5 goda och lättlagade vardagsrecept
Mustig tomat- och lökpaj
4 personer
1 färdig pajdeg
2 gula lökar
1 msk smör till stekning
½ tsk strösocker
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk torkad timjan
salt och nymald peppar
3 ägg
1 tsk dijonsenap
2 dl vispgrädde
300 g små tomater
SALLAD
75 g blandad grönsallad
3 msk olivolja
1 msk äppelcidervinäger eller vit balsamvinäger
1 tsk dijonsenap
1 tsk flytande honung
salt och nymald peppar
TILL SERVERING
färsk timjan
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200°. Lägg pajdegen i en form så att den täcker bottnen och kanterna.
2. Skala löken och skiva den tunt. Stek den mjuk i smör i cirka 3 minuter. Tillsätt socker, vinäger och timjan och stek på låg värme ett par minuter till. Salta och peppra. Fördela löken i pajskalet.
3. Vispa ihop ägg, senap och grädde i en skål. Salta och peppra. Häll smeten över löken. Halvera tomaterna och fördela med snittytorna uppåt på toppen av pajen. Grädda i ugnen i cirka 30 minuter.
4. Skölj och torka salladen och lägg i en skål. Vispa ihop olja, vinäger, senap och honung till en dressing och smaka av med salt och peppar. Häll över salladen strax före servering.
5. Toppa pajen med lite färsk timjan. Servera med salladen.
Grekiska kycklingspett med oliver och tzatziki
4 personer
500 g kycklingbröstfilé
1 citron
4 msk olivolja
2 tsk torkad oregano
1 tsk paprikapulver
1 vitlöksklyfta, pressad
salt och nymald svartpeppar
2 paprikor, gärna i olika färger
2 squasher
2 gula lökar
TZATZIKI
1 gurka
1 vitlöksklyfta
3 dl grekisk yoghurt, 10 %
1 msk pressad citron
salt och nymald svartpeppar
TILLBEHÖR
100 g marinerade oliver
4 grekiska flatbröd eller pitabröd
GÖR SÅ HÄR
1. Skär kycklingen i munsbitar. Pressa saften ur citronen och rör ihop saften med olja, kryddor och vitlök i en skål. Vänd ner kycklingen och låt marinera i minst 30 minuter i kyl.
2. Ansa och skär paprika och squash i lagom stora skivor eller bitar. Skala och klyfta löken. Ta upp kycklingen ur marinaden och varva den med grönsakerna på 8 grillspett.
3. Pensla grönsakerna med överskottet av marinaden. Salta och peppra. Stek spetten i 8–10 minuter i en panna, gärna grillpanna, tills kycklingköttet är genomstekt och grönsakerna är mjuka.
4. Tzatziki: Riv gurkan på rivjärn. Pressa ut så mycket vätska som möjligt genom en sil. Skala vitlöken. Rör ihop gurka, yoghurt och pressad vitlök i en skål. Smaka av med citron, salt och peppar.
5. Servera kycklingspetten med tzatziki, oliver och mjukt bröd.
Tips: Vispgrädden kan du byta ut mot keso eller crème fraiche för ett lättare alternativ.
Köttbullar i tomat- och paprikasås
4 personer
1 stor gul lök
1 kruka persilja
3 kvistar färsk timjan
500 g nötfärs
1 ägg
½ dl ströbröd
25 g parmesan
salt och nymald peppar
TOMAT- OCH PAPRIKASÅS
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
1 msk smör till stekning
2 burkar krossade tomater
1 msk torkad oregano
1 tsk strösocker salt och nymald peppar
100 g riven mozzarella
TILLBEHÖR
350 g spagetti (okokt)
25 g finriven parmesan
GÖR SÅ HÄR
1. Skala och finhacka löken, spara hälften till tomatsåsen. Finhacka persilja och timjan. Rör ihop det hackade med nötfärs, ägg, ströbröd och parmesan. Krydda med salt och peppar. Ställ kallt medan du gör tomatsåsen.
2. Finhacka vitlöken. Kärna ur och tärna paprikan fint. Stek paprika, vitlök och den sparade gula löken i smör i 1–2 minuter. Tillsätt krossade tomater, oregano och socker, låt småkoka i cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
3. Sätt ugnen på 200°. Häll tomatsåsen i en ugnsform. Forma färsen till köttbullar och lägg i såsen. Strö över mozzarellan. Baka i ugnen i cirka 25 minuter tills köttbullarna är genomstekta.
4. Koka spagettin. Servera den med köttbullarna i tomatsås, finriven parmesan och gärna sallad.
Tandoorilax med grekisk potatis
4 portioner
2 msk tandoorikrydda
1 ½ tsk salt
1 msk olja
4 bitar laxfilé utan skinn, ca 600 g
600 g små potatisar
2 röda paprikor
2 msk olja
1 tsk oregano
1 tsk salt
nymald svartpeppar
PERSILJESÅS
1 kruka persilja
2 dl grekisk yoghurt, 10%
1 msk honung
1 msk vatten
GÖR SÅ HÄR
1. Rör ihop tandoorikrydda, salt och olja och pensla laxfiléerna med marinaden.
2. Skrubba och skär potatisarna i bitar. Skölj och kärna ur paprikorna och dela dem i grova bitar.
3. Stek potatisen i olja i en djup panna på medelvärme, cirka 15 minuter, tills den är nästan mjuk. Tillsätt paprika, oregano, 1 tsk salt och peppar. Låt steka med i ytterligare cirka 5 minuter.
4. Persiljesås: Skölj och finhacka persiljan, lägg undan lite till garnering. Rör ihop yoghurt, honung, vatten och persilja.
5. Stek laxen på medelvärme i olja i en annan stekpanna, cirka 3–4 minuter per sida.
6. Droppa lite av såsen över potatisen. Toppa med laxen och persilja. Servera resten av såsen vid sidan om.
Tips: Spara persiljedressingen i kylen om det blir något över. Den är också god till grillad kyckling eller kött.
Squashomelett med bacon och majs
4 personer
1 squash, ca 250 g
1 gul lök
140 g majs
1 msk smör till stekning
1 tsk torkad timjan
salt och nymald peppar
6 ägg
1 dl vispgrädde
25 g parmesan
TILLBEHÖR
200 g skivat bacon
1 knippe gräslök
8 skivor danskt rågbröd
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200°. Skölj och skär squashen i små tärningar. Skala och skiva löken tunt.
2. Stek squash, lök och majs i smör i en panna som tål ugnsvärme, i 3–5 minuter. Krydda med timjan, salt och peppar.
3. Vispa ihop ägg, grädde och parmesan i en skål. Salta och peppra. Häll äggstanningen över grönsakerna i pannan. Grädda i ugnen i cirka 15 minuter tills omeletten stannat och fått fin gyllenbrun yta.
4. Stek baconet knaprigt i varm panna. Låt rinna av på hushållspapper. Servera baconet på omeletten, klipp över gräslök och servera med bröd.
Tips: Vill du göra rätten vegetarisk, byt ut bacon mot stekt svamp.