Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: Se skönehetsredaktörens tips i ''Mogen hy'' Hudvård Hårtips Bäst i test Sminktips Skönhetsfynd Nageltrender Grått hår

10 skönhetstrender som gäller hösten 2024

07 aug, 2024
AvJessica Blockström
FotografTT
Skönhetstrender hösten 2024.
En ny säsong är på gång och vi har laddat med en rejäl dos inspiration att ta med sig in i badrummet. Här bjuder vi på de senaste detaljerna, mest spännande nyanserna och roligaste fenomenen för en riktigt skön beautyhöst.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Kändisarnas favoritprodukter - Hollywoodstjärnornas tipsBrand logo
Kändisarnas favoritprodukter - Hollywoodstjärnornas tips

När en ny säsong sveper in och garderoben uppdateras är det härligt att också göra en nystart när det kommer till hår, makeup och doft. Måla läpparna i en ny färg, pröva en annorlunda inramning av ögonen, addera lite mer rouge på kinderna eller justera tonen på frisyren. Det måste inte vara en stor sak. Precis som en ny accessoar kan göra stor skillnad för stilen och ge upphov till en hel rad med snygga kombinationer kan det många gånger räcka med något litet för att finjustera looken och få den att kännas kul igen. Så hur ser de hetaste trenderna ut på skönhetsfronten? Här är detaljerna som spelar huvudrollen i höst.

Annons

1 Nytt bär i sminkväskan

Tranbärsmörka läppar på Anna Suis höstvisning.
Tranbärsmörka läppar på Anna Suis höstvisning. TT

Sommarens ”strawberry girl”-trend har svalnat av, i stället har ett annat litet bär seglat upp och tagit över – tranbär. Med den här varmare röda färgen får du en djupare och mörkare effekt, perfekt för hösten. Den är dessutom fin både på läppar, kinder och ögonlock. Kombinera på flera ställen för en snygg monokrom känsla. Matcha då gärna med olika finish, från matt till glans, för att resultatet inte ska bli platt. Vill du få lite mer kontrast? Lägg till en sotning i svart eller brunt närmast fransarna.

Annons

2 Tillbakablick

Carolina Herrera flörtar med 60-talet.
Carolina Herrera flörtar med 60-talet. TT

90-talet släpper inte riktigt taget om mode och makeup men nu seglar ett annat roligt årtionde in. I höst hämtas mycket inspiration från 60-talet, tänk till exempel The Supremes som är högaktuella då musikalen Dreamgirls spelas på China-teatern i Stockholm under hösten. Här hittar du lekfulla och lite mer vågade detaljer att mixa och matcha, som rejält rosiga kinder, volym på fransarna, vingad ”witch-liner” eller tung sotning och knalligt röda läppar.

Annons

3 Höstens hetaste punkt

Matt, lystrig eller mittemellan. Gel, kräm eller puder. Rouge i alla former är här för att stanna.

– Formulan spelar mindre roll, så länge där är färg på kinderna, säger makeupartisten Robin Werner.

ReDimension Hydra Powder Blush i Bermuda Rose

RMS
ReDimension Hydra Powder Blush i Bermuda Rose, RMS, ca 420 kr/7 g.
ReDimension Hydra Powder Blush i Bermuda Rose, RMS.

Rouget får gärna vara i en rosig nyans, här finns en stor palett att välja från så att du hittar din favorit.

– Kombinera med en osynlig bas, något som blir allt lättare att fixa då det finns fler och fler enkla hybridprodukter som både vårdar och jämnar ut, från färgad dagkräm till skin tints som ger känslan av din hud fast bättre.

4 Tunnast vinner

Det har länge viskats om att trenden med synåls-tunna bryn är tillbaka och i höst verkar det hända. Grattis till alla oss som en gång plockat loss det mesta av stråna, vi behöver inte jobba mycket för att få till looken. Men en brynpenna som förfinar formen är ändå ett tips.

Brow Wiz

Anastasia
Brow wiz från Anastasia.
Brow wiz från Anastasia.
Givenchy modevisning.
Givenchy modevisning. TT

Vill du gå ett steg längre är de mycket ljusa, eller till och med blekta brynen, också något som bubblat ett tag utan att riktigt ta fäste. Men nu har det börjat synas alltmer. Se bara hur snyggt det är på modellen som gick höstens visning för Givenchy.

Annons

5 Bästa sängfösaren

Dream Scentz från Givaudan.
Dream Scentz från Givaudan. pr

Är du sugen på att utöka doftgarderoben med något nytt? Förutom parfym till vardags och fest pratar allt fler om dofter man tar på sig när det är dags att gå till sängs. ”Bed time fragrances” söks det flitigt på just nu och på stora dofthus, som Givaudan, har man till och med en hel kategori som heter just ”Dream Scentz”. Det är helt i linje med ”wellbeing fragrances”, trenden där noterna har koppling till aromaterapi och är valda för att få oss att må bra, en slags doftpsykologi. Där hittar du till exempel ekmossa, eucalyptus, kamomill och lavendel men också helt nya och mer tekniska noter skapade i labb för att påverka oss på olika sätt.

Annons

6 Maxat med noter

Bright Crystal Absolu

Versace
Bright Crystal Absolu, Versace, ca 1 115 kr/50 ml EdP.
Bright Crystal Absolu, Versace, ca 1 115 kr/50 ml EdP. pr

Gourmander och tyngre dofter fortsätter att växa i populäritet och vi har sett många parfymer som i stället för EdT eller EdP har elixir eller intense i namnet. Det signalerar en koncentration med krut i, här är parfymer som verkligen tar för sig. Trenden fortsätter men i höst får dessa en kompis i absolu. Enligt doftproffset Fredrik Johansson är det dock liten om någon skillnad mellan dessa. Även här får du kombinationer som ger bra tryck och tar plats, perfekt för dig som vill att din parfym ska kännas när du går förbi.

La Vie est Belle Iris Absolu

Lancôme
La Vie est Belle Iris Absolu, Lancôme, ca 1 400 kr/50 ml EdP.
La Vie est Belle Iris Absolu, Lancôme, ca 1 400 kr/50 ml EdP.

Noter som trendar i kategorin är myrra, kaffe, kastanj och vanilj men också nya mer oväntade ackord som läppstift och modellera. Redan nu finns till exempel La Vie est Belle Iris Absolu från Lancôme och Bright Crystal Absolu från Versace och till hösten kan du vänta dig nyheter på temat från märken som Givenchy, Jean Paul Gaultier och Hugo Boss.

7 Välmående strån

inpackning för att få ett hälsosamt hår.
Inpackning för att få ett hälsosamt hår. Pixel-Shot/TT

Oavsett vilken färg du har på håret så är en sak säker. Välskötta strån med hälsosam glans är grejen. Googlingarna på ”healthy hair” är många nu. För att få håret att se mer friskt ut än vad det egentligen är är inpackningar och bonding-kurer stor hjälp. Men också behandlingar för att vårda hår och hårbotten med frisörens hjälp på salong trendar stort och blir allt vanligare.

Annons

8 Dyr färg

”Expensive brunette” och ”old money-blond” är exempel på vad som väntar på hårfärgsfronten i höst, en mer exklusiv känsla på både nyans och färgteknik.

– Vi ser mycket brunt där nyckelord är mörkt, fylligt, blankt och enhetligt utan slingor. Tänk kaffe, cocacola och mörk choklad, säger Puck Thomson, frisör och utbildare på WKNO.

– Färgen kan gå både åt varmt och kallt beroende på vad du själv har för underton.

”Expensive brunette”
”Expensive brunette”, stylat av Puck Thomson och Linnea Nilsson. Sandra Andersson/WKNO

Vad är då ”old money blond”?

Annons

– Det innebär en mer gyllene blond än den vi sett tidigare. Den är nära din egen ton vilket gör att den inte kräver så mycket underhåll som till exempel ett platinablont hår, förklarar Puck Thomson.

Gourmand-temat har varit stort inom makeup och syns nu även på hårsidan. Har du blivit lite för blond i sommar och vill matcha höstgarderoben kan ”creme brulée” vara din grej.

– Den här färgen är ljust brun med blonda inslag, något varm utan att bli gul. Här kan man kombinera upp till fyra blonda nyanser i samma hår vilket ger ett snyggt glitter. Det fina är att ”creme brulée” fungerar på alla åldrar och hudtoner.

Margot Robbie i ”old money-blond”.
Margot Robbie i ”old money-blond”. TT

Även för de rödhåriga är saker vi gärna stoppar i munnen en inspiration.

Annons

– Till skillnad mot de varma nyanser vi sett tidigare i år ser vi nu ”cherry red” segla upp, en kallare nyans av rött. Här finns allt från just körsbärsrött till mer mustiga nyanser av burgundy och mahogny där den senare drar mer åt rödlila.

9 Studs i locken

Satsa på en bouncy blowout.
Satsa på en bouncy blowout, här stylad av Puck Thomson och Linnea Nilsson. Sandra Andersson/WKNO

Lägg namnet ”bouncy blowout” på minnet. Från att vi sett mycket lockiga hår kommer nu fokus på volym med en helt annan typ av finish. Det är luftigt i botten och rakt i längderna för att avsluta med vippigt böjda toppar.

Annons

– Det här är en flört med både 60- och 70-tal. Precis som många andra frisyrer till hösten ska håret vara uppklippt för att få det att se lockigt ut och ge den där härliga studsen i håret när du går. Använd värmespolar eller locktång med klämma för att få rätt schvung till topparna, säger Puck Thomson.

Ceramic Rollers Pro Colour, Babyliss, ca 1 756 kr.
Ceramic Rollers Pro Colour, Babyliss, ca 1 756 kr.

Andra trender att ha koll på är riktigt höga sidoluggar, djupa sidbenor och sist men inte minst bob med överdrivet mycket volym.

Vill du sätta upp håret? Då tipsar Puck Thomson om att satsa på flätor.

Annons

– Här ser vi allt från tajta i kombination med en slät wet look och rufsiga i en tofs till en fläta du rullar upp till en boll.

Satsa på en fun bun.
Satsa på en fun bun, här stylad av Puck Thomson och Linnea Nilsson.. Sandra Andersson/WKNO

– Du kan också göra en så kallad ”fun bun”. Höstens hetaste variant med det uppklippta håret som grund ger den här knuten mer volym och löst hår som hänger utanför. Själva knuten är lite större, lite slarvigare och lite luftigare än tidigare.

10 Mullet + Pixie = mixie

Satsa på en rolig mixie.
Den roliga mixien är stylad av Puck Thomson och Linnea Nilsson. Sandra Andersson/WKNO

Dags att lägga till ytterligare ett spännande ord i ditt frisyrlexikon. Puck beskriver den kortklippta ”mixien” som om frisyrerna mullet och pixie fick barn ihop.

Annons

– Den är längre i nacken än den klassiska pixien, gärna lite lockig och mjukare i kanten.

Emilia de Poret.
Emilia de Poret. TT

Vill du varken ha långt eller kort hår? Satsa på en bob. Här finns många varianter att testa, allt från den hårda och raka box-boben till butterfly bob som är uppklippt, luftig och flikig. Någon som nyligen hakat på tåget är modeprofilen Emilia de Poret vars nya mjuka bob är signerad Björn Axéns artistic director Jack Lawrence.

Annons