Trendar: 10 bästa filmerna från 80-talet Nostalgiska barnprogram vi aldrig glömmer Så gick det för skådisarna i Saltkråkan Så lever de kvinnliga idrottsstjärnorna idag Kändisarnas dubbelgångare

Ebba Blitz lämnade landet – därför lever hon i USA

19 okt, 2024
AvLinus Brännström
FotografTT
Ebba Blitz var TV4-hallåan som blev en av Sveriges mest populära programledare. Sedan valde hon att lämnade landet – så lever hon nu i USA med maken.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Kändisarna avslöjar: Hen är kändast i telefonbokenBrand logo
Kändisarna avslöjar: Hen är kändast i telefonboken

Ebba Blitz, 53, slog igenom i tv-rutan på 1990-talet – hon jobbade på ZTV och senare som hallåa på TV4. Där blev hon sedan programledare för bland annat När och fjärran och Reslust. Ebba Blitz jobbade också på Kanal 5 innan hon försvann från rutan under ett par år då hon jobbade med ekonomi.

När hon sedan återvände var det på Sveriges Television. När programmet Draknästet började sändas 2009 var det Ebba Blitz som var programledare. I samma veva tävlade hon också i public service-bolagets underhållningsflaggskepp På spåret tillsammans med programledarkollegan Adam Alsing.

Annons

Därför försvann Ebba Blitz från tv

Men sedan försvann Ebba Blitz igen.

– Det är svårt att överträffa den stimulans det ger att jobba med tv och exempelvis leda en direktsänd gala i Globen och få blommor och applåder. Men jag ville vidare. Då måste man våga släppa taget om det man har gjort tidigare, har hon berättat för Svenska Dagbladet.

Ebba Blitz nu
Ebba Blitz ledde Draknästet i SVT i slutet av 00-talet. CARL-JOHAN SÖDER

Hon och maken Fredrik Lövstedt lämnade Sverige för USA. Först landade de i Silicon Valley i Kalifornien.

– Ända sedan jag gjorde en reportageserie i tv om Silicon Valley under första it-boomen i slutet av 1990-talet har jag drömt om att få bo i det kreativa klimatet. Då intervjuade jag entreprenörer, riskkapitalister och professorer på Stanford University och fick en stor kärlek till platsen, har hon sagt till Svenska Dagbladet.

Annons
adam alsing ebba blitz
Ebba Blitz tävlade tillsammans med Adam Alsing i På spåret. Karin Törnblom/TT

Så lever Ebba Blitz i dag

Under många år bodde familjen i Silicon Valley där Ebba Blitz och Fredrik Lövstedt drev it-säkerhetsföretaget Alertsec. Hon var då USA-vd för företaget.

Numera bor paret i Boca Raton i Florida, enligt Ebba Blitz Linkedin. Där arbetar hon sedan drygt tre år som vd på företaget Ensure Endpoint Technologies. Hon är också styrelsemedlem i Svensk-amerikanska handelskammaren.

ebba blitz usa
Så ser Ebba Blitz ut nu – här med maken Fredrik Lövstedt för ett knappt år sedan. Pontus Höök / TT
Annons

Trots att det nu var längesedan hon lämnade tv-karriären i Sverige för en it-karriär i USA kan hon sakna tiden i rutan.

– Absolut! Men ibland måste man släppa taget om det gamla för att göra plats åt det nya. Det var fantastiskt då men det är också fantastiskt nu. Men jag älskade verkligen tv och jobbade väldigt mycket och tackade ja till det mesta, har Ebba Blitz sagt till Aftonbladet.

Annons