör ihop med riven vitlök, yoghurt, lite salt och peppar. Smaka av och tillsätt äggen. Häll blandningen över potatis och lök.
4. Gratinera mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Detta kan göras när köttet är klart och ligger och vilar.
Bacon- och bönsallad
Laga salladen medan köttet vilar och gratängen är i ugnen.
(6 personer)
140 g tärnat bacon
200 g haricots verts
2 msk rödvinsvinäger
salt och peppar
Gör så här
1. Stek baconet knaprigt och förväll bönorna hastigt.
2. Låt bacon och bönor rinna av och blanda sedan med en skvätt rödvinsvinäger, lite salt och peppar.
Påskkaka med persikor
(6 personer)
125 g smör
2 ägg
1½ dl strösocker
4 dl mandelmjöl
1½ tsk bakpulver
100 g mandelmassa, riven
2 limefrukter, finrivet skal + 3 msk saft
250 g persikor på burk, nettovikt
Tillbehör
vispad grädde
ev påskgodis, t ex choklad- eller mandelägg
Gör så här
1. Sätt ugnen på 180° varmluft.
2. Smörj och bröa en bakform med löstagbar kant, eller tryck ner ett bakplåtspapper i en rund ugnssäker form. Då kan du enkelt lyfta upp kakan ur formen när den svalnat.
3. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt allt utom persikorna och rör ihop smeten väl. Du behöver inte vispa.
4. Häll smeten i formen. Låt persikorna rinna av väl i en sil. Skär persikorna i klyftor och stick ner dem i smeten i ett fint mönster.
5. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25 minuter. Täck över den med aluminiumfolie efter 15 minuter om den börjar bli mer än gyllenbrun.
6. Låt svalna helt i formen och ställ sedan svalt, gärna i kyl över natten, innan den ska serveras.
7. Låt gärna kakan bli rumstempererad före servering.
8. Servera kakan med lättvispad grädde och garnera med påskgodis om du vill.