Trendar: Se skönehetsredaktörens tips i ''Mogen hy'' Hudvård Hårtips Bäst i test Sminktips Skönhetsfynd Nageltrender Grått hår

Torr hy när det är kallt – det hjälper mest

04 okt, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT,
Savanna Boda
Får du torr hy när det är kallt ute, men känner att ingen fet kräm i världen hjälper?
Många känner igen sig i problemet – och kosmetologen Savanna Boda har svaret.
— Du behandlar inte problemet utan har bara satt ett plåster på det, säger hon i sin podcast The Blondest.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se videon. Här är kändisarnas favoritparfymerBrand logo
Se videon. Här är kändisarnas favoritparfymer

Att få torr hy när höst- och vinterkylan drar fram är något många kan känna igen sig i – när graderna sjunker är det lätt att huden blir torrare, strävare och tappar sin härliga sommarlyster.

Det är lätt att tänka att huden behöver feta krämer när den är torr, och medan så absolut kan vara fallet är det ofta inte hela lösningen. Om du bara smörjer in den torra huden med en fet kräm kan du märka att krämen inte verkar så på djupet som du hade hoppats, och att huden fortfarande känns torr och kanske till och med fnasig.

Annons

Kosmetologen Savanna Boda, som äger en hudklinik och har en egen produktlinje med hudvårdsprodukter, förklarar i sin podcast The blondest att många gör misstaget att hoppa över exfolieringen – något som är väldigt viktigt om man vill slippa torr hud.

– Om du har torr hud och smetar på tjocka, tunga hudkrämer och sen frågar dig själv ”varför är min hud så torr?”, så är det för att krämerna inte kan penetrera huden ordentligt, säger hon i podcasten, skriver The Sun.

Därför är det viktigt att exfoliera

Hon förklarar att huden varje dag gör sig av med ett lager av döda hudceller, och om vi inte exfolierar regelbundet så sitter de döda cellerna kvar på huden.

Annons

– Många människor torr att de bara behöver hudkräm och fuktmasker. Men du behandlar inte problemet utan har bara satt ett plåster på det, och kommer aldrig känna dig mjuk och återfuktad. Det finns en poäng med att exfoliera.

Hon slår också fast att alla, oavsett hudtyp, borda exfoliera sin hud – men att man får se över på vilket sätt man gör det. Har man torr och känslig hud kan det vara bra att använda exempelvis mjölksyra eller mandelsyra, medan fet hy som är aknebenägen svarar bättre på salicylsyra.

– Det spelar ingen roll vilken hudtyp du har, du behöver exfoliera din hud.

Mina skönhetsfavoriter #2 – Johanna Lind BaggeBrand logo
Mina skönhetsfavoriter #2 – Johanna Lind Bagge
Annons