"Ett galet grönt matlagningsprogram"
Karoline, vad kan vi förvänta oss av Vegorätt?
– Man kan förvänta sig ett galet grönt matlagningsprogram inspelat ute i spenaten!
Varför behövs den här typen av matlagningsprogram?
– Idag vet vi att vi måste äta mer vegetariskt för naturen och djurens skull men också för folkhälsan. Många vill laga mer grönt, men känner sig vilsna när de ställs inför ett nytt kök och nya råvaror. Där vill vi försöka vägleda och göra den vegetariska maten mer folklig.
Varför är vi idag så intresserade av att äta vegetariskt?
– För vegetariskt är bra ur alla synvinklar, snällt för djur, natur och människan.
Vilket är ditt eget favoritrecept från programmet?
– Där finns så många favoriter, men tacomiddagen var så god att jag nästan började gråta.
Vilken är den mest uttjatade frågan du får som vegetarian?
– Men VAD äter man då?!
Vilken är den största utmaningen med att leva vegetariskt?
– Att ta första steget och ställa om, hitta nya favoritrecept och komma in i matrutinerna i vardagen.
Vad hoppas du att programmet uppnår?
– Att fler får upp ögonen för vego och vågar ge det en chans, kanske beställer vegetariskt när man äter ute, ändrar sina frukostvanor eller inför en eller ett par vegetariska dagar i veckan. Alla steg i rätt riktning är fantastiskt!
Vegorätt har premiär 19 januari 2015 kl. 20.30 på SVT2 och SVT Play.
Läs mer om programmet i Karoline Jönssons blogg Det gröna skafferiet!
Missa inte dessa vegetariska recept från Det gröna skafferiet:
Indisk bhaji
Mustig tomatsoppa
Spagetti med krämig grönkålssås
Burritos med bönsalsa
Persisk hummuswrap
Potatisgratäng med havregrädde
Sötpotatissoppa med vita bönor