Trendar: Livsberättelser Intervju med Tuva Novotny Intervju med idol-Jay Intervju med författare Andrev Walden Intervju med Matilda Boza från Tv4

Sonens relation till Ingvar Oldsberg – ändringen som vuxen

26 aug, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT.
Ingvar Oldsberg och Staffan Oldsberg
Under uppväxten umgicks Staffan Oldsberg med sin pappa Ingvar genom tv-rutan – den ikoniska tv-profilen var sällan hemma.
Först i vuxen ålder fick de en bättre relation, och nu är Staffan med i dokumentären Oldsberg – En gränslös gigant på SVT.
– Han var tvungen att satsa på karriären, menade han, och jag behövde honom när det var skolavslutning, säger Staffan Oldsberg.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Kändisarna avslöjar: Hen är kändast i min kontaktlistaBrand logo
Kändisarna avslöjar: Hen är kändast i min kontaktlista

Ingvar Oldsberg var en av Sveriges mest omtyckta programledare genom tiderna – men hans familj hade en annan relation till På spåret -programledaren än resten av Sverige. Att han frekvent syntes i tv-rutan gjorde att han var desto mer frånvarande hemmavid.

I den nya SVT-dokumentären Oldsberg – En gränslös gigant visas en mångsidig bild av ikonen upp – både hans inverkan på svensk tv-historia, men också relationen till barnen.

Staffan Oldsberg är med i dokumentären, och konstaterar att det först var i vuxen ålder som han lärde känna sin pappa på riktigt.

Hur var Ingmar Olsberg som pappa?

– Tja, var han en pappa? Höll jag på att säga. Han var ju i stort sett aldrig hemma under uppväxten, vilket skapade besvikelse hos min syster Carolina och mig i alla fall. Vi pratade lite om det när jag blev äldre. Han var tvungen att satsa på karriären, menade han, och jag behövde honom när det var skolavslutning.

Annons

När Staffan hade passerat 25 år kunde han och Ingvar bygga upp en annan typ av relation, som han konstaterar har vägt upp en del för det han inte fick som barn.

– Jag mognade och insåg ”så här är det”. Antingen kan vi fortsätta så här, eller så kan vi bli polare.

Ingvar och Staffan Oldsberg 1996. Foto: Tommy Näzell

Ingvar Oldsbergs uppdrag till sonen

Ingvar Oldsberg gick bort i februari 2022, och ett år senare fick Staffan Oldsberg ett samtal från en advokat. Pappan hade lämnat efter sig brev med ledtrådar i sann På spåret-anda, och ville att Staffan, Lasse Kronér, Lennart ”Hoa Hoa” Dahlgren och Tommy Engstrand skulle bege sig ut på en resa tillsammans. Till en början var Staffan skeptisk till det hela, men efter att ha pratat med Lasse Kronér om saken blev också SVT:s dokumentärfilmare inblandade.

Annons

Alla utom Tommy Engstrand, som hade gått bort redan 2021, begav sig ut på den av Ingvar orkestrerade resan.

– Det är som en amerikansk film, att de ett år efter hans död ringer och säger att ”det ligger en grej till dig här”. Jag trodde inte mina ögon, berättar Staffan Oldsberg.

Mot slutet av sitt liv ville Ingvar Oldsberg sällan ha besök, och han och Staffan höll i stället kontakten över telefon in i det sista.

– Det var alltid intressanta diskussioner, aldrig några tråkigheter. Det skulle vara kul och skoj. Jag minns honom som en oerhört social, trevlig, glad, positiv människa som aldrig såg hinder i någonting egentligen. Det fanns bara möjligheter. ”Vad finns runt hörnet?” Det var ju hans grej.

Oldsberg – En gränslös gigant har premiär på SVT och SVT Play 1 september.

Camilla Läckberg om att fylla 50: "Jag bryr mig mindre"Brand logo
Camilla Läckberg om att fylla 50: "Jag bryr mig mindre"
Annons