Trendar: Livsberättelser Intervju med Tuva Novotny Intervju med idol-Jay Intervju med författare Andrev Walden Intervju med Matilda Boza från Tv4

Anna Bennich: Så berättar du för din partner att du vill skiljas

01 sep, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT.
Anna Bennich
Du har bestämt dig för att du vill skiljas – hur tar du då upp det med din partner?
Kända psykologen Anna Bennich ger sina bästa tips, och varnar för tillfällena som är bra att undvika.
– Jag tror man behöver komma ihåg att det nästan aldrig känns som ”rätt tillfälle” eller ”bra stund” att ta upp något så svårt, säger hon.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Ekonomiska kvinnofällor att se upp för i skilsmässanBrand logo
Ekonomiska kvinnofällor att se upp för i skilsmässan

Få livsbeslut är så stora och omfattande som att bestämma sig för att skiljas. Det är för det mesta något du har funderat på länge, och som du kanske drar dig för att slutligen ta tag i.

Men om beslutet om skilsmässa inte är något som du och din partner har resonerat er fram till tillsammans, utan något du har insett själv, så kan det vara svårt att veta hur du ska berätta det för din man eller fru.

Psykologen Anna Bennich, som många känner igen från Nyhetsmorgon och Fråga doktorn, menar att många letar efter det perfekta tillfället – men att det inte riktigt finns när det handlar om skilsmässa.

– Jag tror man behöver komma ihåg att det nästan aldrig känns som ”rätt tillfälle” eller ”bra stund” att ta upp något så svårt. Särskilt om man är säker på sin sak och inte kommunicerat det längs vägen, då brukar det ju bli en chockartad upplevelse, säger hon.

Annons

Då bör du inte berätta om skilsmässan

Även om det aldrig finns några helt perfekta tillfällen att komma med ett besked som kommer påverka ens partner så grundligt, så bör man undvika vissa situationer.

– Det finns ändå bättre och sämre stunder. Det kan till exempel vara bra att undvika att leverera nyheten under alkoholpåverkan, precis innan barnen kommer hem eller mitt i natten då båda är himla trötta, säger Anna Bennich.

Samtidigt är det viktigt att inte vara för hård mot en själv i den här typen av situationer – att berätta att man vill skiljas är svårt.

– Ibland är det svårt att planera så här svåra saker, till exempel om man är frustrerad och ilskan blir en drivkraft att orka eller våga berätta. Då får man förlåta sig att det råkade ske under såväl ett gräl som tre timmar innan släkten kommer på födelsedagskalas…

Casper Janebrink skiljer sig med hustrun Helena – egna ordenBrand logo
Casper Janebrink skiljer sig med hustrun Helena – egna orden
Annons