Trendar: Se skönehetsredaktörens tips i ''Mogen hy'' Hudvård Hårtips Bäst i test Sminktips Skönhetsfynd Nageltrender Grått hår

Smarta knepet under natten för att få bättre resultat av skönhetsprodukterna

26 sep, 2024
AvJessica Blockström
Fotografshutterstock/TT
Skönhetsprodukter för natten.
PeopleImages.com - Yuri A
Vill du ge din hud en rejäl skjuts för mer studs och spänst, drömmer du om att vakna till en klarare, ­fräschare och jämnare hudton eller står en rejäl fuktboost som lockar fram lystern igen på önske­listan? Lägg extra krut på kvällsrutinen med noga utvalda produkter som gör jobbet när du sover.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Största skönhetsmyterna – hudgurun ger svarBrand logo
Största skönhetsmyterna – hudgurun ger svar

Vi vet i dag att huden både återhämtar sig och reparerar skador medan vi sover. Blodflödet i huden ökar och den går lättare att tränga igenom. Det senare gör visserligen att huden förlorar mer fukt under natten (om du inte hjälper den) men också att den har lättare att ta till sig aktiva ingredienser.

Maxa masken!

Vill du få ut ännu mer av din nattmask? Gör en enzym­peeling efter rengöringen för att få bort döda hudceller, grunda med några droppar fuktserum och lägg sist på ­masken så får duen riktig trestregsraket som verkligen piggar upp.

Därför är det ett smart drag att stoppa in ett retinolserum i kvällsrutinen eller att bädda in huden i en extra härlig och näringsrik nattmask som sista steg. Då den inte utsätts för yttre påfrestningar på samma sätt som under dagen kan ingredienserna jobba på ostört.

Annons

Hudvård för just kvällen är en kategori där utvecklingen tagit stora skutt framåt den senaste tiden. Förr var nattcreme lika med något tjockt och kladdigt. Och visst behöver du något som både binder fukt och förhindrar fuktförlust. Men det betyder inte längre att det måste ligga som en yllestrumpa på ytan eller lämna fläckar på kudden. Det finns många riktigt härliga och lyxiga produkter som smälter fint in i huden. Det finns också de som är speciellt utformade för att ta hand om olika problem, allt från fina linjer och ojämn hudton till finnar och igentäppta porer.

Tänk på …

… att vara extra noga med att skydda huden mot UV-ljus om du använder produkter med syror eller A-vitamin, det är viktigt även om dagarna börjar få mindre soltimmar nu. Ladda med högt SPF, gärna 50.

För att bädda för dina nattprodukter på bästa sätt är det viktigt att rengöra huden grundligt. Dubbelrengöring är bra då det inte bara tar bort smuts, smink och solskydd. Du får också bort överflödig olja samtidigt som du ger huden massage. Det ökar i sin tur cirkulationen samtidigt som du får en lugn och skön stund som hjälper dig att varva ner. Ta dig tid att arbeta in ren­göringen och kom ihåg att även få med hals och dekolletage. Vill du bara ha en rengöringsprodukt? Olja eller balm går att använda var för sig men tipset är då att bunkra upp med tvättlappar som du fuktar med vatten. Det blir lättare att få bort all rengöring och rutinen känns lite lyxigare.

Annons

Här har vi valt ut de bästa och mest spännande nyheterna att lyfta huden med till kvällen.

Nattmasker

Behöver huden en extra boost av till exempel fukt är en nattmask perfekt att ta till, det blir som en maxad intensivkur jämfört med vanlig nattcreme och fungerar också som ett skydd mot fuktförlust. Dessutom är dessa ofta formulerade så att de går in i huden bättre än traditionella masker, allt för att du ska slippa kladd på kudden. Du behöver tvätta av huden på morgonen för att få bort den tunna hinna som bildas.

Bouncy & Firm Sleeping Mask från Laneige.
Bouncy & Firm Sleeping Mask från Laneige.

Bouncy & Firm Sleeping Mask från Laneige har en len gelformula som bjuder på allt från hyaluronsyra till squalane, pionkomplex, probiotika och peptider för att ge dig en studsigare och fräschare hud. Ca 389 kr/60 ml.

Annons
The Mask från Sensai.
The Mask från Sensai.

The Mask från Sensais exklusiva Ultimate-serie går från rik kräm till behaglig olja som smälter in i huden och ser till att fukt bevaras, cellförnyelsen får en skjuts, inflammationer dämpas och lyster boostas. Du får ett gua sha-liknande massage-­verktyg på köpet. Ca 5 850 kr/75 ml, refill 4 975 kr.

Hydra Replenishing Sleeping Mask från Algologie.
Hydra Replenishing Sleeping Mask från Algologie.

Hydra Replenishing Sleeping Mask från Algologie är ljuvlig för dig som ofta känner dig torr på morgonen. Formulan är likt en lyxig sorbet full av återfuktande och plumpande ingredienser som allantoin, algkomplex med stamceller, havsvatten och glasört. Ca 265 kr/50 ml.

Annons

Nattserum

Perfekt för natten är att jobba med retinol av olika slag som kan utföra sin magi ostört, i serumform går det ner i huden och ger långsiktiga ­resultat. Även om många moderna A-vitaminserum är formulerade så att de inte ska irritera huden är det viktigt att alltid vänja in den här typen av produkt, speciellt om det är första gången du använder den eller om du byter produkt. Börja med ett par kvällar första veckan och öka på gradvis.

Dynamic Skin Retinol Serum från Dermalogica.
Dynamic Skin Retinol Serum från Dermalogica.

I Dynamic Skin Retinol Serum från Dermalogica får du en mix av tre olika former av A-vitamin som dess­utom ges en skjuts av en speciell retinol-booster samtidigt som squalane och betaglukan motverkar irritation genom att återfukta och lugna. Ca 1 140 kr/30 ml.

Annons
Resurgence Retinal Resculpt Overnight Treatment från Murad.
Resurgence Retinal Resculpt Overnight Treatment från Murad.

Med Resurgence Retinal Resculpt Overnight Treatment från Murad får du den kraftigaste formen av A-vitamin som här dessutom är kombinerad med squalane och sheasmör samt inkapslad för en djupare effekt utan att göra huden torr, toppen om du vill jämna ut linjer och bättra på spänst. Ca 1 399 kr/30 ml.

Liftactiv Retinol Specialist Deep Wrinkles Serum från Vichy.
Liftactiv Retinol Specialist Deep Wrinkles Serum från Vichy.

Liftactiv Retinol Specialist Deep Wrinkles Serum från Vichy riktar in sig på pigmentfläckar, ojämn struktur och linjer med hjälp av retinol och probiotika. Ca 599 kr/30 ml.

Annons

Nattkrämer

Med en kräm jobbar du främst på ytan men det är minst lika viktigt. Här behövs fukt men du kan också få hjälp med att stärka hudens barriär. Att använda produkter som exfolierar här gör huden fräschare med fin lyster men det kan dessutom ge eko ner i djupare lager då cellförnyelsen får sig en puff.

Rebound Scultping Cream från Neostrata.
Rebound Scultping Cream från Neostrata.

Rebound Scultping Cream från Neostrata är en behaglig och lätt gelcreme med spännade ingredienser som aminofil och mikropeptider tillsammans med AHA- och PHA-syra som gör huden bättre återfuktad, jämnare i tonen och fylligare. Ca 999 kr/50 g.

Annons
Light Ceutic Unifying Night Cream från Dermaceutic.
Light Ceutic Unifying Night Cream från Dermaceutic.

Light Ceutic Unifying Night Cream från Dermaceutic är skräddarsydd för att minska pigmenteringar, motverka inflammation och fräscha upp trött och glåmig hud. Den innehåller glykolsyra som är milt peelande samt fytinsyra som hämmar bildandet av melanin. Ca 585 kr/40 ml.

Focus Night Corrector från Exuviance.
Focus Night Corrector från Exuviance.

Focus Night Corrector från Exuviance är en gelkräm speciellt formulerad för dig som lätt får finnar och igentäppta porer. Här jobbar mandelsyra med glukonolakton för att balansera talgproduktionen, förbättra strukturen, stimulera cellför­nyelsen och återfukta. Ca 549 kr/50 g.

Annons