Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: Se skönehetsredaktörens tips i ''Mogen hy'' Hudvård Hårtips Bäst i test Sminktips Skönhetsfynd Nageltrender Grått hår

Retinol – allt du vill veta om A-vitamin

27 sep, 2024
Stor guide till retinol
A-vitamin är den hetaste ingrediensen i hudvård just nu. Vi förklarar hur olika varianter av retinol funkar, guidar till de bästa produkterna, reder ut vanliga myter och tipsar om smarta knep för nybörjaren.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se videon. Här är kändisarnas favoritparfymerBrand logo
Se videon. Här är kändisarnas favoritparfymer

Det är en otrolig hajp kring a-vitamin- och retinol-produkter just nu. Det trots att olika typer av a-vitamin använts i hudvård i många många år och alltid lyfts fram av både hudterapeuter och hudläkare som den gyllene standarden inom hudvård. Så vad beror allt buzz på? Förutom att denna stjärn-ingrediens är den som har mest bevisad effekt på allt från rynkor till pigmenteringar så finns det även en annan anledning.

Retinol har de senaste åren börjat granskas av EU på grund av en ökad användning. Man är helt enkelt orolig över att allt fler börjat använda produkter med a-vitamin och sett att många blandar flera produkter med retinol i sin rutin, även i yngre åldrar. Det har gjort att man för ett tag sedan beslutat om en ny lag som begränsar innehållet i hudvårdsprodukter (läs mer om vad den innebär längst ner i inlägget). Det har i sin tur satt fart på producenterna som inte bara börjat anpassa sina produkter till den nya lagen. De har också kikat på och kommit med nya lösningar för att ge oss ännu bättre produkter. Därför finns det just nu väldigt mycket nyheter att spana in.

Annons

Vad är retinol?

Många säger lite slarvigt retinol om alla a-vitamin ingredienser. Men det är bara en av flera varianter som du hittar under paraplyet retinoider. Den mest potenta är tretinoin, eller retinsyra som den också heter. Den går enbart att få via recept från läkare här i EU och ges till den som har allvarliga problem med acne eller pigmenteringar. Det många inte vet är att det är just den här formen som faktiskt gör skillnad i huden och därför den som du vill åt. Det fina är att alla andra former, som retinyl palmitate, retinol och retinal, blir retinsyra i huden. Men de behöver omvandlas. Och det sker i lite olika steg. För varje steg blir ingrediensen lite mindre kraftfull.

Så här ser trappan fram till retinsyra, eller tretinoin, ut:

  1. Retinyl palmitate/retinyl acetatet är de versioner som behöver tre steg innan de blivit till retinsyra, vilket gör dem ganska så svaga.
  2. Retinol tar två steg på sig att omvandlas till retinsyra. Tack vare nya leveranssystem, eller inkapslingar, finns det många produkter med retinol idag som inte ger samma irritationer som tidigare.
  3. Retinalaldehyd är den version som bara är ett steg från retinsyra. Det gör den till retinoiden som alltså omvandlas snabbast. Vissa hävdar att just det faktum att den bara behöver ett steg gör den mindre irriterande men det beror på olika faktorer, som hur retinalet levereras, andra ingredienser i formulan, och så vidare.
Annons

Vad är retinol bra för?

A-vitamin har många fina och önskade effekter i din hud. Men de kanske främsta, som påverkar många olika saker på sikt, är att du får ökad cellförnyelse och förbättrad kollagenproduktion. Andra fina egenskaper är att retinoider dämpar talgproduktionen, stärker barriären, jämnar ut hudytan, får porer att se mindre ut och reducerar pigmentfläckar. Det är också en antioxidant.

Så ska vi vara ledsna över att produkterna inte innehåller lika mycket av den aktiva stjärnan? Svaret är kanske lite oväntat nej. Faktum är att starkare inte alltid betyder bättre. Om du jobbar med en lägre dos under längre tid kan du få riktigt fina resultat utan att du behöver plågas av torrhet, fjällning och så vidare. Det är också viktigt att komma ihåg att det är hela formuleringen med alla ingredienser, men också sättet att stabilisera vitaminen, som är av betydelse. Ibland är det lätt att stirra sig blind på procenttal på flaskan.

Annons

Hur ofta använder man retinol?

Har du aldrig testat en produkt med retinol, retinal eller liknande tidigare är det viktigt att vänja huden. Börja med en kväll var tredje dag under en vecka. Öka sedan gradvis till varannan dag veckan efter och se hur huden reagerar. Går det bra så kan du köra på varje kväll. Är det lite kämpigt? Pröva att göra en så kallad "retinol sandwich". Det innebär att du grundar med en fuktcreme på de ställen som är extra känsliga, väntar en liten stund på att cremen ska sjunka in och sedan applicerar din retinoid-produkt.

Hur använder man retinol?

Hoppa över hudvård med syror helt under invänjningen. När du är klar och huden känns redo kan du kombinera retinol med syror men helst inte i samma rutin, speciellt om du har en lite känsligare hud. Att använda solskydd är alltid viktigt men det är än mer så när du kör med den här typen av produkt. Ett tips om du har en känsligare hud är att använda retinol som en kur. Kör tills din produkt är slut och vänta sedan tre månader innan du går på det igen. Då får den en chans att ta igen sig lite mellan den PT-träning som produkter med a-vitamin är för huden.

Bästa nyheterna med retinol just nu

1/8

Retinol B3 Serum

La Roche-Posay

Här får du en kombination av retinol tillsammans med niacinamid för att ge en jämnare, studsigare och klarare hud.

2/8

Crystal Retinal

Medik8

I det här nattserumet får du retinal, en generation av a-vitamin som konverterar i ett steg till retinsyra men som också är antibakteriellt. Det finns i olika varianter så att du kan trappa upp när huden vant sig och nyligen har man lanserat högre styrkor.

3/8

Advanced Retinol + Ferulic Perfectly Dosed Retinol Universal

Dr Dennis Gross

De här förpreppade padsen är väldigt lätta att använda och förutom retinol innehåller de även ferulsyra, bakuchiol, squalane och hyaluronsyra. Till skillnad mot många liknande produkter kan dessa svepas kring ögon och mun. Använd en till två gånger i veckan.

4/8

PRO Retinaldehyde Dual-Retinoid Treatment

Paula's Choice

I det här serumet har man för första gången kombinerat inkapslat retinaldehyde med den oljelösliga retinoiden oleyl adapalenate och granatäppleextrakt för en mycket effektiv men samtidigt mild behandling.

5/8

Retinol A4 Face Night Concentrate

Bioline Jatò

Retinal, retinol och bakuchiol i en koncentrerad ampull får du i den här helt nya nattkuren som masseras in över ansikte, hals och dekolletage innan du smörjer in din nattcreme. Den har dessutom en doft som ska hjälpa till i jobbet för en piggare och slätare hud.

Alternativ till retinol för känslig hud

En del älskar retinoider och har en hud som svarar snabbt med fina resultat. Men så ser det inte ut för alla. Många försöker och försöker men står ändå där med irriterad hud. Det finns faktiskt ett hudtillstånd som heter retinoid-inducerad dermatit. Det innebär att du fått problem av att använda ämnet, det kan vara rodnader, extrem torrhet, fjällning och/eller kliande. Så vad kan du göra om du vill få de fina effekterna men inte klarar retinol? Det finns hybrider som kan fungera, till exempel där man fått fram helt nya typer av molekyler som ska vara snällare. Ett sådant exempel är Versos Near1 där man kombinerat märkets retinoate med niacinamid. Ett annat alternativ är att testa en produkt med bakuchiol. Det brukar beskrivas som naturens egen variant av retinol, effektiv och samtidigt snäll. Idag är det faktiskt vanligt att man kombinerar retinol med just bakuchiol för en boostad effekt.

6/8

Super Elixir

Verso

Med sin egen och unika molekyl NEAR1 har du här retinoate och niacinamid förenat i en molekyl. Denna härliga formula smälter behagligt in i huden som blir både slätare, lugnare och mer balanserad med fin lyster.

7/8

Time Miracle Botanical Retinol

Madara

Rykande nytt är det här innovativa serumet där med två retinol-liknande naturliga ämnen kombinerat med björksav och hyaluronsyra. Du får ett stimulerat kollagenet och en återfuktad hud.

8/8

Bakuchiol Peptides

Medik8

Märket som är proffs på retinol har också gett oss denna prisbelönta pärla för alla som inte klarar eller kan använda den aktiva ingrediensen. Dessa droppar ger en klarare, slätare och mjukare hud med mindre fina linjer och färre rodnader.

3 vanliga myter om retinol

  • Huden blir solkänslig om du använder retinol

Din hud blir inte känsligare av retinol. Däremot är själva ingrediensen känslig för solljus, den bryts ner snabbare av UV-ljus. Det är därför förpackningarna i de allra flesta fall inte är transparenta. Går du inte ut direkt efter applicering kommer dock retinolet redan ha tagits upp av huden och påverkas därför inte. Tänk däremot på att det alltid är viktigt att skydda din hud med solskydd när du vistas i solen.

  • A-vitamin är inget man ska använda som ung

Det beror helt på anledningen till att du skulle använda det. Är det för att minska tecken på åldrande i förtid? Hoppa över retinolet. Har du däremot problem med acne och ärr efter just detta så är a-vitamin i olika former alldeles utmärkt som hjälp. Faktum är att det finns flera olika mediciner som är framtagna just för att behandla acne, som isotretinoin och differin. Dessa är dock receptbelagda och förskrivs bara till de som har riktigt stora problem.

  • Retinol peelar huden

Nej, produkter med a-vitamin kommer inte att peela eller exfoliera hudens övre lager. Däremot arbetar de här ingredienserna med att boosta cellförnyelsen vilket gör att nya pigga hudceller snabbare puttas upp mot hudytan. Det gör att gamla ramlar av snabbare. Men det är alltså inte på grund av någon peelande egenskap från just retinol eller retinalaldehyd.

Annons

Så säger nya EU-lagen om innehållet av retinol i produkter

EU:s nya regler kring den här typen av produkter gäller endast retinyl palmitate, retinyl acetate och retinol, inte produkter med retinaldehyde. Produkter för ansiktet får endast innehålla 0,3 % och produkter för kroppen 0,05 %. Nya produkter som överskrider de här gränserna får inte säljas inom EU från och med november 2025. De märken som idag har högre värden har fått tre år på sig att omformula dem. Man vill minska risken för en överexponering vilket främst gäller om du får i dig höga doser av a-vitamin från både kost, medicin och hudvård. Överexponering kan i längden leda till skador på lever och nervsystemet.

Då ska du inte använda retinol

Det finns hudtillstånd där du bör undvika den här typen av produkter, det gäller till exempel om du har rosacea, perioral dermatit eller eksem. Och det rekommenderas inte till dig som är gravid eller ammar, en försiktighetsåtgärd då väldigt höga koncentrationer i kroppen kan ge fosterskador.

Annons