Trendar: Livsberättelser Intervju med Tuva Novotny Intervju med idol-Jay Intervju med författare Andrev Walden Intervju med Matilda Boza från Tv4

Petra Marklund: ”Man ska ha respekt, men inte för mycket”

30 aug, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT.
Petra Marklund
Petra Marklund firar 20 år som artist, och hyllar Björn och Benny i nya föreställningen Let the music speak.
För Femina avslöjar hon framtidsplanerna, sina bästa budgettips och vad hon önskar att hon vetat som 17-åring.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Kändisarna avslöjar: Hen är kändast i telefonbokenBrand logo
Kändisarna avslöjar: Hen är kändast i telefonboken

I höst åker du ut på turné med föreställningen Let the music speak, som hyllar Björn och Bennys alster. Vad har deras musik betytt för dig?

– Björn och Benny har varit ett slags musikaliskt fundament för hela vårt land sedan de började. Deras arv finns ju vattnet här. Jag har vuxit upp med deras musik, de har alltid varit närvarande på ett eller annat sätt.

Vad kan publiken vänta sig?

– Vi ska absolut inte vara Abba, det tror jag det skulle finnas andra som gör mycket bättre. Men vi kommer ta oss an hela skattkistan med värdighet och finess, och ha en megakonsert.

Har du upptäckt några nya favoriter?

– Absolut! Framförallt har jag insett hur mycket de har gjort bortom Abba, det hade inte jag fattat. Jag tror inte de flesta förstår hur många låtar de har varit inblandade i, som Mio min mio eller Älska mig till exempel.

Annons

Du firar 20 år som artist och har inte fyllt 40 än – hur var det att slå igenom så ung?

– Det var en ride, svinkul och otroligt spännande. Som den värsta berg och dal-banan på Six flags, om man ska säga något värre än Gröna Lund, haha.

Hur skulle du beskriva din karriär?

– Som ett evigt brinn. Många säger att det är ett sökande, men jag tycker också det är ett forskande. En rastlöshet och ett maniskt habegär liksom.

En av dina mest kända låtar, Händerna mot himlen, har du gjort tillsammans med Jocke Berg. Hur är han att arbeta med?

– Han har gett mig mycket inspiration. Man lär sig mycket av de man jobbar med hela tiden, och jag har jobbat väldigt mycket med honom. Han är en av de största genierna när det kommer till att skriva låtar och jag är tacksam för att han skrev den till mig, han är otrolig.

Petra Marklund
Petra Marklund har varit programledare för Allsång på Skansen, och har sedan dess återvänt som artist. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Hur ser du på din framtid som artist?

– De senaste åren har jag skapat en egen liten värld, jag har eget skivbolag och studion på vinden. Jag känner mig mycket mer självförsörjande, och det är en häftig känsla som passar mig väldigt bra just nu. Jag vill bara släppa musik, turnera, släppa musik och turnera. Det känns klockrent för mig.

Annons

Petra Marklunds bästa budgettips

Du har tidigare berättat om ditt klimatengagemang, hur väcktes det?

– Jag har alltid haft det där i min familj. När jag var liten var pappa irriterad på alla motorbåtar och tog kanoten för att samla upp skräp ur vattnet ute bland kobbarna. De har alltid varit måna om naturen. Sen har jag levt ett liv där jag rest hur mycket som helst, som man gör om man har ett internationellt jobb. Men jag kan inte inte tänka på klimatet nu, min kropp säger det ofrivilligt till mig. Det var extra intensivt när jag precis hade fått barn.

Petra Marklund

Ålder: 39 år

Bor: Stockholm

Familj: Fästman Niklas Bergwall, barnen Edda och Dante.

Aktuell: Turné med Björn och Benny-hyllningen Let the music speak.

Vad har du alltid i handväskan?

– Massor av smycken som ligger och skvalpar. Örhängen och sånt, som jag tycker är snyggt men sen tar av mig när de blir jobbiga.

Vilken budgetprodukt vill du inte vara utan?

– Jag har en jättetub med ansiktskräm från Apoteket, som håller i typ ett år. Jag köper gärna stora förpackningar för att slippa hålla på och sen är det ju mer hållbart, det är samma sak med schampo.

Annons

Vad är det olagligaste du har gjort?

– Jag är ganska laglig av mig, men jag har väl ställt mig på lite dåliga platser med bilen.

Vad vill du säga till dig själv som 17-åring?

– Lyssna inte på folk som säger ”jag har erfarenhet av det här” med stark inlevelse, utan lyssna främst på dig själv. Man ska ha respekt för människor, men inte för mycket.

Ge oss ditt bästa kulturtips!

– Då tycker jag dels att man ska gå på vår fantastiska Let the music speak! Men jag vill också tipsa om att gå på standup, jag har gjort det alldeles för lite. Vi behöver få skratta ihjäl oss.

Tareq Taylor hyllning till flickvännen: "Superkvinna"Brand logo
Tareq Taylor hyllning till flickvännen: "Superkvinna"
Annons