Trendar: Livsberättelser Intervju med Tuva Novotny Intervju med idol-Jay Intervju med författare Andrev Walden Intervju med Matilda Boza från Tv4
psykologi

Prestera mindre för att må bättre – psykologens tips

24 mar, 2025
FotografTT.
Glad kvinna med bok.
Går det att båda prestera mindre och samtidigt må bättre?
Ja, menar psykologen Jonas Hjalmar Blom, som nu kommer med boken Du hinner! Ta makten över din tid.
– Att söka mer pengar i stället för mer tid – det får konsekvenser för välmåendet också, säger Jonas Hjalmar Blom.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Ångestpodden: Här är 3 tips för att hantera ångestBrand logo
Ångestpodden: Här är 3 tips för att hantera ångest

Tid är pengar – eller? Många kan nog känna igen sig i att vara i en ständig jakt på tid, och uppleva att tiden inte räcker till för att man ska hinna göra allt som man borde göra.

Det ständigt aktuella ämnet tid och tidsoptimering är något som psykologen Jonas Hjalmar Blom djupdyker i, i nya boken Du hinner! Ta makten över din tid, som släpps 26 mars. I sitt arbete på Karlstads universitet har han forskat på hur vi människor upplever tid, och varför så många känner att tiden inte räcker till.

Något Jonas kommit fram till är att fler borde prioritera tid över pengar – alltså jobba mindre för att få mer tid till annat. Men varför resonerar han så?

Annons

– För att man kan, är väl det raka svaret. Vi – och med det menar jag genomsnittliga personer i Sverige och liknande länder – har möjligheten att välja tid före pengar. Det beror så klart på, man kan inte tala för alla, men många kan gå ner lite i arbetstid och förvisso förlora inkomst men få mer tid för sig själv och en mindre stressig tillvaro.

Han menar att många skulle må bra av att prioritera ner pengar och vad pengar kan köpa, för att fokusera på andra värden i livet.

– Strävan efter att nå mer pengar, mer prylar, möjlighet till en högre konsumtion, fler upplevelser eller högre status – det är ingen bra väg till att bli en lyckligare människa. Då är det billigare och enklare att bli lycklig genom att prioritera tiden.

– Att prioritera pengar och värdera tid som om det vore pengar och söka mer pengar i stället för mer tid – det får konsekvenser för välmåendet också. Människor som är väldigt pengafokuserade kan få lägre välbefinnande och må sämre.

Jonas Hjalmar Blom

Vad är det man ska lägga fokus på i stället?

– Nära relationer är en sådan sak, eller hobbyer. Det man är passionerad kring tenderar man ibland att prioritera ner till förmån för jobb. Det man skulle göra om ingen tittade på och ingen betalade, det är värt att lägga mycket tid på.

Annons

Sysslolös är inte värdelös

Något som många personer som har en högpresterande livsstil, och hela tiden har fokus på nästa mål, kan känna igen sig i är att det är svårt att slappna av om du inte har något att göra. Att vara ledig kan helt enkelt ge ångest, och bli raka motsatsen till den avslappning man vill att det ska innebära.

I kapitlet Sysslolös är inte värdelös – Hur du omfamnar ledigheten för ett rikare liv lyfter forskaren vikten av att vara ledig – men konstaterar själv att det är lättare sagt än gjort.

– Många människor har ett motstånd att inte göra någonting. Det är en anledning till att vi tar på oss så mycket. Om man får en eftermiddag ledig börjar man lätt gå en kurs eller börjar med något annat, i stället för att ge sig själv den här lilla lugna, fria tiden.

Du hinner av Jonas Hjalmar Blom
Psykologen Jonas Hjalmar Blom vill hjälpa andra ta makten över sin tid.

Hur gör man för att klara av att vara ledig?

– Jag skulle säga att det är en övningssak. Jag har själv svårt med det. Det kliar lite i fingrarna och man känner sig kass om man inte gör någonting. Men det handlar inte om att inte göra något alls, utan om balansen mellan aktivitet och vila, säger Jonas Hjalmar Blom och fortsätter:

Annons

– Det man kan göra då är att hitta något som inte är viktigt eller kopplat till prestation, utan något man gör bara för sin egen – oavsett om det är att dreja eller klinka på en gitarr eller läsa en bok.

Om du har svårt att vara ledig och tycker att det känns jobbigt att inte prestera, så kommer psykologen med en annan synvinkel – han trycker på att ledig tid, avkoppling och prestigelöshet faktiskt kan göra att man presterar bättre i det långa loppet, och hälsofördelarna är många.

– I den mån man är stressad blir man mindre stressad. Det får fördelar för nervsystemen och processerna i kroppen, och effekten kan ofta bli att man sover bättre. Men också att man tänker på nya sätt. Många tycker att miljöombyten på semestrarna kan ge nya insikter, men jag menar att man inte måste åka till ett kloster eller fjällvandra för att få insikter – de kan verkligen komma i vardagen om man ger sig tid att vara lite stilla i sinnet. Men då måste man komma över den invändiga stressen där man känner sig värdelös. Men om man avstår från att göra det bättre och värdefullt ett tag så kommer man ofta att komma på vad som verkligen är värdefullt.

Annons