Trendar: Se skönehetsredaktörens tips i ''Mogen hy'' Hudvård Hårtips Bäst i test Sminktips Skönhetsfynd Nageltrender Grått hår

Så fixar du proffspedikyren själv hemma i sommar

30 jul, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT.
Fina fötter med pedikyr på stranden
På sommaren visar vi fötterna mer än vanligt, antingen i öppna sandaler eller när vi går barfota på stranden.
Då kan det vara härligt att ha fint fixade fötter – men du behöver inte betala för en dyr pedikyr för att få proffsfixade fötter.
Så här får du till en riktigt bra pedikyr hemma!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Mina skönhetsfavoriter #2 – Johanna Lind BaggeBrand logo
Mina skönhetsfavoriter #2 – Johanna Lind Bagge

Sommaren är fötternas tid i rampljuset – det är nu vi går i öppna sandaler på stan, eller traskar barfota på gräsmattan i trädgården eller på stranden när vi ska bada. Eftersom vi visar fötterna mycket mer nu än under resten av året, så är det också under sommaren som de flesta av oss vill ta hand lite bättre om våra fötter.

Men alla är inte sugna på att lägga pengar på en dyr pedikyr, utan vill hellre fixa fina fötter hemmavid. Men vad ska man tänka på, och hur gör man för att få fötterna i toppskick? Här ger experterna sina bästa råd!

Det behöver du för en hemmapedikyr

Det är svårt att göra en pedikyr om du inte har rätt verktyg. Du behöver en balja, en fotskrubb eller en pimpsten, fotkräm, nagelklippare, nagelfil och en nagelbandspinne. Sedan behövs också ett baslack, en nagellacksfärg du tycker om samt ett topplack.

Annons

Många av produkterna kan du givetvis använda även för manikur på händerna!

Så får du mjuka och lena fötter

Första steget i en bra pedikyr är ett mjukgörande fotbad. Fyll baljan med varmt vatten och Epsomsalt eller en eterisk olja du gillar.

– Ta ett fotbad i 10 till 15 minuter för att mjuka upp huden och få musklerna att slappna av, säger nagelteknologen Michelle Class till Popsugar.

När huden mjukats upp är det dags att skrubba fötterna.

– Använd fotskrubben eller en pimpsten för att snällt exfoliera fötterna, och lägg extra fokus på hårdare områden som hälarna och fotens undersida.

För att sedan hålla fötterna i fint skick under hela sommaren är det bra att skrubba dem minst en gång i veckan när du duschar, eftersom sandaler och att gå barfota gör att fötterna lättare får förhårdnader.

Klipp tånaglarna korrekt

Att klippa tånaglarna är annorlunda mot att klippa naglarna på fingrarna. Om du någon gång har haft nageltrång vet du hur smärtsamt det kan vara – och det gäller att klippa rätt för att slippa det.

Annons

– Klipp tånaglarna rakt för att undvika nageltrång. Använd sedan en nagelfil för att forma dem. Var försiktig och se till att inte klippa hörnan för långt ner.

Glöm inte heller bort nagelbanden – peta försiktigt ner nagelbanden med nagelbandspinnen där det behövs, innan då börjar måla naglarna.

Vilket nagellack?

När du har smort in fötterna efter din fotbehandling är det dags att avsluta med att måla naglarna. Börja med ett baslack så att lacket sitter ordentligt.

– Att välja färg för naglarna kan vara roligt och beror helt på din stil och på tillfället. Klara färger som korall eller turkost kan vara en rolig färgklick, medan klassiska färger som rött eller beige kan kännas elegant. I slutändan handlar det om vad som får dig att känna dig självsäker och snygg, säger Michelle Class.

Tusse Chiza om modeintresset och manikyrenBrand logo
Tusse Chiza om modeintresset och manikyren
Annons