Trendar: Nostalgi Livsstil Livsberättelser Intervjuer Mitt liv Min aborträtt Feminas historia

Otrohetsskandalerna som skakat Kändissverige genom åren

19 okt, 2024
AvLinus Brännström
FotografTT
otrogen mans zelmerlow
Var fjärde svensk är otrogen någon gång under sitt liv. Naturligtvis gäller det också våra kändisar.
Här är otrohetsskandalerna som skakat Kändissverige – några med mycket allvarliga konsekvenser.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Experten: Så går du vidare efter otrohetBrand logo
Experten: Så går du vidare efter otrohet

Risken är stor att man någon gång blir bedragen av sin partner. Undersökningar har visat att så många som 25 procent av svenskarna är otrogna någon gång under sina liv.

Kändisarna är förstås inte bättre.

Alla från Leif GW Persson till Pernilla Wahlgren har erkänt att de gjort snedsteg.

”Jag är otrogen på ett sätt som antar närmast rutinmässiga former och sannolikt är det ännu ett sätt för mig att manifestera mina yrkesmässiga framgångar”, har Leif GW Persson själv skrivit om sina två första äktenskap i självbiografin Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv.

Pernilla Wahlgren har berättat att hon varit otrogen i tidigare relationer. Claudio Bresciani/TT

Pernilla Wahlgren berättade för Expressen om sitt gamla vänsterprassel:

– Det är ju inte bra. Men jag har inte behövt konfrontera någon med det. Det upptäcktes aldrig. Men visst, jag har gjort sådant som inte är helt okej. Samtidigt tänkte jag ”kommer det här fram så kommer jag skämmas och be om ursäkt”.

Annons

Även Måns Zelmerlöw har talat öppet om sin tidigare historia med otrohet.

– Jag har ju tyckt att det varit kul att få bekräftelse av kvinnor. Och det har varit svårt att kombinera med ett förhållande. Det är någonting jag blivit mycket bättre på. Men jag har ju varit otrogen flera gånger. Då ska man inte vara i ett förhållande, sa han i podden Värvet och berättade han börjat gå i terapi.

Med jämna mellanrum har också rejäla otrohetsskandaler briserat i Kändissverige – något som ofta blivit uppmärksammat och fått stora konsekvenser.

Prinsessan Madeleine bröt förlovningen med Jonas Bergström. Pontus Lundahl / TT

Prinsessan Madeleine bröt förlovningen

Det mest uppenbara exemplet är förstås skandalen som drabbade kungahuset 2010. Norskan Tora Uppstrøm Berg berättade då i Se og Hør att hon tillbringat en natt med Jonas Bergström, som då var förlovad med prinsessan Madeleine, i Åre.

Annons

– Jag hade en affär med Maddes fästman i fjol – vi var intima, ­sa hon till den norska tidningen.

Nyheten slogs upp enormt och bara några dagar senare meddelade hovet att förlovningen brutits:

”Efter moget övervägande har Prinsessan Madeleine och Jonas Bergström fattat ett gemensamt beslut att gå skilda vägar. De har kommit fram till att det bästa för dem är att de går vidare på var sitt håll.”

Prinsessan Madeleine lämnade Sverige för New York, där hon sedermera träffade Chris O'Neill. Jonas Bergström gick in i en relation med Madeleines då nära vän Stephanie af Klercker, de är i dag gifta och har tre barn tillsammans.

Efva Attling, Niklas Strömstedt och Eva Dahlgren. Karin Törnblom/TT

Evfa lämnade Niklas Strömstedt för Eva

I mitten av 1990-talet gick äkta makarna Efva Attling och Niklas Strömstedt skilda vägar. Attling lämnade Strömstedt efter att ha inlett en relation med artistkollegan Eva Dahlgen, som var en vän till paret.

Annons

I Sommar i P1 har Niklas Strömstedt berättat om när han fick veta att Efva hade förälskat sig i Eva.

– Jag gick ut och satte mig i bilen och bara körde. Alldeles tom, alldeles full. Livrädd för framtiden så klart, sa han.

Relationen mellan Attling och Dahlgren, som i dag är gifta, fick enorm uppmärksamhet.

– Man kan ju förstå det när man fått distans till det – att det var ju väldigt exceptionellt att två kända personer, två tjejer gifter sig. Men jag tror att det har hjälpt till väldigt mycket för dem som har bott i kanske en mindre stad och varit homosexuell. Sen så tycker jag att det verkligen har förändrats. Det är ju ingen big deal i dag, har Eva Attling sagt i podden Nemo möter en vän.

Per Holknekt och Lena Philipsson. Karin Törnblom/TT

Niklas Strömstedt är i dag gift med TV4-stjärnan Jenny Strömstedt.

Lena Ph avslöjade Per Holknekts otrohet

Artisten Lena Philipsson och Odd Molly-grundaren Per Holknekt gifte sig 2010. De syntes ofta utan i vimlet men efter två år tog allt en ny vändning – sommaren 2012 kom plötsligt Lena med ett oväntat uttalande:

Annons

– Det har uppdagats att Per brutit mot äktenskapslöftena en längre tid och jag ser därför ingen annan utväg än skilsmässa. Jag är oerhört ledsen, sa hon.

På Facebook skrev hon:”Känner mig som en idiot. Litade verkligen på min man.”

Per Holknekt svarade i en intervju i P4:

– Jag mår inte bra just nu. Det är en högst privat angelägenhet. Det som hänt är oförlåtligt och går inte att bortförklara, men det går att förklara.

– Just nu handlar det om att överleva. Jag vill bara säga att 60 procent av Sveriges äktenskapliga relationer utsätts för sånt här.

Lotta Engberg och Christer Sjögren är alltjämt vänner. Karin Törnblom/TT

Lotta Engbergs affär med Christer Sjögren

En av Kändissveriges mest omskrivna affärer är den mellan Lotta Engberg och Christer Sjögren i början av 1990-talet. De båda dansbandsstjärnorna föll för varandra när de arbetade tillsammans – trots att de var gifta på varsitt håll.

Annons

Sjögren erkände till slut affären öppet och berättade att hans hustru Birgitta lämnat huset. Lotta Engberg skilde sig samtidigt från maken Anders.

Förhållandet mellan dansbandsstjärnorna tog dock slut och Christer och Birgitta återförenades. Christer Sjögren har själv berättat om perioden i sin självbiografi:

”Birgitta spände ögonen i mig och tog ett steg närmare. 'Tror du inte jag förstår att du har en annan? Det är Lotta, va? Lotta, jävla fyra bugg Engberg!' Jag stod tyst och skamsen, tryckt mot väggen. Vilken mes jag varit som inte varit ärlig mot Birgitta. Det är ju illa nog att vara otrogen, men alla dessa lögner som jag hittat på.”

Lotta Engberg är numera gift med tv-kända läkaren Mikael Sandström.

Casper Janebrink med nuvarande kärleken Therese Andersson. Jari Kantola/TT

Janebrink fick barn – kort efter skilsmässan

I början av 2022 meddelade Arvingarnas frontman Casper Janebrink att han och hustrun Helena skulle skilja sig efter 20 år tillsammans.

Annons

Sju månader senare fick Janebrink barn med nya kärleken Therese Andersson. En matematik som är lite knepig att få ihop och som skapade en hel del spekulationer.

Casper Janebrink medgav sedermera att han varit otrogen.

– Vi hade träffats ganska länge bakom kulisserna och det är förstås alltid fel att göra så, berättade Arvingarna-sångaren för Aftonbladet.

Helena Janebrink berättade om sina känslor för Hänt:

– Du vet, efter så här många år… Det känns som att jag fått en kniv i hjärtat. Det är klart att det gör ont, det är klart att det skär i hjärtat. Självklart känner jag en stor tomhet och besvikelse.

Annons