Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Black friday 2024 Kriminalserier

5 goda och lättlagade vardagsrecept

18 okt, 2023
Avcamilla biesberg markussen
Fotografcolumbus leth
Enkla lättlagade recept.
Vad blir det till middag? Kanske något extra gott? Att laga och äta god mat är ett enkelt och lysande sätt att liva upp höstens vardagar på. Här är fem recept som sätter guldkant måndag till fredag.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så gör du en lyxig laxsalladBrand logo
Så gör du en lyxig laxsallad

Mustig tomat- och lökpaj

4 personer

Mustig tomat- och lökpaj.
Välj goda tomater och bjud på suverän paj med sallad.

1 färdig pajdeg

2 gula lökar

1 msk smör till stekning

½ tsk strösocker

1 msk äppelcidervinäger

1 tsk torkad timjan

salt och nymald peppar

3 ägg

1 tsk dijonsenap

2 dl vispgrädde

300 g små tomater

SALLAD

75 g blandad grönsallad

3 msk olivolja

1 msk äppelcidervinäger eller vit balsamvinäger

1 tsk dijonsenap

1 tsk flytande honung

salt och nymald peppar

TILL SERVERING

färsk timjan

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200°. Lägg pajdegen i en form så att den täcker bottnen och kanterna.

2. Skala löken och skiva den tunt. Stek den mjuk i smör i cirka 3 minuter. Tillsätt socker, vinäger och timjan och stek på låg värme ett par minuter till. Salta och peppra. Fördela löken i pajskalet.

3. Vispa ihop ägg, senap och grädde i en skål. Salta och peppra. Häll smeten över löken. Halvera tomaterna och fördela med snittytorna uppåt på toppen av pajen. Grädda i ugnen i cirka 30 minuter.

Annons

4. Skölj och torka salladen och lägg i en skål. Vispa ihop olja, vinäger, senap och ­honung till en dressing och smaka av med salt och ­peppar. Häll över salladen strax före servering.

5. Toppa pajen med lite färsk timjan. Servera med salladen.

Grekiska kycklingspett med oliver och tzatziki

4 personer

Grekiska kycklingspett med oliver och tzatziki.
Citron, vitlök och oregano är smarrigt i marinaden.

500 g kycklingbröstfilé

1 citron

4 msk olivolja

2 tsk torkad oregano

1 tsk paprikapulver

1 vitlöksklyfta, pressad

salt och nymald svartpeppar

2 paprikor, gärna i olika färger

2 squasher

2 gula lökar

TZATZIKI

1 gurka

1 vitlöksklyfta

3 dl grekisk yoghurt, 10 %

1 msk pressad citron

salt och nymald svartpeppar

TILLBEHÖR

100 g marinerade oliver

4 grekiska flatbröd eller pitabröd

GÖR SÅ HÄR

1. Skär kycklingen i munsbitar. Pressa saften ur citronen och rör ihop saften med olja, kryddor och vitlök i en skål. Vänd ner kycklingen och låt marinera i minst 30 minuter i kyl.

Annons

2. Ansa och skär paprika och squash i lagom stora skivor eller bitar. Skala och klyfta löken. Ta upp kycklingen ur marinaden och varva den med grönsakerna på 8 grillspett.

3. Pensla grönsakerna med överskottet av marinaden. Salta och peppra. Stek spetten i 8–10 minuter i en panna, gärna grill­panna, tills kycklingköttet är genomstekt och grönsakerna är mjuka.

4. Tzatziki: Riv gurkan på rivjärn. Pressa ut så mycket vätska som möjligt genom en sil. Skala vitlöken. Rör ihop gurka, yoghurt och pressad vitlök i en skål. Smaka av med citron, salt och peppar.

5. Servera kycklingspetten med tzatziki, oliver och mjukt bröd.

Tips: Vispgrädden kan du byta ut mot keso eller crème fraiche för ett lättare alternativ.

Köttbullar i tomat- och paprikasås

4 personer

Köttbullar i tomat- och paprikasås.
Vem älskar inte en italiensk pastaklassiker?

1 stor gul lök

1 kruka persilja

3 kvistar färsk timjan

500 g nötfärs

1 ägg

½ dl ströbröd

25 g parmesan

salt och nymald peppar

Annons

TOMAT- OCH PAPRIKASÅS

1 vitlöksklyfta

1 röd paprika

1 msk smör till stekning

2 burkar krossade tomater

1 msk torkad oregano

1 tsk strösocker salt och nymald peppar

100 g riven mozzarella

TILLBEHÖR

350 g spagetti (okokt)

25 g finriven parmesan

GÖR SÅ HÄR

1. Skala och finhacka löken, spara ­hälften till tomatsåsen. Finhacka persilja och ­timjan. Rör ihop det hackade med nötfärs, ägg, ströbröd och parmesan. Krydda med salt och peppar. Ställ kallt medan du gör tomatsåsen.

2. Finhacka vitlöken. Kärna ur och tärna paprikan fint. Stek paprika, vitlök och den sparade gula löken i smör i 1–2 minuter. Tillsätt krossade tomater, oregano och ­socker, låt småkoka i cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

3. Sätt ugnen på 200°. Häll tomat­såsen i en ugnsform. Forma färsen till köttbullar och lägg i såsen. Strö över mozzarellan. Baka i ugnen i cirka 25 minuter tills köttbullarna är ­genomstekta.

4. Koka spagettin. Servera den med köttbullarna i tomatsås, finriven parmesan och gärna sallad.

Tandoorilax med grekisk potatis

4 portioner

Tandoorilax med grekisk potatis.
Tandoorikrydda och sötsyrlig sås passar perfekt till lax.

2 msk tandoorikrydda

1 ½ tsk salt

1 msk olja

4 bitar laxfilé utan skinn, ca 600 g

600 g små potatisar

2 röda paprikor

Annons

2 msk olja

1 tsk oregano

1 tsk salt

nymald svartpeppar

PERSILJESÅS

1 kruka persilja

2 dl grekisk yoghurt, 10%

1 msk honung

1 msk vatten

GÖR SÅ HÄR

1. Rör ihop tandoorikrydda, salt och olja och pensla laxfiléerna med marinaden.

2. Skrubba och skär potatisarna i bitar. Skölj och kärna ur paprikorna och dela dem i grova bitar.

3. Stek potatisen i olja i en djup panna på medelvärme, cirka 15 minuter, tills den är nästan mjuk. Tillsätt paprika, oregano, 1 tsk salt och peppar. Låt steka med i ytter­ligare cirka 5 minuter.

4. Persiljesås: Skölj och finhacka persiljan, lägg undan lite till garnering. Rör ihop yoghurt, honung, vatten och persilja.

5. Stek laxen på medelvärme i olja i en annan stekpanna, cirka 3–4 minuter per sida.

6. Droppa lite av såsen över potatisen. Toppa med laxen och persilja. Servera resten av såsen vid sidan om.

Tips: Spara persilje­dressingen i kylen om det blir något över. Den är också god till ­grillad kyckling eller kött.

Squashomelett med bacon och majs

4 personer

Squashomelett med bacon och majs.
Omeletten blir luftig och fin när den gräddas i ugn.

1 squash, ca 250 g

1 gul lök

140 g majs

1 msk smör till stekning

1 tsk torkad timjan

salt och nymald peppar

6 ägg

1 dl vispgrädde

25 g parmesan

TILLBEHÖR

200 g skivat bacon

1 knippe gräslök

8 skivor danskt rågbröd

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200°. Skölj och skär squashen i små tärningar. Skala och skiva löken tunt.

Annons

2. Stek squash, lök och majs i smör i en panna som tål ugnsvärme, i 3–5 minuter. Krydda med timjan, salt och peppar.

3. Vispa ihop ägg, grädde och parmesan i en skål. Salta och peppra. Häll äggstanningen över grönsakerna i pannan. Grädda i ugnen i cirka 15 minuter tills omeletten stannat och fått fin gyllenbrun yta.

4. Stek baconet knaprigt i varm panna. Låt rinna av på hushållspapper. Servera baconet på omeletten, klipp över gräslök och servera med bröd.

Tips: Vill du göra rätten vegetarisk, byt ut bacon mot stekt svamp.

Inspireras direkt i din inkorg – anmäl dig till Feminas nyhetsbrev

Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten – det är helt gratis!

Annons