Trendar: Livsberättelser Intervju med Tuva Novotny Intervju med idol-Jay Intervju med författare Andrev Walden Intervju med Matilda Boza från Tv4

Anna Bennich: Tidiga tecken på att det är dags att skiljas

30 aug, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT.
Anna Bennich
Att bestämma sig för att separera från sin make eller fru är ofta ett svårt och tungt beslut.
Men hur vet man att det är dags, och vilka tidiga tecken finns det?
Välkända psykologen Anna Bennich reder ut tecknen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Relationsexperten: Så hanterar du varannan-vecka-livetBrand logo
Relationsexperten: Så hanterar du varannan-vecka-livet

Att skilja sig är inget man tar lätt på – oavsett om man har barn ihop eller inte så är det ett stort steg att separera från personen man levt länge med och dessutom gift sig med.

Men det kan vara svårt att veta när det är dags att ta steget och begära skilsmässa. Psykologen Anna Bennich, som ofta är med i TV4:s Nyhetsmorgon, konstaterar att det är en lång process.

– Det är svårt att prata om tidiga tecken eftersom en skilsmässa ofta är en ganska lång process. Det är för de flesta ett av de svåraste besluten vi har att fatta i våra liv, så tidiga tecken har man ofta lämnat bakom sig när tankarna på skilsmässa börjar mogna, säger hon och fortsätter:

Annons

– Man kan se tidiga tecken på när relationen börjar försämras däremot, exempelvis fler konflikter, mindre närhet och känsla av samhörighet. Men dessa leder ju inte alltid till separation.

Anna Bennich
Anna Bennich är en välkänd psykolog som syns i Nyhetsmorgon. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Ambivalens före skilsmässan

Innan man har bestämt sig för att skiljas är det vanligt att vara velig och osäker. Du kan ofta känna skuld över att du funderar på att lämna din partner, och över konsekvenserna det kommer få för människor ditt liv. Det är något som de flesta behöver gå igenom innan en skilsmässa.

Annons

– Förloppet kallas ambivalens. Man kastas ofta fram och tillbaka mellan att vilja lämna, och så rädslan över alla konsekvenser gällande exempelvis barn, ekonomi, sommarstuga, vänkrets och familj, och skuldkänslorna det ofta väcker.

Till och med om skilsmässan kantas av otrohet eller att någon av parterna har hittat en ny kärlek, så kan man vara tveksam och osäker till att ta det stora steget.

– Även i de snabbare processerna som ofta skyndats på av förälskelse utanför äktenskapet, brukar skuld och ambivalens finnas med i potten.

Ekonomiska kvinnofällor att se upp för i skilsmässanBrand logo
Ekonomiska kvinnofällor att se upp för i skilsmässan
Annons