Karin Adelsköld: Så blev min alkoholism värre av klimakteriet
I Feminas videopodd Klimaktet berättar komikern om sin väg ut ur alkoholismen, och hur klimakteriebesvären påverkade hennes missbruksproblem.
– Hade jag inte varit i övergångsåldern hade jag kanske inte utvecklat alkoholism så snabbt, säger Karin Adelsköld i Klimaktet.
Karin Adelsköld har de senaste åren öppet berättat om sin alkoholism, och hur missbruksproblemen långsamt tog över hennes liv. Efter att ha drabbats av motgång efter motgång i form av utbrändhet, komplicerade relationer, ekonomiska problem och depression började hon dricka allt mer för att hantera sin ångest – något som snabbt eskalerade.
I Feminas videopodd Klimaktet berättar Karin om hur alkoholen blev ett sätt för henne att självmedicinera.
– Jag började må psykiskt dåligt, jag började att inte känna igen mig själv. Om det var stress eller klimakteriet, det vet inte jag. Jag tyckte att jag gjorde allting: jag började motionera, lägga om kosten gick i terapi – men jag tyckte inte något hjälpte. Men då hjälpte faktiskt rödvinet. Det var inte som att jag tänkte jag dricker som medicin, men det var det enda som gjorde mig lugn och någorlunda balanserad.
Så påverkades hon av klimakteriet
Något som Karin Adelsköld inte reflekterade kring under tiden, men som hon insett i efterhand, är hur hennes hormonella hälsa påverkade henne under åren som alkoholism. I hennes nya bok Jag tycker det är tungt nu handlar ett helt kapitel om hur klimakteriet förvärrade hennes psykiska tillstånd under den här destruktiva perioden, och kan ha gjort att hennes missbruk påverkades.
– Svaret är att allt hänger ihop, det är svårt att säga vad är vad, vad som kom först. Blev jag sämre i klimakteriet av att dricka?
Karin Adelsköld är i grunden vetenskapsjournalist och har genom åren arbetat med kvinnohälsa i sin journalistik, men hon visste inte att alkoholintag under klimakteriet kommer med ökade risker för alkoholism.
– Hade jag inte varit i övergångsåldern hade jag kanske inte utvecklat alkoholism så snabbt, men det hade jag ingen aning om då, säger hon och fortsätter:
– När vi dricker vin får vi världens dopaminpåslag, och har vi då lågt dopamin innan så skriker hjärnan och kroppen efter det här påslaget, så det är lättare att bli fysiskt beroende.
Börjat äta testosteron
Precis som många andra som kommer in i klimakteriet och upplever att de inte får någon hjälp har Karin Adelsköld varit arg och besviken på vården och samhällets hantering av klimakteriet.
– Det är skandal att vi inte pratar om det mer, säger hon i Klimaktet, som också går att ses på Youtube.
Karin Adelsköld blev chockad att hon fick sin sista mens vid 46 års ålder, och fick veta att det kunde vara förmånligt att äta hormoner i samband med det – något som gav god effekt. Sedan ett halvår tillbaka äter hon också små doser testosteron på inrådan av sin gynekolog.
– Först tänkte jag att jag skulle få skägg och dålig attityd, men nej då. Jag märker skillnad i piggheten. I dag skriver man ut testosteron för minskad sexlust, men i USA skriver man ut det för att bli piggare och klarare i huvudet. Jag tycker att jag märker en stor skillnad.