Jessie Sommarströms oväntade karriärval efter barnen
För Femina berättar Jessie Sommarström om utmaningen i programmet, karriärvändningen efter hon fick barn och stödet från maken.
– Jag känner också att jag inte riktigt har rätt att bara bry mig om mig själv längre, säger Jessie Sommarström.
Hon har vunnit den prestigefulla tävlingen Årets kock, och senast hon tävlade i Kockarnas kamp lyckades hon ta sig hela vägen till finalen. Nu är hon tillbaka i Kockarnas kamp – All stars, och siktar som alla de andra kockarna mot vinsten.
– Jag bestämde mig enkom för att vara med för att de jag tävlar med är ett väldigt, väldigt härligt gäng. Alla är så himla duktiga. Vi förstod ju att det inte skulle vara vanliga Kockarnas kamp, säger Jessie Sommarström.
Det har varit långa inspelningsdagar och tajt umgänge med de andra kockarna, men Jessie konstaterar att hon njöt av att få hänga med andra som brinner för matlagning lika mycket som hon gör.
När det gäller programmets olika tävlingsmoment så är det vissa som väger tyngre än andra för kockarna.
– Vissa grenar säger inte så mycket om hur man är som kock, som att bygga ett potatistorn, det är mer lek. Sen finns det andra tävlingsgrenar, som att stycka fisk och kött och kunna ta smaker, det är ju mer prestige i de tävlingarna. Sen är det sjukt mycket adrenalin oavsett, man är väldigt stressad och gör idiotiska fel. Hur mycket man än tänker att det ska vara en härlig lek så är det fan blodigt allvar när man står där inne. De har lyckats lokalisera tävlingsjävlarna i branschen, det är vi som är med.
Jobbar med hållbarhet
När Jessie Sommarström inte tävlar i Kockarnas kamp så arbetar hon med att göra offentlig mat – alltså maten som bland annat serveras i skolor och på äldreboenden – mer hållbar.
– Jag har länge jobbat med projekt kopplat till hållbarhet. När jag fick barn började jag fundera på de stora frågorna i livet. Jag brukar dela in mitt yrkesliv i två delar, där den första delen handlade om att bli en vass kock, och lära mig att bemästra yrket så bra som möjligt. Sen fick jag barn, och fick i samma veva upp ögonen för den klimatkatastrof vi är på väg in i, och insåg hur stor del av vårt klimatavtryck som handlar om vad i väljer att äta och hur det produceras.
– Jag har valt att börja arbeta med offentliga måltider eftersom jag tror att det är ett område där jag kan göra stor skillnad för både hållbarhet och folkhälsa. Jag ser det som en möjlighet att skapa positiv förändring genom att förbättra måltiderna i skolor, sjukhus och äldreomsorg, och göra dem både hälsosammare och mer hållbara. Jag önskar att vi kunde förstå hur viktig skolmåltiden faktiskt är – den är också ett sätt att jämna ut de skillnader och ojämlika förhållanden som finns idag, samtidigt som man skapar goda och sunda matvanor vid tidig ålder.
En del av Jessie saknar restaurangbranschen, men att hon skulle återvända som kock i ett vanligt restaurangkök är inte något som står på agendan.
– Sen älskar jag restaurangbranschen, jag har jobbat med det här hela mitt liv. Det är verkligen en ynnest att jobba med någonting som man tycker är helt fantastiskt. Men jag känner också att jag inte riktigt har rätt att bara bry mig om mig själv längre.
Jessies hållbara mattips
Släng inte mat – planera dina måltider. Genom att planera vad du ska äta och göra inköpen därefter, kan du minska mängden mat som slängs. Det krävs enorma resurser för att producera mat, så att minska matsvinn är en av de viktigaste åtgärderna för miljön. Att planera hjälper både till att minska svinn och spara pengar.
Minska konsumtionen av animaliska produkter och välj mindre men bättre kött. Produktion av kött och andra animaliska produkter kräver mycket resurser, både i form av vatten och mark, och har ett högt klimatavtryck. Dessutom är en för hög köttkonsumtion inte bra för hälsan.
Ät mer grönsaker och fullkorn. Många människor behöver öka sitt intag av fibrer, och ett bra sätt att göra det är att äta mer grönsaker och fullkorn. gärna en mångfald av grönsaker. Vi äter väldigt få olika grönsaker.de har dessutom ett lågt klimatavtryck .
Jessie Sommarströms kärlek till familjen
Att bli mamma var en vändpunkt i karriären för Jessie, och hennes familj är det viktigaste i hennes liv. Maken Gordon lärde hon känna när de båda arbetade på Stockholms-restaurangen Sturehof, och efter att först ha blivit goda vänner gick vänskapen över i kärlek och de är numera gifta och har två barn.
– Han är fantastisk, det bästa i mitt liv. Det är han som gör att vi kan ha en balanserad vardag, han ställer alltid upp för mig. Jag är inte helt enkel att leva med – jag jobbar jättemycket, jag har tävlat och jag har alltid mängder av projekt. Han är min trygga punkt och står alltid bakom mig med en varm hand. Han har varit en fantastisk vän, som blev en fantastisk man, och en fantastisk pappa till våra barn.
När Jessies karriär tar upp mycket av hennes tid stöttar maken henne och försöker få henne att hitta något hon är dålig på att få till själv – balans.
– Jag vet att de flesta problem uppstår när man inte har balans, så det är någonting som jag försöker lära mig. Jag älskar mitt jobb, men jag älskar min familj också, mina barn och min man är ju det absolut viktigaste jag har. Men jag vill att mina barn och andras barn ska ha möjlighet att växa upp i en värld som är trygg.