Slipp dåligt humör på jobbet – expertens fem bästa tips
Det är vanliga problem på arbetsplatsen som tar ner humöret – men det går att komma bort från.
–Det går att lära sig att kontrollera sina känslor och uttrycka dem på ett bra sätt, säger Nicolas Jacquemot, arbetslivsexpert och aktuell med handboken Känslokoden.
Känner du dig frustrerad på jobbet till vardags? Irriterad på dina kolleger, chefen eller arbetsuppgifterna? Då är du absolut inte ensam. En ny undersökning visar att så många som fyra av tio personer i Sverige ofta är frustrerade på jobbet – det motsvarar allts två miljoner människor.
Nicolas Jacquemot är arbetslivsexpert och har precis släppt boken Känslokoden, en handbok för att lära sig hantera känslor på jobbet. Här är hans fem bästa tips för att slippa det dåliga humöret på arbetet, som både går ut över dina kolleger men kanske allra mest dig själv.
1. Skaka av dig morgonhumöret
– Bär du med dig ditt dåliga humör hemifrån? Gör ett aktivt val innan du kliver över tröskeln till jobbet: ”Nu låter jag känslorna rinna av mig”. Säg till dig själv: ”Idag ska jag ha en positiv inställning”. Dessa affirmationer fungerar som medvetna ritualer, säger Nicolas.
Tips: Kom ihåg att vi alla har ett kollektivt ansvar för de känslor vi sprider på jobbet. Om de negativa känslorna tar överhanden skapas på sikt en destruktiv känslokultur.
2. Ha koll på dina känslotriggers
– Vilka personer eller situationer triggar ditt dåliga humör? Kartlägg dem för att förstå vad som gör dig arg och frustrerad.
Tips: Skriv känslodagbok. Anteckna vad som har hänt varje dag och hur du tänkte, kände och reagerade. Efter redan ett par veckor kommer du upptäcka ditt eget unika känslomönster.
3. Hitta bra sätt att parera utbrott
– Vi är inte hjälplösa offer för våra känslor, även om det ibland känns så. Hjärnan har både en emotionell och rationell sida. Fundera ut konkreta strategier som du kan ha tillhands när känslorna rusar.
Tips: Förbered hur du ska agera. Så här: ”När chefen avbryter mig ska jag ta tre djupa andetag och behålla lugnet innan jag fortsätter prata.” Eller: ”Om Lisa kommer in i fikarummet och skryter ska jag ursäkta mig med att jag måste gå iväg och fixa en grej för att slippa gå upp i varv.”
4. Sätt upp mål för dina arbetsdagar
– Kortsiktiga mål är hjälpsamma. Bestäm dig för det du vill uppnå: ”Målet för den här dagen är ett balanserat humör”, eller ”I mötet ska jag anstränga mig för att inte ge spydiga kommentarer”. Belöna dig själv om du lyckas, säger Nicolas.
Tips: Räkna till tio när du är nära att säga, mejla eller göra något överilat i stundens hetta. Då vinner du tid och behåller humöret.
5. Boosta dig med roliga aktiviteter
– Kom ihåg att inte lägga allt fokus på jobbet. Fritiden är en möjlighet att vila upp sig och få distans. Hitta sätt att hämta kraft för att må bra, tipsar Nicolas.
Tips: Träning, promenader, naturupplevelser och kreativa sysslor är bra för återhämtningen, liksom att lyssna på musik och kolla film. Odla också vänskapsrelationer eftersom det stärker välbefinnandet.