Trendar: Se skönehetsredaktörens tips i ''Mogen hy'' Hudvård Hårtips Bäst i test Sminktips Skönhetsfynd Nageltrender Grått hår

6 misstag du gör när du fönar håret – och hur du ska göra i stället

10 okt, 2024
Drömmer du om ett vackert och glansigt svall efter föning? Då finns det några saker du ska undvika. Här listar vi misstagen du gör när du torkar håret – och hur du ska göra i stället!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Tips för dig med tunt hårBrand logo
Tips för dig med tunt hår

Att föna håret är för många en vardaglig rutin som går lite på autopilot. Men är du en av dem som tycker att håret blir snyggare och mjukare när du får det fönat hos en frisör? Då kanske den här listan kan hjälpa dig.

Så fönar du håret snyggt som hos frisören

Nedan listar vi sex vanliga misstag som vi gör med hårfönen – och hur du ska göra i stället!

1. Du håller fönen i fel vinkel

Rikta fönen neråt och i samma riktning som borsten dras igenom håret, på så sätt fönar du ner frissighet och ger håret ett mjukt resultat. Undvik att röra fönen upp och ner, men rör den horisontellt hela tiden så att du inte riskerar att föna sönder hårstrån.

Annons
Föna håret styling
Föna håret neråt för mer glans och mindre frissighet. TT/Shutterstock

2. Du har för varm luft för ditt hår

Tjockt hår behöver varmare luft. Så har du tunt hår kan du med fördel sänka värmen på fönen. De flesta hårfönar har olika värme-inställningar och när håret är nästan helt torrt så kan du med fördel torka det sista med en svalare luft. Det ger både glans och mindre frissighet!

3. Du använder inget värmeskydd

Håret skadas av värme och behöver därför skydd! Det finns i dag värmeskydd som ger håret stadga, volym eller glans – välj ett värmeskydd som passar just ditt hår och behov!

Annons
Föna håret torrt
Tips är att dela upp håret och torka en del i taget. TT/Shutterstock

4. Du fönar inte håret ordentligt

Upplever du att din styling inte håller? Då kanske du inte fönar håret helt ordentligt. Tips är att dela upp håret (kanske sätta upp överhåret i en klämma) och föna en del i taget.

5. Du använder fel hårborste

Undvik metallborstar när du fönar håret – de kan bli för varma och skada håret eller hårbotten. Använd med fördel en rundborste och föna håret neråt samtidigt som du drar rundborsten underifrån genom håret. Det ger dig både volym och glans!

Annons
Föna blowout frisyr
Med en rundborste får till en snygg blowout-frisyr! TT/Shutterstock

6. Du använder produkter efteråt

Produkter som ger håret volym, exempelvis mousse, ska användas innan föning. Även krämer eller oljor för frissigt hår kan fördelas i håret innan du torkar det. På så sätt arbetar du in produkten och det kommer hålla mycket längre!

Så ofta behöver du tvätta håret - faktorerna som avgörBrand logo
Så ofta behöver du tvätta håret - faktorerna som avgör
Annons