Trendar: Nostalgi Livsstil Livsberättelser Intervjuer Mitt liv Min aborträtt Feminas historia

Flygvärdinnan avslöjar armstödsregeln – det behöver du veta när du flyger

11 okt, 2024
AvSara Ericsson
Fotograftt
Flygvärdinnan avslöjar vilket säte som är bäst på flyget och reglerna du som passagerare bör ha koll på.
Är du trött på att kämpa om armstöden på flyget eller att klättra över sovande grannar? En tidigare flygvärdinna avslöjar de vanligaste frustrationerna ombord. Hon berättar även om regeln som alla bör känna till vid en flygresa!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Fem favoriter från Femina: Resa med handbagageBrand logo
Fem favoriter från Femina: Resa med handbagage

Det är många moment att bocka av under en flygresa. Och när man väl sitter på sin plats finns det mycket att störa sig på. Från att luta sig tillbaka i sätet till att någon somnar på ens axel eller ljud från telefonen – irritationsmomenten är många. Och klipp på sociala medier blir snabbt virala när situationer uppstår ombord.

Flygvärdinnan avslöjar vad passagerare stör sig mest på under flygningar.

Tidigare flygvärdinnan Virgin Atlantic, har delat med sig av flera frustrerande situationer som kabinpersonal ofta stöter på. Ett av de mest omdebatterade problemen är huruvida man ska luta sig tillbaka eller inte, vilket ofta skapar irritation hos passageraren bakom.

Annons
Kvinna sitter vid fönstret på flygplanet.

Professor Jim Salzman vid University of California, Los Angeles, påpekar att de redan trånga utrymmena i kombination med passagerare som vill ta mer plats leder till konflikter.

– Flygbolagen kan överföra ilskan och frustrationen från de trånga utrymmena till passagerarna som skyller på varandra istället för på flygbolagen själva, säger han till BBC.

Enligt en Skyscanner-undersökning från 2023 upplever nästan en tredjedel av brittiska passagerare att armstöds-situationen är irriterande. Diskussionen om vilket säte som är bäst – fönster eller gång – har också pågått länge. Oavsett vilket kan problemen eskalera när ens sittgranne behöver gå på toaletten. Många anser att det är oacceptabelt att klättra över någon för att komma till toaletten, vilket kan skapa förvirring om någon somnat.

Annons

Ett annat vanligt klagomål är att armstödet stjäls av grannen, särskilt utsatt är den som sitter i mittensätet. Men vad gäller egentligen?

Vem har rätt till armstödet på flyget?

Armar på armstöd på flygplan

Flygvärdinnan Virgin Atlantic har avslöjat armstödsregeln som alla passagerare bör känna till – särskilt om man sitter i mittensätet.

Är det först till kvarn som gäller? Nej, flygvärdinnan förklarar att man alltid ska utgå från att armstödet mot fönstret är det man ska använda. Det beror på att alla passagerare automatiskt lutar sig mot fönstret, och personen som sitter längst ut mot mittgången måste luta sig inåt för att inte vara i vägen i gången.

Annons

Så vems är de två armstöden i mitten egentligen? Enligt flygvärdinnan räknas inte det yttersta armstödet i gången, eftersom ingen kan eller vill luta sig mot den. Så personen i mitten ska alltså dela mittenarmstöden med personen som sitter längst mot gången och själv nyttja armstödet mot fönstret.

Vilket säte är bäst på flyget?

Kvinna sitter vid fönsterplatsen på flyget.

Flygvärdinnan Virgin Atlantic avslöjar även att det sätet flest passagerare föredrar är fönsterplatsen. Där upplever många ett större utrymme då de kan luta sig mot väggen och på så sätt inte behöver fundera på om de råkar komma för nära grannens utrymme.

Artikelinspiration: The Sun

Annons