Trendar: Livsberättelser Intervju med Tuva Novotny Intervju med idol-Jay Intervju med författare Andrev Walden Intervju med Matilda Boza från Tv4

Tea Malmegårds utmaning med familjen: ”Alltid”

04 okt, 2024
AvAino Oxblod
FotografTv4.
Tea Malmegård.
Tea Malmegård ville tidigt bli kock, men avråddes från utbildningen av sina föräldrar.
Nu är hon både med i Kockarnas kamp – All Stars, och driver restaurang med livspartnern – men balansen mellan karriär och privatliv kan vara svår.
– Det är alltid någonting med barnen, säger Tea Malmegård.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
3 ögonblick vi minns från Kockarnas kampBrand logo
3 ögonblick vi minns från Kockarnas kamp

Tea Malmegård är tillbaka i all stars-säsongen av Kockarnas kamp på TV4, tre år efter att hon slutade fyra i den prestigefulla kocktävlingen.

Den här gången går kocken dock in i tävlingen med en annan inställning än förra gång.

– Jag har lärt mig att inte ta tävlingen på lika stort allvar, och njuta mer av stunden, även om man blev lika nervös när man klev in i ladan. Det är inte varje dag man har möjlighet att hänga på Österlen och laga mat med andra kockar, säger Tea Malmegård.

Är det stor skillnad från förra året?

– De har gjort om ganska mycket i år. Det är en hel del nya tävlingar, och änne mer matlagning. Men det är klart att det inte visar exakt allt, mycket handlar ju om smak och känsla när man är i köket. Men man måste vara snabb och lösningsorienterad.

Annons

Att umgås från morgon till kväll med de andra deltagarna var inget som Tea hade något emot – inte minst eftersom hon under inspelningen var borta från sina tre barn, och saknade sällskap.

– Jag är verkligen en mingelperson som älskar att hänga med kompisar, och jag har ju tre barn hemma, så ja var typ svältfödd på sällskap. Jag hängde med folk så fort det fanns tid.

Ville tidigt bli kock – men fick inte välja skola

Drömmen om att bli kock har varit med Tea Malmegård länge – redan som tonåring ville hon gå kockgymnasium, men avråddes då av sina föräldrar som ville att hon skulle gå en mer traditionell och bred utbildning. Det är något hon är glad för i dag.

– Jag lärde känna massor av människor som fortfarande är mina bästa vänner, så det är jag supertacksam för. Ibland kan det vara skönt att hänga med folk med andra arbetstider och som kämpar med andra saker och faktiskt har mycket viktigare jobb, typ att rädda liv eller vara juridiskt stöd. Då känns ens matlagning ganska viktlös i sammanhanget.

Årets kock Tareq Taylor Tea Malmegård.
Tea Malmegård ledde Årets kock tillsammans med Tareq Taylor 2020. Foto: Björn Lindahl/Aftonbladet

I dag driver kocken restaurangen DoMa i Stockholm tillsammans med livspartnern Viktor Lejon, som också är kock. Paret har varit tillsammans i 18 år och trivs ihop, men att ha tre barn och en restaurang ihop är inte utan utmaningar.

Annons

– Det är alltid någonting med barnen. Hämtning, lämning eller vab. Vi har mer och mer försökt ta oss ur den dagliga driften av restaurangen och göra så att vi i stället kan täcka upp för andra, än att vi försvinner från en plats där vi förväntas vara.

Paret öppnade sin gemensamma restaurang i februari 2020 – en månad innan hela Sverige stängdes ner på grund av coronapandemin. Under pandemin blev Tea också sjuk i covid-19 och tappade sitt smaksinne, en riktig mardröm när man arbetar som kock. I dag är smaksinnet till större del tillbaka, men är fortfarande inte som det var innan sjukdomen.

– Det finns liksom inget hjälpmedel för det. Jag har verkligen landat i att det är som vilket handikapp som helst, jag har lärt mig att jobba med det. Det har gjort att jag fokuserar på andra bitar, och inte längre sätter de absolut sista grejerna smakmässigt, säger Tea Malmegård.

När kocken blickar framåt på tiden efter Kockarnas kamp så är det egentligen bara en sak hon önskar sig – en tid utan kris.

– Jag tar en dag i taget. Jag skulle vilja ha ett år utan pandemin, lågkonjunktur och krig, utan att det är så himla mycket utomstående faktorer som påverkar jobbet. Det är så jäkla rimligt att folk inte vill gå ut och äta när de har dåligt med pengar eller det händer massa skit i världen, det påverkar inte bara vår bransch utan hela samhället. Men nu med några hårda år i ryggen ser jag fram emot lite ljusare tider.

5 kändisar som startade sina karriärer i dokusåporBrand logo
5 kändisar som startade sina karriärer i dokusåpor
Annons