Räkor i Masala
Av Nicoline Olsen och Charlotte Rønne Krøigaard
Masala är ett uttryck för blandade, krossade kryddor.
½ kg stora räkor
1 cm färsk ingefära, skalad och riktigt finhackad
1 liten gul lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
½ tsk piri piri (röda chiliflakes)
1 tsk rött chilipulver
1 tsk malen koriander
1 tsk gurkmeja
½ tsk salt
1 dl kokosolja
10 curryblad, finns i asiatiska och välsorterade livsmedelsbutiker
1 msk nyriven kokos
Beredning:
Skölj räkorna men låt skalen sitta kvar. Torka dem torra med hushållspapper. Blanda alla ingredienser utom kokosolja, curryblad och riven kokos med räkorna. Fräs räkblandningen i torr panna tills räkorna skiftar färg. Dra bort från värmen. Hetta upp kokosolja och fritera currybladen i den. Ta upp bladen och låt dem rinna av på dubbelt hushållspapper. Fritera sedan räkorna tills de blir spröda, ta upp och vänd dem i riven kokos. Lägg upp på fat och toppa med currybladen.