Trendar: Livsberättelser Intervju med Tuva Novotny Intervju med idol-Jay Intervju med författare Andrev Walden Intervju med Matilda Boza från Tv4

Ewa Wells: “Så blev jag en lycklig pensionär"

14 okt, 2024
AvAnna-Maria Stawreberg
FotografMagnus Liam Karlsson
Eva Wells, pensionär.
Magnus Liam Karlsson
Redan som ung insåg Eva Wells att hon inte funkade som anställd och startade eget. Som pensionär märks det på bankkontot.
– Men för mig fanns inget alternativ. Jag kunde inte leva på något annat sätt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Entreprenören Sara Wimmercranz: Så vågar du starta eget mitt i livetBrand logo
Entreprenören Sara Wimmercranz: Så vågar du starta eget mitt i livet

I 69-åriga Eva Wells ateljé i Järna hänger de egensydda kläderna som hon designar av återvunnet material under märket By Wells på rad. Hon har precis kommit tillbaka från helgens marknad, där hon säljer sina långkjolar, klänningar och kappor, och i dag är hon trött.

– Jag har i princip varit egenföretagare hela livet. Jag har inte klarat av att vara anställd. Nu förstår jag varför, säger Eva och slår upp en kopp kaffe.

Eva Wells

Yrke: Entreprenör och designer.

Ålder: 69 år.

Familj: Barn och barnbarn.

Bor: I Järna.

Orsaken stavas ADHD, och när Eva fick sin diagnos efter flera års långtidssjukskrivning föll polletten ner. Plötsligt förstod hon varför hon alltid rusat fram genom livet, varför hon haft ett så starkt behov av att gå sin egen väg och varför hon känt sig instängd och fången av tanken på att gå till ett jobb som en vanlig fast anställd.

Annons

– Jag har försökt. Under en period jobbade jag inom vården, så jag vet, säger Eva.

Lärt sig leva billigt

Eva har tillbringat långa perioder utomlands. I USA, Afghanistan, Nepal, Pakistan och Indien har hon tillsammans med andra i olika kollektiv försörjt sig på att sälja kläder och smycken, och för att överleva lärt sig att leva extremt billigt.

Det var när Eva kom hem till Sverige igen efter 14 år utomlands som hon provade på att jobba som vårdbiträde, och även som konstmodell. För nu hade hon inte bara sig själv att försörja, hon hade också en son att tänka på.

Sedan startade hon egen städfirma, eftersom hon ju faktiskt tyckte om att städa. Samtidigt hade hon under åren utomlands gått flera kurser i personlig och andlig utveckling, mediterat och insett att hon hade mycket att tillföra på den fronten.

Eva Wells.
Eva Wells. Magnus Liam Karlsson

Alltså startade hon eget inom området ledarskapsutveckling, och höll utbildningar för mellanchefer från jättar som Försvarsmakten, SAS och Volvo, mindre företag och kvinnliga entreprenörer.

Annons

– Jag jobbade med ledarskapsutveckling under 20 år och även om jag inte hade någon fast och regelbunden inkomst, har jag gjort det jag varit bra på och det jag trivdes med, säger Eva.

Några pengar kunde hon inte stoppa undan, varken i pensions­sparande eller i annat sparande.

– Jag har alltid varit van vid att leva på lite pengar, pengar har varit abstrakt för mig, förklarar hon.

Under vissa perioder tvingades hon trolla med knäna. Bland annat annat hyrde hon ut sitt sovrum för att få pengar till mat.

– Jag bor i en tvåa och flyttade ut i vardagsrummet. Det gick, det också, säger hon och rycker på axlarna.

På något sätt lyckades hon ändå få tillvaron att gå ihop.

Pengar har inte varit fokus

Fram tills hon vid 63 års ålder blev sjukskriven på grund av utmattningsdepression och i samband med det blev av med alla inkomster när hon blev utförsäkrad. För att få ordning på ekonomin ansökte Eva om skuldsanering.

Annons

Att Eva trots allt lever ett rikt liv är uppenbart. Hon skrattar ofta, och kläderna hon designar är lika färgstarka som hennes egen uppen­barelse.

Eva Wells, designar.
Eva Wells har följt sin inre kompass. Det har inte gjort henne rik på ­pengar men på glädje. Magnus Liam Karlsson

– Men visst är det tufft ekonomiskt! Jag får ut ungefär 11 000 i pension och för att klara mitt boende får jag ett hyrestillägg. När jag har handlat maten jag behöver är det ofta helt tomt på kontot.

Skulle du göra något annorlunda om du var 20 år i dag?

– Jag skulle inte ändra ett dugg. Det är tilliten till livet och tacksamheten att få uttrycka min kreativitet som gjort och gör mig rik.

– Mitt fokus har aldrig någonsin varit på pengar. Visst har min livsväg varit lite ovanlig och jag har verkligen fått jobba hårt för att må så bra som jag gör i dag. Men inga pengar i världen hade kunnat köpa glädjen och tillfredsställelsen som kommer från att lita på och följa min inre kompass.

Annons