Trendar: NostalgiI rampljusetLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträtt

De lyfte svensk friidrott – det gör de 20 år senare

26 jul, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT.
Christian Olsson och Kajsa Bergqvist
Under början av 2000-talet hade svensk friidrott en riktig guldålder, där OS i Aten 2004 blev kulmen för flera av stjärnorna.
Så här har det gått för våra forna friidrottsunder – det gör de i dag!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
6 svenska idrottslegendarer vi aldrig glömmerBrand logo
6 svenska idrottslegendarer vi aldrig glömmer

Kajsa Bergqvist

Kajsa Bergqvist
Foto: Calle Törnström/TT

Kajsa Bergqvist var den första svenska kvinnan att hoppa över två meter, och har fortfarande både det svenska höjdhoppsrekordet på 2,06 samt är världsrekordhållare inomhus med sina 2,08 meter. Under sin framgångsrika karriär tog hon guld i både EM och VM, och på OS i Sydney 2000 vann hon ett OS-brons. På grund av en avsliten hälsena missade hon OS i Aten 2004, men gjorde otrolig comeback i VM året därpå där hon tog VM-guld.

Annons

2008 avslutade Kajsa Bergqvist sin professionella karriär, men hon har helt klart hållit sig kvar i rampljuset sedan dess, och inte minst varit omskriven för sitt privatliv. Mellan 2007 och 2011 var hon gift med regissören Måns Herngren, och efter en uppmärksammad skilsmässa kom Kajsa ut som homosexuell. 2016 gifte hon sig med flickvännen Hanna Hanve, som hon skilde sig från två år senare. I dag ör Kajsa gift med kärleken Josefin Holmqvist, och paret fick en son 2022.

Efter år där hon fokuserat på vinimport och utbildat sig till sommelière, samt varit expertkommentator i tv, är Kajsa Bergqvist nu tillbaka i svensk friidrott. 2021 blev hon nämligen förbundskapten för Sveriges friidrottslag.

Kajsa Bergqvist
Kajsa Bergqvist 2024.Foto: Christine Olsson/TT

Christian Olsson

Christian Olsson.
Christian Olsson 2004.Foto: Lars Dareberg/Sydsvenskan/TT

Trestegshopparen Christian Olsson hade en karriär kantad av guldmedaljer. Han tog guld i EM både inomhus och utomhus, och VM både inomhus och utomhus. Sedan krönte han sin karriär med ett OS-guld i Aten 2004. Han är också fortfarande innehavare av de svenska rekorden i tresteg.

Annons

Efter OS vann Christian samtliga deltävlingar i Golden League, men efter det började hans kamp mot olika skador som avlöste varandra. Stjärnan fortsatte försöka komma tillbaka, men nådde aldrig sin forna form och avslutade sin karriär 2012.

Efter att ha bott i Monaco under karriären bor Christian Olsson nu i Kungsbacka, och har två barn från ett tidigare äktenskap. 2023 tog han examen på IHM Business school, där han studerade till internationell säljare.

Christian Olsson.
Christian Olsson 2024.Foto: Charlotte Brunzell/TT

Carolina Klüft

Carolina Klüft
Carolina Klüft 2004.Foto: ROBBAN ANDERSSON

Carolina Klüft var bara 19 år gammal när hon vann sitt första EM-guld i sjukamp, också åren som följde vann hon fler och fler guldmedaljer i VM inomhus och utomhus. 2004 tog hon också OS-guld i sjukamp, och blev vid 22 års ålder den yngsta friidrottaren att ha vunnit fem olika internationella guldmedaljer.

Annons

2008 bestämde sig Carolina Klüft att sluta med sjukamp och i stället satsa på längdhopp och tresteg. Inom de grenarna lyckades hon dock inte ta några medaljer, utan hamnade som bäst på en femteplats i VM 2011. 2012 avslutade hon sin professionella idrottskarriär.

Carolina Klüft har efter idrottskarriären synts flitigt i tv och media, både som programledare och ambassadör för prins Daniels organisation Generation Pep, som jobbar för att ungas hälsa och rörelseglädje.

I dag bor Carolina med sin man Patrik och deras tre barn i Järvsö, och är en engagerad klimatkämpe.

Carolina Klüft
Carolina Klüft 2024.Foto: Henrik Montgomery/TT

Stefan Holm

Stefan Holm
Stefan Holm 2004.Foto: HENRIK MONTGOMERY

Stefan Holm är en av våra främsta höjdhoppare genom alla tider. Han har tagit 4 guld i inomhus-VM, och OS-guld i Aten 2004. I EM och utomhus-VM har han tagit silver- och bronsmedaljer. Med sina 181 centimeter är Stefan Holm en av få höjdhoppare som hoppat mer än 50 centimeter över sin egen längd.

Annons

2008 avslutade han sin karriär och sedan dess har vi sett honom i tv-program som På spåret. Han har också blivit känd som legofantast, och släppt en bok där han tolkat klassiska svenska idrottsögonblick i lego. I dag är han höjdhoppstränare till sin son Melwin Holm, som även han är en lovande höjdhoppare, och skriver romantiska böcker med sin nya kärlek Jessica Eriksson.

I maj 2024 anklagades Stefan Holm för misshandel mot en elev, efter att ha jobbat som lärarvikarie.

Stefan Holm.
Stefan Holm 2024.Foto: Claudio Bresciani/TT

Patrik Kristiansson – numera Klüft

Patrik Kristiansson, numera Klüft.
Patrik Kristiansson 2005.Foto: Rights Managed

Stavhopparen Patrik Kristiansson är i dag kanske mest känd som Carolina Klüfts make, men de två träffades genom sitt engagemang för friidrott. Som högst hoppade han 5,85, vilket genom åren har gett honom VM-brons, och silver i inomhus-EM. Han lyckades också ta en rad SM-guld.

Annons

2008 avslutade han sin karriär inom friidrott. Då hade han redan hunnit gifta sig med kärleken, och 2014 fick paret sitt första barn. Patrik och Carolina har i dag tre döttrar.

Patrik Klüft har genom åren varit en framgångsrik hockeytränare, och driver nu Camp Järvsö med sin fru.

Carolina Klüft med Patrik Klüft
Carolina Klüft med Patrik Klüft 2022.Foto: Christine Olsson/TT

Sanna Kallur

Sanna Kallur
Sanna Kallur 2007.Lizzie Larsson/TT

Tillsammans med sin tvillingsyster Jenny Kallur blev Sanna Kallur ett häckhoppningsfenomen i mitten av 2000-talet. Hon har vunnit många SM-guld, två guld i inomhus-EM och ett guld i utomhus-EM 2006. I OS i Aten 2004 tog hon sig till semifinal, men hade inte chans på medalj. Mellan 2008 och 2024 hade hon dessutom världsrekordet på 60 meter häck inomhus.

Annons

Efter skadeproblem och flera comebackförsök avslutade Sanna sin proffskarriär 2017. Hon har sedan dess medverkat i en rad olika tv-program, som Mästarnas mästare och Expeditionen. Tillsamman s med maken Klas har Sanna tre barn födda 2013, 2017 och 2023.

Sanna Kallur
Sanna Kallur 2023.Foto: Alex Ljungdahl/Expressen/TT

Staffan Strand

Staffan Strand
Staffan Strand 2003.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Staffan Strand hamnade lite i skuggan av Stefan Holm, men var också en framstående höjdhoppare. 2002 vann han guld i inomhus-EM, och i både EM och inomhus-VM lyckades han hoppa sig till ett brons.

Annons

Efter att ha lagt idrottskarriären på hyllan har Staffan Strand sadlat om till dataingenjör, och arbetat på konsultföretag.

– De roller jag haft i min civila karriär har handlat om ledarskap och försäljning. Jag älskar alla former av förändringar men är en usel förvaltare. Näringslivet passar mig väldigt bra, sa Strand till Expressen år 2021.

I dag bor Staffan Strand i Stockholm med frun Tiffany och deras två barn.

Staffan Strand med familj
Staffan Strand och Tiffany med barnen Samuel och Sophia 2014.Foto: Cecilia Liljeton/TT
Fem snabba med Khaddi SagniaBrand logo
Fem snabba med Khaddi Sagnia
Annons
Annons