Trendar: Livsberättelser Intervju med Tuva Novotny Intervju med idol-Jay Intervju med författare Andrev Walden Intervju med Matilda Boza från Tv4

Antje Jackelén: Jag var inte välkommen hos församlingen jag skulle till

01 mar, 2021
FotografTT
Antje Jackelén
Det skulle dröja nästan 40 år efter kvinnors rätt att få rösta i ett riksdagsval innan en kvinna fick prästvigas i Sverige.
I dag är fler kvinnor än män präster och Antje Jackelén blev efter 69 män den första kvinnan att inneha Svenska kyrkans högsta ämbete.
Men jämställdhetsarbetet är inte klart, konstaterar ärkebiskopen inför 8 mars:
– Där en man skulle berömmas för tydligt ledarskap får du som kvinna i stället höra att du är arrogant eller inte tål kritik.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Kampen fortsätter - nu tar vi nästa stegBrand logo
Kampen fortsätter - nu tar vi nästa steg

”När jag först blev prästvigd var jag inte välkommen hos den församling jag egentligen skulle till, i stället fick jag komma till en annan. Varför jag fick byta förstod jag dock först efter flera år, vilket jag är glad för – annars hade det gett en bitter smak åt min prästgärning.

Att jag valde att studera teologi, och med tiden kom fram till att jag ville bli präst, var inget jag mötte motstånd i. Jag påbörjade mina studier i Tyskland, innan jag kom till Sverige som gäststudent.

Det var först här jag upptäckte att de kvinnliga kollegerna räknade med motstånd på ett annat sätt än vad jag gjorde. Eftersom jag kom utifrån in i det svenska sammanhanget hade jag inte varit en del av debatten om prästvigning av kvinnor, som hade funnits i 20 år, när jag vigdes 1980.
Det är viktigt att komma ihåg att vi alla står på axlarna av de kvinnor som gått före. Medan män ofta har århundraden av yrkeserfarenhet och nätverk att falla tillbaka mot, är det betydligt kortare för kvinnor.

Annons

Under mitt yrkesliv har jag träffat på personer som aldrig tidigare upplevt en kvinna som präst, och som från början tyckt att ”det här går väl inte”. Men så har vi samtalat och kommit fram till att vi har viktigare saker att diskutera.
Man får respektera att somliga behöver vänja sig, men det är klart att jag hamnat i negativa situationer där jag tänkt att om jag hade varit man så hade detta inte hänt. Där en man exempelvis skulle berömmas för tydligt ledarskap får du som kvinna i stället höra att du är arrogant eller inte tål kritik.

När jag blev den första kvinnliga ärkebiskopen fanns det grupper inom Svenska kyrkan som menade att det skulle göra samarbetet svårare med olika kristna kyrkor runtom i världen, men det har snarare blivit tvärtom.
Jag har upplevt mycket glädje från ortodoxa kristna eller katoliker, som inte själv har kvinnliga präster eller biskopar.
När nyheten kom att det numera är fler kvinnor än män som är präster i Svenska kyrkan, väckte det internationellt uppseende.
I det stora perspektivet har jämställdhetsarbetet inom Svenska kyrkan gått i en rasande fart, men jag undrar om vi någonsin blir klara.
Var det något metoo-rörelsen uppdagade så är det att jämställdhetsarbetet ständigt måste erövras på nytt.”

Antje Jackelén

Gör: Ärkebiskop i Svenska kyrkan.

Ålder: 65 år.

Bor: I Uppsala.

Familj: Maken Heinz och två döttrar.

Kvinnlig förebild: ”Min mormor som föddes i slutet av 1800-talet, i ett hushåll som drev ett bageri och kafé. Hon hade läshuvud, utbildade sig till lärare och tog beslutet att hon inte skulle driva vidare familjeföretaget utan bli huslärare i en annan del av landet. Hon tog vara på sin utbildning.”

Annons