Trendar: Livsberättelser Intervju med Tuva Novotny Intervju med idol-Jay Intervju med författare Andrev Walden Intervju med Matilda Boza från Tv4

Så berättar ni för barnen om skilsmässan

03 sep, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT.
Anna Bennich
Har du och din partner bestämt er för att skiljas, men vet inte hur ni ska berätta det för barnen?
Psykologen Anna Bennich ger sina bästa råd för att berätta för barnen om skilsmässan.
– Det kommer bli viktigt att ge utrymme för allas reaktioner, säger Anna Bennich.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så skiljer du dig bäst för barnenBrand logo
Så skiljer du dig bäst för barnen

Att skiljas är ett stort beslut – speciellt om det är barn inblandat. Även om skilsmässa är det bästa beslutet för alla inblandade kan det kännas svårt att berätta det för barnen.

Tv-psykologen Anna Bennich säger i en intervju med Femina att barn kan ta in vad en skilsmässa innebär på olika sätt, beroende på hur gamla de är – men att alla barn såklart påverkas av det.

– Det är olika hur mycket information barnen klarar av eller förstår beroende på ålder såklart. Lite äldre barn har oftast bra koll på separationer, men det dämpar såklart inte de känslor som ofta uppstår, som oro, förtvivlan och sorg.

Här är Anna Bennichs tumregler för att berätta om skilsmässa för barn:

1. Berätta när beslutet är fattat och att föräldrarna är säkra på beslutet.

Annons

2. Var noga med att berätta att det inte handlar något alls om barnen, utan helt om föräldrarna och deras separata relation som nu ska övergå till något annat.

3. Det är klokt att ha tänkt igenom vad man svarar på vanliga frågor, till exempel om om boende, födelsedagar och julfiranden.

4. Man bör svara så ärligt man kan, men överös inte ungarna med information, utan svara på det som de frågar om.

5. Det är viktigt att ge utrymme för allas reaktioner. En del blir arga och ledsna, och andra drar sig undan. Man får påminna dem om att man finns där om de vill prata eller undrar något. Ibland kan man ställa en fråga om hur de har det, och om det är något särskilt de funderar på.

Berätta för vännerna om skilsmässan

Att berätta om skilsmässan för barnen är så klart det tyngsta – men att berätta för vännerna kan också kännas jobbigt.

Hur ska man berätta för vännerna om skilsmässan?

– Det behöver man nog inte fundera så mycket på. Det är ju grejen med vänner, man kan vara rätt upp och ner sig själv, gråta, prata osammanhängande, berätta lite hur man vill. Vänner finns ju kvar även om man inte är sitt mest sorterade själv, säger Anna Bennich och fortsätter:

– Däremot ska man komma ihåg att även vänner kan bli väldigt ledsna. Ibland förlorar de ju en av parterna dessutom. Även om någon varit min bästa kompis man kan man ju ha uppskattat personen mycket. Ibland går det ju att fortsätta ha kontakt, det är toppen, men oftare blir det ju med tiden en slags separation även för vännerna.

5 tecken på att din partner går i tankarna om att vilja separeraBrand logo
5  tecken på att din partner går i tankarna om att vilja separera
Annons