Trendar: Livsberättelser Anders Hansen i intervju om AI Intervju med Tuva Novotny Helena af Sandberg i intervju om livet och kärleken Intervju med Charlotte Kalla
klimakteriet

Expertens skarpa kritik mot klimakterievården

22 apr, 2025
FotografTT,.
Monika Björn
När Monika Björn kom in i klimakteriet förstod hon först inte vad som hände – och det fick henne att brinna för att hjälpa andra kvinnor i samma situation.
I Feminas videopodd Klimaktet kritiserar hon den svenska klimakterievården, som gör att många kvinnor inte får den hjälp de behöver.
– Det här är inte ett fenomen som är isolerat för klimakteriet, säger Monika Björn i podcasten.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Klimaktet #1 – Hjälp, jag är i klimakteriet!Brand logo
Klimaktet #1 – Hjälp, jag är i klimakteriet!

Monika Björn har blivit en av Sveriges främsta experter inom klimakteriet – många svenska kvinnor känner att de har henne att tacka för att de förstått att de kommit in i klimakteriet, och fått den hjälp de behöver.

För Monika själv kom klimakteriet som en chock – hon förstod inte vad som hände henne, och som många andra kände hon främst till värmevallningar som ett tydligt klimakteriesymptom.

– Jag var helt tagen på sängen. I dag är jag tacksam över att jag fick värmevallningar till slut, annars hade jag antagligen fortsatt famla i mörkret. När jag fick vallningar och började läsa på mer förstod jag att jag hade varit i klimakteriet i över ett och ett halvt år, säger Monika Björn i Feminas videopodd Klimaktet.

Annons

Monika Björns kritik mot klimakterievården

Efter att ha fått bukt med sina egna klimakteriebesvär började Monika, som är utbildad inom hälsa och träning, att intressera sig för att hjälpa andra kvinnor i samma situation. Hon startade forum på sociala medier där kvinnor fick dela med sig av sina problem, och insåg då hur vanligt det är att inte få rätt vård för sina klimakteriebesvär.

I Klimaktet, som finns att se på Youtube och att lyssna på som podcast på Spotify, konstaterar Monika Björn att hon blev frustrerad när hon insåg hur många kvinnor som inte får den hjälp som de behöver och har rätt till.

– I takt med att jag fick ta del av hundratals, för att inte säga tusentals, kvinnors berättelser kring sina egna upplevelser och svårigheter när de sökt hjälp – det brände igång den lilla aktivisten i mig. Hur kan det vara på det här viset? Hur kan ingen ha talat om för oss att det här kan hända, och hur kan sjukvården vara så okunnig att de skickar hem oss med mängder av annan typ av medicinering, säger hon kritiskt i Klimaktet.

Annons

Så kommer klimakterievården förändras

2021 gjorde Socialstyrelsen en utredning kring klimakterievården i Sverige på uppdrag av regeringen, och kom fram till det som Monika och många med henne redan visste om – att vården inte är lika för alla i landet.

– Den kom ju fram till det som några av oss redan hade sett och reagerat på, att klimakterievården i Sverige är i högsta grad ojämlik. Det spelar roll var någonstans i Sverige du bor, det är också större chans att du får hjälp om du är högutbildad och höginkomsttagare.

Trots alla mörka berättelser från kvinnor som inte får hjälp, och som får höra att deras besvär är naturliga och ”inget att klaga på”, så har Monika Björn en positiv syn på framtiden.

– Den attityden och det bemötandet hoppas och tror jag långsamt kommer att dö ut.

Kolla på hela Klimaktet-avsnittet här!

Klimaktet #2 – Hormonskräcken med Monika BjörnBrand logo
Klimaktet #2 – Hormonskräcken med Monika Björn
Annons