Trendar: Nostalgi Livsstil Livsberättelser Intervjuer Mitt liv Min aborträtt Feminas historia

Filippa Reinfeldt försvann från rampljuset – så lever hon i dag

17 okt, 2024
AvLinus Brännström
FotografTT
Filippa Reinfeldt liv
Filippa Reinfeldt var Sveriges ”first lady” när Fredrik Reinfeldt ledde landet – och samtidigt själv en omtalad politiker.
Sedan försvann hon från rampljuset och är numera något av en doldis. Det gör hon i dag.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
23 viktiga politiska händelser för jämställdheten i SverigeBrand logo
23 viktiga politiska händelser för jämställdheten i Sverige

När Fredrik Reinfeldt blev statsminister 2006 inleddes en ny politisk era i Sverige. Reinfeldt var ung, bara 41 år, och hans dåvarande hustru Filippa Reinfeldt var 39 när Moderaterna kom till makten.

Paret Reinfeldt blev extremt omskrivna – inte bara för politiken utan också för att de var en ung familj med allt vad det innebar. Statsministerbostaden i Sagerska palatset gjordes mer barnvänlig och familjen, med tre barn, var tvungen att få hjälp av Säpo med skjuts till träningar och fritidsaktiviteter.

Ingen statsminister hade tidigare bott i Sagerska med småbarn.

Familjen Reinfeldt 2006. Cecilia Liljeton/TT

Filippa Reinfeldt var samtidigt själv en framstående politiker för Moderaterna som sjukvårdslandstingsråd i Stockholm. Familjen från Täby var moderna, framgångsrika och populära på ett nytt sätt för att vara svenska politiker.

Annons

Men mitt under Fredrik Reinfeldts andra mandatperiod som statsminister kom beskedet – paret ska skiljas.

Filippa Reinfeldt har berättat för Expressen att det knappast var enkelt att vara ett så kallt ”powerpar”.

– Politiken bygger mycket på att man är ute och pratar och träffar människor när de flesta är lediga från sina arbeten. Och då är det ju mycket kvällar och helger. Så det är klart, med två vuxna personer i en familj med tre barn blir det ju inte plättlätt. Så kan man väl säga, sa hon.

Filippa och Fredrik Reinfeldts kärlekshistoria

Det var slutet på en kärlekshistoria som hade börjat 1990 då de träffades för första gången.

– Det fanns en känsla från första ögonkastet. Den är svår att förklara, har Fredrik Reinfeldt berättat för Café.

Vänskapen utvecklades snabbt till kärlek.

– En dag var det bara så självklart för båda två att det var vi. Det kändes inte som om, utan mer som när. Det var oundvikligt på något sätt, har Filippa Reinfeldt sagt i Sommar i P1.

Fredrik och Filippa Reinfeldt var svensk politiks powerpar. Björn Lindahl/Aftonbladet/TT

De gifte sig 1992 och barnen Gustav, Eric och Ebba kom sedan till världen 1993, 1995 och 2000.

Filippa Reinfeldt fortsatte som sjukvårdslandstingsråd fram till 2014. Hon var bland annat med och gjorde upphandlingen för Nya Karolinska i Solna – ett av världens dyraste sjukhus, som fått mycket kritik genom åren.

Annons

Hon har sagt att hon är trött på att svara frågor om Nya Karolinska och har påpekat att hon aldrig varit ytterst ansvarig – men samtidigt har hon försvarat det rekorddyra bygget.

– Jag är övertygad om att det här kommer att bli ett sjukhus i världsklass. En kronjuvel i svensk hälso- och sjukvård, sa hon till Expressen 2019.

Efter att hon lämnade politiken 2014 har Filippa Reinfeldt fört en allt mer anonym tillvaro inom näringslivet. Hon inledde som affärsutvecklingschef på vårdföretaget Aleris, som då ingick i Wallenbergsfären.

Det gör Filippa Reinfeldt i dag

Sedan 2019 arbetat hon med affärsutveckling på Vectura Fastigheter samtidigt som hon driver det egna företaget Filippa Reinfeldt AB och har ett par styrelseuppdrag.

2019 utsågs hon också till Moderaternas talesperson i HBTQ-frågor och efter valet 2022 pratades det om att hon skulle kunna vara aktuell för en ministerpost. Så blev det dock inte och på Instagram skriver Filippa Reinfeldt att hon numera arbetar med ”samhällsengagemang på fritiden”.

Annons

Fredrik Reinfeldt gick efter skilsmässan in i en relation med sin tidigare presschef Roberta Alenius, paret fick ett barn tillsammans men gick skilda vägar 2022. Numera är han tillsammans med Anna Nordin.

Filippa Reinfeldt 2023. Jari Kantola/TT

Filippa Reinfeldt, som hunnit bli 57 år, var under en period tillsammans med Odd Eiken. På senare år har det dock inte funnits några rapporter om hennes kärleksliv – sedan i fjol är Filippa Reinfeldt skriven ensam i en lägenhet i Täby.

Hon har tidigare berättat att hon trivs med singellivet.

– Jag vaknar glad nästan varje dag, sen får andra ägna sig åt att försöka slå ner mig i skorna under resten av dagen, har hon sagt till Mitt i.

10 bad ass-kvinnor som förändrade världshistorienBrand logo
10 bad ass-kvinnor som förändrade världshistorien
Annons