Trendar: Se ''Ekohemmet'' Karriär Din ekonomi Fonder & aktier för nybörjare Spartips Kvinnors ekonomi under skilsmässa

Så mycket pengar behöver du ha på sparkontot – expertens bästa tips för en trygg buffert

25 apr, 2025
FotografTT/Avanza
Så mycket pengar behöver du ha på sparkontot – expertens bästa tips för en trygg buffert
Det är viktigt att ha en sparbuffert – särskilt i oroliga ekonomiska tider.
Experten ger sina bästa tips på hur du bör tänka utefter livssituation!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Ekonomi: Här är kändisarnas bästa spartipsBrand logo
Ekonomi: Här är kändisarnas bästa spartips

En buffert är pengar som du sparar för att klara av oförutsedda händelser. Det bör vara lättillgängliga pengar som kan täcka upp för kostnader som du inte kan parera på andra sätt.

– Till exempel om du blir av med din inkomst och det tar några månader innan A-kassan börjar betalas ut. Din bil eller värmepump går sönder, du behöver gå till tandläkaren, säger Felicia Schön, privatekonom på Avanza.

Hur mycket pengar du behöver beror självklart på din livssituation – men det finns några generella riktlinjer.

– Det finns något som kallas för en standardbuffert som man brukar säga är två till tre månadsutgifter. Det är vad man kan säga att en person bör ha i allmänhet. Sedan finns det vissa scenarion där man bör ha mer i buffert, säger Felicia Schön.

Annons

Så räknar du ut din buffert

Här kommer ett exempel baserat på siffror från Konsumentverket för en familj på två vuxna och två barn som bor i lägenhet. För att räkna ut hur mycket din standardbuffert bör ligga på får du titta på dina egna utgifter.

Hyra: 10 000 kronor per månad

Kostnader för mat: 13 000 kronor per månad

Hushållskostnader: 6 000 kronor per månad

Kläder och annat: 4 000 kronor

Totalt: 33 000 kronor i utgifter

Om era utgifter ligger på 33 000 kronor kan det alltså vara bra att ha en buffert på mellan 66 000 kronor (två månadsutgifter) och 99 000 kronor (tre månadsutgifter).

Felicia Schön privatekonom Avanza
Felicia Schön är privatekonom på Avanza.Foto: Pressbild/Avanza

Då behöver du ha mer pengar sparade

Det finns vissa scenarion där man bör ha mer i buffert. En av dem är om man har hus. Hur mycket pengar du bör avsätta till huset beror bland annat på husets skick och ålder. Ju nyare huset är desto mindre beredskap behöver du ha – generellt.

Annons

– Det man vill vara beredd på är sånt som man inte kan leva utan, till exempel värme, vatten, om taket skulle börja läcka. Det bör man egentligen ha en separat husbuffert för, säger Felicia Schön.

Har du bil kan det också vara bra att ha lite extra pengar undanlagda om den skulle gå sönder.

– Särskilt om du är beroende av din bil. Det vill säga att du inte kan ta dig till jobbet utan bil. Där får man någonstans avgöra om bilen är ett måste eller en bekvämlighet.

Om du äger en bil som är ungefär 10 år gammal rekommenderar hon att ha en buffert för att klara av en servicekostnad på mellan 10 och 20 000 kronor.

Tips för ditt sparande

Om du har en osäker anställning är det extra viktigt att ha en buffert, men det kan samtidigt vara särskilt svårt att spara ihop till en.

– Mitt tips är att om man får klumpsummor, till exempel skatteåterbäring, och inte har en buffert ska det i första hand gå till just det. Det kan ta ganska lång tid att spara ihop till en buffert som man känner sig trygg med, men det bör vara en prio, säger Felicia Schön.

Annons

Ett annat tips för att få ut så mycket som möjligt av sina pengar är att ha dem på ett konto med förmånliga villkor.

– Jag tycker att man ska se till att ha pengarna på ett sparkonto med ränta och inte ett vanligt lönekonto. För det är ofta så att bufferten kanske inte behöver användas på flera år och då ligger den och förlorar värde i takt med inflationen.

Annons