Annifrid vände sin ekonomi – sparat 400 000 kronor
I dag har hon vänt sitt liv, sparat ihop nästan 400 000 kronor – och hjälper andra med deras ekonomiska tänk.
– Jag vill inte stå över allt nu för att kunna gå i pension vid 50, jag vill hellre hitta vägar för att kunna njuta nu, säger Annifrid Huhtala.
Det senaste året har 28-åriga Annifrid Huhtala blivit ett fenomen inom privatekonomi – hennes Tiktok-konto har över 40 000 följare, hon svarar på läsarnas ekonomiska frågor här på Femina.se och har dessutom nominerats till Årets sparprofil två år på raken.
Men så har det inte alltid sett ut för henne. Faktum är att det bara är några år sedan Annifrid hellre slösade pengar än sparade dem.
– Under mina ungdomsår och när jag var ung vuxen så var shopping ett intresse, en aktivitet att göra på lördagarna. Jag är också kanske från den första generationen där sociala medier och betala senare-tjänster började etablera sig. Det blev enklare och enklare att konsumera, och när man handlade på nätet behövde man inte förhålla sig till några öppettider.
Annifrid är i dag färdigutbildad jurist, och är tjänstledig från ett jobb som familjejurist, men studerade under många år i både Norge och Sverige.
– Jag pluggade under ganska många år, och då blev jag lite anti sparande. Det kändes lite som ett hån att säga att jag ska spara mina pengar, när jag nästan inte hade några. Men det gjorde att jag fick en approach till pengar som inte var det smartaste.
Ändrade sitt ekonomiska beteende
Men när Annifrid fick en oväntat hög tandläkarräkning som hon precis hade råd att betala insåg hon att det var dags att ta tag i privatekonomin – det blev en vändning i hennes liv.
– Det blev startskottet för mig, jag kände att nu måste jag ta tag i min ekonomi – jag måste få ihop en buffert och planera lite för framtiden.
Hon hade då nyligen blivit tillsammans med sin nuvarande sambo, och märkte att de två hade olika sätt att se på och prata om ekonomi. Annifrid insåg att hon hade dålig koll och inte hade fått med sig ett ekonomiskt tänk hemifrån, något hennes sambo hade fått från barnsben.
– Jag började med buffert. Den var inte jättehög då för jag bodde I en hyresrätt och hade inte jättemycket andra utgifter, jag hade 15 000 som buffert, till det mest nödvändiga – till exempel om man får en dyr tandläkarräkning, eller något som uppstår där man behöver ha pengar direkt, säger Annifrid och utvecklar:
– Man får se till sin situation, bor man i hus behöver man ha en betydligt större buffert, för då kan ju avloppet gå sönder och man behöver eventuellt punga ut pengar för det.
När hon hade etablerat en buffert som passade hennes dåvarande livssituation såg hon över det övriga sparandet, och startade ISK-konto för att spara på börsen.
– Jag funderade över vad jag ville spara till, vad som var mitt ”varför” i mitt sparande. Det var viktigt att känna lite motivation och kontroll. Att veta att när jag sparar den här summan så ska det gå till det här som jag ser fram emot, eller till framtida pensionen.
@enkel.privatekonomi Innehåller reklam för egen spartracker - MÅNADENS SISTA MÅNAD, äntligen!!! Och målet på 10k under månaden - uppnått! ✅ Jag kommer INTE ha det som mål nästa månad 🥲 Du hittar spartracker genom länken i profilen!
♬ ALMOST HOME - Mad Adix, Marc Steinmeier
Sparar på olika konton
Annifrid har ett upplägg där hon har olika konton för olika syften – bland annat buffert, shoppingkonto och resekonto.
– Jag har prioriterat de olika sparandena i den ordningen som jag tycker är viktig. Någon månad prioriterar man att fylla på bufferten för att man varit tvungen att ta från den, någon annan månad är det semesterkontot för att det börjar närma sig semester.
Varje månad tar Annifrid en timme för att se över sin privatekonomi, och sortera in sitt sparande på de olika kontona – men mest investerar hon på börsen för ett långsiktigt sparande.
– Nu har jag som mål att spara 25 procent av min inkomst efter skatt. Ibland är det mer, och ibland lite mindre. Av det så har jag sagt att 15 procent ska vara på långsiktigt sparande som jag inte ska röra.
Målet är att kunna gå i pension tidigare än den vanliga pensionsåldern, och kanske kunna gå ner i arbetstid eller ta ledigt i perioder innan dess.
– När jag började med mina sociala medier var målet att jag skulle bli miljonär- Nu är jag uppe i nästan 400 000 – 300 000 på det långsiktiga coh ungefär 100 000 på andra konton. De tuffar på, det var bra börs förra året, och sen lite svajigare i perioder.
Samtidigt som hon är mån om att spara pengar varje månad, vill hon inte att det ska ta över hennes liv – att spara för framtiden blir inte lika kul om samtiden blir lidande.
– Jag tycker det är väldigt viktigt att njuta av nuet också. Jag vill inte stå över allt nu för att kunna gå i pension vid 50, jag vill hellre hitta vägar för att kunna njuta nu.